Σύμφωνα με άρθρο που διάβασα στις 28 Αυγούστου, διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη, ότι και το Ισπανικό Υπουργείο Υγείας προχωρά σε περικοπές που λειτουργούν εις βάρος της ανθρώπινης υγείας. Μιλάω για την απόφαση που έλαβε να αφήσει, από το Σάββατο 1/9/2012, 153.000 λαθρομετανάστες που ζουν στην Ισπανία, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προκειμένου να αποταμιεύσει 500 εκατομμύρια ευρώ.

Παρ' όλ' αυτά, αξίζει να αναφερθεί, ότι θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα επείγοντα, σε δημόσιες μαιευτικές κλινικές και στα παιδιά τους ως 18 ετών. Επίσης, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύεται να μην αφήσει χωρίς περίθαλψη άτομα με χρόνιες ή σοβαρές ασθένειες, εφόσον η χώρα απ' την οποία προέρχονται καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας και φαρμάκων. Αν η χώρα προέλευσης δεν μπορεί ή δε θέλει να έχει τέτοιου είδους συνεργασία με την Ισπανία, τότε περίθαλψη θα προσφέρεται μόνο αν πρόκειται για θέμα ζωής και θανάτου. Φυσικά, δίνουν και την επιλογή στο μετανάστη να πληρώνει μηνιαίως 59,20 ευρώ (155,40 ευρώ οι ηλικιωμένοι) για να έχει πλήρη πρόσβαση στο ισπανικό σύστημα Υγείας.

Οι Ισπανοί γιατροί αντέδρασαν αμέσως και ήδη από τις 30 Αυγούστου -μόλις δυο μέρες μετά- δημοσιεύθηκε άρθρο, όπου ανακοίνωσαν ότι αντιδρούν στην απόφαση αυτή του Ισπανικού Υπουργείου Υγείας και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν κανονικά να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε όλους τους κάτοικους της Ισπανίας, χωρίς διακρίσεις. Μάλιστα, 1650 γιατροί έως τώρα έχουν συμμετάσχει σε αυτή την κίνηση που προώθησε η Ισπανική Κοινότητα Οικογενειακής και Κοινωνικής Ιατρικής (Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria (semFYC)). Στην πλειοψηφία τους είναι νοσηλευτές, παιδίατροι και ψυχίατροι.

Η είδηση αυτή αναδημοσιεύθηκε και στην Αργεντινή (πρώτη δημοσίευση στο Clarin) και στο άρθρο αναφέρει ότι περίπου 700.000 μετανάστες θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως υπολογίζεται από τις κοινότητες των ίδιων των μεταναστών. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, υπάρχει η δυνατότητα για να πληρώνουν μηνιαίως ένα ποσό και να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά είναι πολύ δύσκολο για την πλειοψηφία να το πληρώσει, μιας και οι περισσότεροι είναι άνεργοι.

Δείτε και το σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube:

Πηγή: http://espanolgr.blogspot.gr