Σαν πολιτικό θρίλερ του Κώστα Γαβρά μοιάζουν οι αγώνες του Ισπανού Χουάν Γκαρσές, φίλου του προέδρου Αλιέντε, που κυνηγούσε επί 35 χρόνια τον δικτάτορα Πινοσέτ! Βρέθηκε μόνος εναντίον νομικών, δικαστικών, πολιτικών και διπλωματικών προσκολλημάτων της Χιλής, της Ισπανίας και της Βρετανίας ώσπου να τιμωρηθεί ο δικτάτορας της Χιλής και να δικαιωθεί ο προσωπικός του φίλος Σαλβαδόρ Αλιέντε.

«Ο Πινοσέτ ήταν βαλτός από τους Αμερικανούς να ανατρέψει τον πρόεδρο Αλιέντε κι εγώ δεν θα ησύχαζα αν δεν αποδιδόταν δικαιοσύνη» είπε στα «ΝΕΑ» ο Ισπανός δικηγόρος Χουάν Γκαρσές στην παρουσίαση του Φεστιβάλ- Αφειρώματος στα «100 χρόνια από τη γέννηση του Αλιέντε» (που άρχισε χτες στον κινηματογράφο «Αφαία»).

«Από τη στιγμή που ο Αλιέντε προσπάθησε να εφαρμόσει στη Χιλή το οικουμενικό του όραμα για έναν δημοκρατικό σοσιαλισμό, ήξερε πως θα βρει αντίπαλους και τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση» θυμόταν ο Χουάν Γκαρσές, ο οποίος μας εξιστόρησε τις ενέργειές του: «Όλη τη δεκαετία του ΄90 την πέρασα- εγώ και μια ομάδα φίλων της Χιλής- κυνηγώντας με αγωγές τον Πινοσέτ που είχε καταφύγει στη Βρετανία. Όταν το ΄98 η βρετανική δικαιοσύνη αποδέχθηκε την έκδοσή του, συνεργάτες του δικτάτορα στη Χιλή και την Ισπανία κατάφεραν να ακυρωθεί η απόφαση εμφανίζοντας τον Πινοσέτ να πάσχει από γεροντική άνοια.

Με δικές μου αγωγές, η ισπανική δικαιοσύνη έκανε διάβημα στη Βρετανία να εκδοθεί ο Πινοσέτ στην Ισπανία και να δικαστεί, αλλά και πάλι πέσανε μεγάλα μέσα.

Λόγω άνοιας, επέτρεψαν στη συνέχεια στον Πινοσέτ να γυρίσει στη Χιλή, όπου η Βουλή τον έκανε επίτιμο μέλος της ως πρώην πρόεδρο»!

Και καταλήγει: «Καταφέραμε να βρούμε ότι ο Πινοσέτ είχε 9 εκατομμύρια δολάρια σε τράπεζα της Αμερικής και, τελικά, μετά τον θάνατο του, το 2006, κατορθώσαμε να μας παραχωρηθεί αυτό το ποσό και να αρχίσουμε να το μοιράζουμε σε 24.000 Χιλιανούς που είχαν κυνηγηθεί επί της δικτατορίας του».

Στο αφιέρωμα στην «Αφαία» θα δούμε τον «Αγνοούμενο» του Κώστα Γάβρα, το ντοκιμαντέρ του θρυλικού Πατρίσιο Γκουζμάν «Η μάχη της Χιλής», την πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του εξόριστου λογοτέχνη Λουίς Σεπούλβεδα «Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης» κ.ά.

Πηγή: www.tanea.gr