Πυκνώνουν οι φόβοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι οι πελάτες των εταιρειών ηλεκτρισμού, δηλαδή τα εκατομμύρια των καταναλωτών, θα κληθούν τελικά να πληρώσουν το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων των ενεργοβόρων εταιρειών ηλεκτρισμού.

Το έδαφος για τη μετακύλιση του κόστους στα τιμολόγια του ηλεκτρικού προλειαίνεται σε μια σειρά από χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Προ ολίγων μηνών ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος είχε αναφέρει ότι θα απευθύνει σχετικό αίτημα στο υπ. Ανάπτυξης, ενώ τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση της Ισπανίας. Οι καταναλωτές στην Ισπανία υπολογίζεται ότι θα πρέπει να πληρώσουν στις εταιρείες ηλεκτρισμού της χώρας περί το 1,5 δις. ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), της περιόδου 2005- 2007.

Τη σχετική ανακοίνωση είχε κάνει προ μηνών ο ίδιος ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ισπανικές εταιρείες ηλεκτρισμού είχαν ενσωματώσει στα κόστη παραγωγής και πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος όλα τα προηγούμενα χρόνια τα ποσά που αντιστοιχούσαν στις ποσότητες CO2 που εξέπεμπαν.