Λαστιχένιες σφαίρες χρησιμοποίησε σήμερα η ισπανική αστυνομία στη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές στην πορεία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης για τους ανθρακωρύχους στη Μαδρίτη.

Σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία, με απολογισμό μέχρι στιγμής 76 τραυματίες, εξελίχθηκε η διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρακωρύχων και υποστηρικτών τους που συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές των επιδοτήσεων στον κλάδο. Από τους τραυματίες 42 είναι διαδηλωτές, 33 αστυνομικοί και ένας είναι φωτορεπόρτερ. Οι διαδηλωτές πετούσαν στους αστυνομικούς πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες, ενώ οι ισπανικές αρχές έκαναν χρήση ελαστικών σφαιρών. Επτά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση.

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε ισπανικά ορυχεία, καθώς και υποστηρικτές τους, συγκεντρώθηκαν σήμερα γύρω από το υπουργείο Βιομηχανίας διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των δημόσιων επιχορηγήσεων στον τομέα τους, η οποία σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους ίδιους, «το θάνατο των ορυχείων» στην Ισπανία.

Στιγμιότυπο από την μεγαλειώδη διαδήλωση για τους ανθρακωρύχους

Πολλοί από τους διαδηλωτές έφτασαν χθες στη Μαδρίτη έπειτα από μια «μαύρη πορεία» περισσότερων από 400 χιλιομέτρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική απόφαση να περικοπούν κατά 63% οι επιχορηγήσεις του τομέα.

«Η πορεία ήταν δύσκολη, 20 ημέρες πεζοπορίας χωρίς διακοπή, με πολλούς τραυματισμούς στο δρόμο», δήλωσε ο διαδηλωτής Αλμπέρτο Φλόρες.

Περίπου 40 ανθρακωρυχεία εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ισπανία, κυρίως στο βορρά.

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει από 301 εκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 111 εκατομμύρια φέτος τις επιχορηγήσεις στον τομέα.

Τα συνδικάτα των ανθρακωρύχων θεωρούν ότι η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων κατά 2/3, επιδοτήσεις με τις οποίες ο κλάδος επιβίωνε, θα οδηγήσει στην κατάρρευσή του, στην κατάργηση 38 χιλιάδων θέσεων εργασίας και την ερήμωση των πόλεων στο Βορρά της ιβηρικής χώρας, που είναι και το κέντρο του κλάδου εξόρυξης άνθρακα.

Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα ότι θα περικοπούν κατά 3,5 δισ. ευρώ οι προϋπολογισμοί των περιφερειών.