Μετά την άνοδο της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και της είσοδό της στη βουλή με 18 έδρες, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών και του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Plataforma por la Libertad. Παράλληλα παρατηρείται και έξαρση βίαιων εκδηλώσεων σε όλη την Ισπανία. Άραβες, Αφρικανοί, ομοφυλόφιλοι, χίπις, μετανάστες ή απλά κάποιος που τους κοίταξε κατάματα είναι τα θύματά τους

Οι τελευταίες εξελίξεις αφορούν την προσπάθεια ανέγερσης τζαμιού στο Torrejón de Ardoz, λίγο έξω απ’ τη Μαδρίτη μετά από αίτηση της μουσουλμανικής κοινότητας. Ο Δήμος απαγόρεψε την ανέγερση του τζαμιού μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

Την παρούσα περίοδο το ισπανικό κράτος βρίσκεται σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της Ελλάδας. Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αύξηση του ποσοστού της ανεργίας κοντά στο 25%, η ανεργία των νέων φτάνει το 50%, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και γύρω στα 11 εκατομμύρια ζουν κάτω απ τα όρια της φτώχιας εκ των οποίων τα 2,5 εκατομμύρια είναι παιδιά. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αλλά αντίθετα ότι θα χειροτερέψει.

Σε μια τέτοια στιγμή οι ξενοφοβικές ρητορείες βρίσκουν εύκολα την υποστήριξη του πληθυσμού. Αυτή είναι και η περίπτωση του ακροδεξιού κόμματος Plataforma por la Libertad, που προέρχεται από την ακροδεξιά οργάνωση της Καταλονίας Plataforma per Catalunya.

Το πολιτικό τους πρόγραμμα βασίζεται στην αντιμετώπιση των μουσουλμανικών μειονοτήτων της Ισπανίας ως απειλή για τη Δημοκρατία. Ο Anglada είναι από το 2003 Δημοτικός σύμβουλος της Vic. Έχει καταδικαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν για βίαιες επιθέσεις και για οικονομικές εξαιρέσεις. Πριν ένα χρόνο κατηγορήθηκε από τον ίδιο του το γιό για επιθετική συμπεριφορά. Η υπόθεση εκκρεμεί. ( http://es.wikipedia.org/wiki/Josep_Anglada )

Σήμερα Σάββατο 30 Ιουνίου του 2012 οργανώνονται στο Torrejón de Ardoz δύο πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Μία από τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος Josep Anglada, κατά της ανέγερσης του ναού, και μία από το κίνημα των αγανακτισμένων της 15ης Μαΐου που υπερασπίζεται το δικαίωμα της μουσουλμανικής κοινότητας να έχει το δικό του τόπο λατρείας, και ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται και τα φαινόμενα θυμίζουν τα χρόνια που προηγήθηκαν του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Όλοι αναρωτηθήκαμε πως γίνεται να υπάρχουν ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής στο Δίστομο μετά τις πρόσφατες ελληνικές εκλογές. Τώρα αναρωτιόμαστε πως υπάρχουν εξάρσεις ρατσιστικής βίας τόσο κοντά στο Alcalá de Henares, με πανεπιστήμιο που λειτουργεί από το 1496 και στην πατρίδα του Miguel de Unamuno που έλεγε ότι "Ο φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα, και ο ρατσισμός θεραπεύεται με τα ταξίδια".

Πηγές:
http://www.dtorrejon.es/edicion/general
http://www.religionenlibertad.com/articulo.asp?idarticulo=23436
http://www.kaosenlared.net/component/k2/item/22855-un-racista-nos-visita-el-sabado-en-torrej%C3%B3n-de-ardoz.html