«Είμαι ο 132»

Η πόλη του Μεξικού βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι δρόμοι ξεχειλίζουν από φοιτητές και νέους που διαδηλώνουν υπέρ της ελεύθερης πληροφόρησης και των δίκαιων δημοκρατικών διαδικασιών, ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Χιλιάδες νέοι συγκεντρώνονται στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στα μέσα που δείχνουν απροκάλυπτα την προτίμησή τους απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα και σε συγκεκριμένους υποψηφίους, είτε διαδίδοντας ψευδές ειδήσεις είτε αποκρύπτοντας την πραγματικότητα.

Το κίνημα ξέσπασε μετά από μια επίσκεψη του υποψηφίου Ενρίκε Πένια Νιέτο την περασμένη 11η του Μαϊου του «Ιβηροαμερικανικό Πανεπιστήμιο». Ο υποψήφιος του PRI αποδοκιμάστηκε μαζικά και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Ο υποψήφιος δήλωσε σχετικά με το περιστατικό ότι αποδοκιμάστηκε από μέλη των άλλων κομμάτων, ενώ την επόμενη μέρα τα μέσα ενημέρωσης μίλαγαν για θριαμβευτική επίσκεψη του Νιέτο στο πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και το YouTube, δημοσίευσαν φωτογραφίες και ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται 131 φοιτητές επιδεικνύοντας τις φοιτητικές τους ταυτότητες, δηλώνοντας πως δεν είναι μέλη κανενός κόμματος αλλά ακολουθούν μόνος τη δική τους συνείδηση. Στη συνέχεια δημιούργησαν τη σελίδα “Yo Soy 132” (Εγώ είμαι ο 132), μέσα από την οποία οργανώθηκαν πολλές κινητοποιήσεις και ενώθηκαν φοιτητές από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια και εκπαιδευτικά της χώρας.

Το Facebook και το Twitter έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του κινήματος και για τους φοιτητές σημαίνει τη ρήξη του μονοπωλίου της πληροφορίας από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Η ελευθερία που προσφέρουν αυτή τη στιγμή το ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα - κάτι που στις προηγούμενες εκλογές πριν από 6 χρόνια δεν υπήρχε- κατάφερε να ενώσει εκατομμύρια κόσμο, κάτω από ένα κοινό στόχο: την ελεύθερη πληροφόρηση και τις δίκαιες εκλογές.

Πηγές: vanguardia, facerunners.com, radio.uchile.cl