Ο Jean Claude Juncker Και επίσημα συζητήσεις με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ξεκίνησε η Ισπανία.

Όπως αποκαλύπτουν τα διεθνή μέσα, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μη μπορώντας να αντιμετωπίσει την έκρηξη του ελλείμματος και μετά από συνεχείς συστάσεις του Eurogroup αποφάσισε να διαπραγματευτεί ένα δάνειο από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για να καλύψει τα δημοσιονομικά κενά της.

Οι μυστικές συζητήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση Θαπατέρο, μετά από προτροπή του Παπανδρέου στο παρασκήνιο μιας συνάντησης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε αναλύσει στον Θαπατέρο τα πλεονεκτήματα του ΔΝΤ, τα οποία και απολαμβάνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Όπως μάλιστα είχε τονίσει στον Θαπατέρο, το μοναδικό μειονέκτημα θα είναι μια εσωτερική υποτίμηση, κάτι που όμως απλά θα φτωχύνει τους Ισπανούς, που ούτως ή άλλως ζούσαν πολύ πάνω από τα όριά τους.

Λόγω όμως των ισπανικών εκλογών η τελική απόφαση αναβλήθηκε για την κυβέρνηση που θα προέκυπτε μετά τις εκλογές. Έτσι μετά από τον "στραγγαλισμό" της ΕΕ, του ΔΝΤ και των αγορών ήταν θέμα χρόνου η Ισπανία να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε η Ελλάδα.

Τέλος, ο Σαμαράς στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ισπανία, συμβούλεψε τον Ραχόι να προχωρήσει τις συζητήσεις με το ΔΝΤ και επίσης του τόνισε, πως αν και ο ίδιος ήταν αρνητικός στην ιδέα, στη συνέχεια είδε πόσο δυσοίωνο θα ήταν το μέλλον της Ελλάδας χωρίς το ΔΝΤ και μάλιστα του πρότεινε να παράσχει η Ελλάδα στην Ισπανία τεχνογνωσία σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα, έτσι ώστε να προκαλέσουν ένα θετικό σοκ στην Ισπανική οικονομία.

Καλό μήνα!!

Πηγή: BBC, CNN