Ψηλά στους λόφους του αρχαίου ισπανικού προσκυνήματος του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στέκεται ένα μοναδικό συγκρότημα κτηρίων, που σχεδιάσθηκαν ώστε να μοιάζουν ότι αναδύονται από το έδαφος. Πρόκειται για την Πόλη του Πολιτισμού της Γαλικίας, που σχεδιάσθηκε στα χρόνια της ισπανικής ευημερίας, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρά την υπέρβαση του αρχικού της προϋπολογισμού κατά 400%. «Είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνουμε την παρούσα συγκυρία με την κατάσταση πριν πέντε χρόνια. Ζούσαμε σε μία φούσκα που στηρίχθηκε στην πρωτόγνωρη ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα», λέει ο συγγραφέας Λατσέρ Μόι, που έχει γράψει για την ισπανική εμμονή με τα μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα.

Χάρη στον εύκολο δανεισμό, κάθε περιοχή της χώρας θέλησε να μιμηθεί το Μπιλμπάο και το επιτυχημένο του μουσείο Γκουγκενχάιμ. Η περιοχή της Γαλικίας επέμεινε στην κατασκευή της Πόλης του Πολιτισμού, παρά τις διαφωνίες πολλών ειδικών, που υπογράμμιζαν ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο. Παρά τις ανησυχίες, την υπέρβαση του προϋπολογισμού και τα προβλήματα, η Γαλικία επιμένει στην κατασκευή του φιλόδοξου πολιτιστικού έργου, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη τη Μαδρίτης, καθώς η κυβέρνηση της περιοχής προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά σε άλλες, πιο προβληματικές περιοχές της Ισπανίας, που αρνούνται επίμονα να προχωρήσουν σε ριζικές μειώσεις δαπανών, όπως η Ανδαλουσία και η Καταλονία. Η κυβέρνηση της τελευταίας ζητά μάλιστα πίστωση χρόνου από τη Μαδρίτη, παρότι ομολογεί ότι ενδέχεται να κηρύξει σύντομα στάση πληρωμών.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC