Η κυβέρνηση προχώρησε σε επίσημη αναγνώριση των δεινών που υπέστησαν τα θύματα μεταξύ των Δημοκρατικών στον εμφύλιο και στην διάρκεια της δικτατορίας Φράνκο.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε χθες Παρασκευή τέσσερα διατάγματα με τα οποία αναγνωρίζονται για πρώτη φορά επίσημα από το κράτος οι αδικίες και τα δεινά που υπέστησαν οι δημοκρατικοί που υπήρξαν θύματα του εμφυλίου της περιόδου 1936-1939 και της επακόλουθης δικτατορίας του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο.

Οι φυλακισθέντες, βασανισθέντες και εξορισθέντες σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, κι οι συγγενείς των εκτελεσθέντων, έτσι, μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση για να τους δοθεί ένα πιστοποιητικό από το κράτος που, παρότι δεν τους παραχωρεί το δικαίωμα να εγείρουν αξιώσεις για την καταβολή αποζημιώσεων, αποτελεί την πρώτη, ιστορικά, επίσημη αναγνώριση του ότι υπήρξαν θύματα του καθεστώτος Φράνκο.

Μόνο ορισμένες οικογένειες που δεν έχουν λάβει οικονομική αποζημίωση βάσει άλλων, πρότερων ρυθμίσεων και νομοθετημάτων, θα είναι σε θέση να ζητήσουν αποζημίωση ύψους έως και 135.000 ευρώ.

Τα άλλα διατάγματα επιτρέπουν στα θύματα της δικτατορίας του Φράνκο να αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους που τους αφορούν από τα αρχεία των εγγράφων της περιόδου του εμφυλίου, ενώ παραχωρούν σε όσους ξένους πολέμησαν εναντίον του Φράνκο στην διάρκεια του πολέμου το δικαίωμα να λάβουν την ισπανική υπηκοότητα εάν το επιθυμούν.

Ο εμφύλιος ξέσπασε μετά την ανταρσία του Φράνκο εναντίον της αριστερής κυβέρνησης των δημοκρατικών, που ο ανελέητος στρατιωτικός κέρδισε με τη βοήθεια του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία και του φασιστικού καθεστώτος στην Ιταλία, για να κυβερνήσει την Ισπανία ως το θάνατό του το 1975.

Το δικτατορικό καθεστώς απέτιε τιμές μόνο στους οπαδούς του Φράνκο που έπεσαν θύματα του εμφυλίου προτιμώντας να αποσιωπήσει την μοίρα των Δημοκρατικών.

Η κυβέρνηση των σοσιαλιστών πέρασε το 2007, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες της συντηρητικής αντιπολίτευσης, το Νόμο Περί Ιστορικής Μνήμης, ο οποίος αποκαθιστά τους Δημοκρατικούς που υπήρξαν θύματα του πολέμου και της δικτατορίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ