Δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους από τραύματα που υπέστησαν μαχόμενοι με τις πυρκαγιές που μαίνονται στην ανατολική επαρχία Αλικάντε της Ισπανίας, ενώ παράλληλα εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους προκειμένου να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλάπα που καιει τα Κανάρια Νησιά.

Περίπου 1.000 τουρίστες και κάτοικοι του νησιού Λα Γκομέρα στα Κανάρια Νησιά απομακρύνθηκαν με πλοία από την πόλη Βάλε Γκραν Ρέι, καθώς οι αρχές ανησύχησαν ότι οι πυρκαγιές που βρίσκονταν σε εξέλιξη στους λόφους θα περικύκλωναν τον οικισμό.

Ακόμη 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της πόλης τη Δευτέρα, 13 Αυγούστου, παρακολουθώντας την εξέλιξη του πύρινου μετώπου, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της αυτόνομης περιοχής των Καναρίων, Καντελάρια Σεμπάλος.

Σύμφωνα με την κ. Σεμπάλος, 31 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης έχουν καεί τις 4 Αυγούστου, οπότε ξέσπασε η πυρκαγιά. Στο καταστροφικό διάβα της φωτιάς βρέθηκαν και οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους που υπάγονται στο Εθνικό Πάρκο Γκαραχονάι. Τα δάση αυτά χρονολογούνται από τη Μειόκενο γεωλογική εποχή, πριν από 11 εκατομμύρια χρόνια! Το Πάρκο ονομάσθηκε Μνημείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986.

Πηγή: skai.gr