Το Σάββατο ξημέρωσε με «τα μανίκια σηκωμένα» στην Ιβηρική. Ισπανοί και Πορτογάλοι είναι αποφασισμένοι να μη συνεχίσουν να πληρώνουν τα χρέη των τραπεζών και έτσι έδωσαν το εναρκτήριο σάλπισμα για ένα φθινόπωρο γεμάτο κινητοποιήσεις.

Στην Πορτογαλία που εδώ και δυο χρόνια οι κάτοικοι δεν αντιδρούσαν καθόλου στα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα, ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι μετά από όλες αυτές τις θυσίες, το έλλειμμα της χώρας έφτασε στο 180 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Σάββατο στις 15 του Σεπτέμβρη, μετά από ψήφισμα της κυβέρνησης για νέα μέτρα λιτότητας, βγήκαν λοιπόν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν. Γέμισαν τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας. Μεγάλη προσέλευση κόσμου παρατηρήθηκε στο Aveiro, στην Évora, στη Viana do Castelo, στη Leiria, και στο Οporto. Στη Λισαβώνα η διαδήλωση ξεπέρασε κάθε όριο. Κατέληξε αργά το βράδυ μπροστά από την πορτογαλική βουλή και αν δεν υπήρχε η έντονη αντίσταση της αστυνομίας οι διαδηλωτές ήταν αποφασισμένοι να εισβάλουν σε αυτή, με συνθήματα που ζητούσαν από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και την τρόικα να φύγει από τη χώρα: "Que se lixe a troika".

Στη Μαδρίτη μαζεύτηκε κόσμος από όλη την Ισπανία και από διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας σε μια ιστορική συγκέντρωση. Μάλιστα οργανώθηκαν σε χρωματικούς σχηματισμούς: κόκκινο (συνδικάτα), πράσινο (εκπαίδευση), πορτοκαλί (κοινωνική πρόνοια), λευκό (υγεία), μαύρο (δημόσιες υπηρεσίες) και μωβ (γυναικείες οργανώσεις).

Όλοι μαζί απαίτησαν ένα δημοψήφισμα ικανό να κρίνει την πολιτική του Mariano Rajoy, υπεύθυνης για την αποδιοργάνωση του κράτους, και για να βρεθεί μια έξοδος από την κρίση με πιο κοινωνικό χαρακτήρα. Έφτασαν μέχρι την Puerta del Sol, με συνθήματα όπως «όχι στην Ευρωβία», «Για μια Ευρώπη ανθρώπινη και με δικαίωμα στην εργασία», «Επαναφορά των περιοχών εξόρυξης». Στην πορεία δεν σημειώθηκαν επεισόδια όμως έγιναν κάποιες συλλήψεις, από νωρίς το πρωί μελών μιας ομάδας που κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα: «Κατάληψη του Κογκρέσου» (Ocupa el Congreso).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι κινητοποιήσεις είχαν λίγο διαφορετικό χαρακτήρα. Με αφορμή την 202η επέτειο της ανεξαρτησίας του Μεξικού, οι εθνικές εκδηλώσεις μετατράπηκαν σε κραυγή διαμαρτυρίας. Η καθιερωμένη γιορτή «Grito de la Independencia» της 15ης του Σεπτέμβρη, ήταν η ευκαιρία για να εκδηλώσουν οι Μεξικανοί σε κάθε πόλη της χώρας τη δυσαρέσκειά τους για τη νοθεία στις τελευταίες εκλογές, για τον επερχόμενο πρόεδρο «της σαπουνόπερας» Enrique Peña Nieto, για το ολοκαύτωμα στον παιδικό σταθμό ABC εξαιτίας του, τις μαζικές δολοφονίες από τα καρτέλ ναρκωτικών, την έλλειψη ενημέρωσης από τα κύρια τηλεοπτικά μέσα, και τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Στο Zocalo της πόλης του Μεξικού, το συγκεντρωμένο πλήθος, μετά από την καθιερωμένη γιορτή και τα πυροτεχνήματα της επετείου, μόλις ο πρόεδρος Felipe Calderon κούνησε τη σημαία για 6η και τελευταία φορά ως πρόεδρος του Μεξικού, το πλήθος άρχισε να φωνάζει: «Νοθεία, νοθεία» και «ΔΟ ΛΟ ΦΟ ΝΟΙ, ΔΟ ΛΟ ΦΟ ΝΟΙ, ΔΟ ΛΟ ΦΟ ΝΟΙ». Το ίδιο έγινε και σε άλλες πόλεις της χώρας, όμως στην Puebla, υπήρχε ένα κλίμα πένθους. Από τα ξημερώματα είχαν πραγματοποιηθεί συλλήψεις των «αγανακτισμένων» διαμαρτυρόμενων που είχαν κατασκηνώσει στην κεντρική πλατεία εδώ και αρκετές μέρες. Συνέλαβαν 60 μέλη του κινήματος #Yosoy132, χωρίς κανείς να γνωρίζει που κρατούνταν, με ποια κατηγορία και ποια θα ήταν η τύχη τους, παρόλο που αργότερα ο πρόεδρος της επαρχίας της Puebla ανακοίνωσε στους διαδηλωτές ότι θα τους άφηνε ελεύθερους την άλλη μέρα.

Ας ελπίσουμε ότι όλες αυτές οι κινητοποιήσεις δε θα σημάνουν το τέλος του κόσμου όπως προανήγγειλαν οι Μάγια, αλλά την έναρξη μιας νέας εποχής που ο λαός θα ελέγχει τους κυβερνήτες του και δε θα τους δίνει το ελεύθερο να πράττουν κατά βούληση μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Πηγές:
http://mexico.cnn.com/nacional/2012/09/15/policia-de-puebla-desaloja-campamento-de-yosoy132-por-festejos-patrios
http://www.eluniversal.com.mx/notas/870645.html
http://www.jornada.unam.mx/ultimas/2012/09/15/23931125-felipe-calderon-pronuncia-su-sexto-grito-de-independencia-ante-miles-de-personas-en-el-zocalo-del-df