Σε διακόσιες χιλιάδες φύλλα διανεμήθηκε την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της η ισπανική δωρεάν εφημερίδα «Η Κρίση».
Δεν πρόκειται για ακόμη μια free press εκδοτική προσπάθεια σαν αυτές που πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά για το όργανο μια νέας κοινωνικής επανάστασης και προϊόν... απαλλοτρίωσης.
Εκδότης της νέας εφημερίδας είναι, σύμφωνα με την πορτογαλική «Ελ Μούντο», ο 32χρονος Εντρικ Ντούραν, που έχει εγκαταλείψει ήδη τη χώρα λόγω των εις βάρος του δικαστικών διώξεων με την κατηγορία της κλοπής τραπεζών.
Πριν εξαφανισθεί, ο νεαρός Πορτογάλος κατάφερε να δημιουργήσει την υλική υποδομή για την έκδοση ενός νέου έντυπου, που στόχο έχει να αποκαλύψει την εκμετάλλευση και την κλοπή του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Το έντυπο που διανεμήθηκε από ομάδα εθελοντών σε
200.000 αντίτυπα στην Καταλονία, στη βορειοανατολική Ισπανία είναι προϊόν μιας προσωπικής πράξης ανυποταξίας που κορυφώθηκε με την απαλλοτρίωση κεφαλαίων από τράπεζες. Οπως ο ίδιος ο έκδοτης σημειώνει, με τη βοήθεια της καθημερινής τεχνολογίας έκλεψε σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ από 39 συνολικά τράπεζες για να δημιουργήσει «εναλλακτικά κοινωνικά μοντέλα».
«Συνταγές επιβίωσης»
Εκλεψα 492.000 ευρώ από αυτούς που μας κλέβουν πιο πολύ απ όλους, για να καταδικάσω τις πρακτικές τους και να δημιουργήσω «εναλλακτικά κοινωνικά μοντέλα», γράφει ο νεαρός στο περιοδικό του, το οποίο προτείνει «συνταγές επιβίωσης» για όλους αυτούς που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ισπανία εδώ και κάποιους μήνες.
Ο Ντούραν εξηγεί ότι, αφού μελέτησε το σύστημα λειτουργίας των τραπεζών και των πιστωτικών οργανισμών, άρχισε την άνοιξη του 2006 να ζητάει δάνεια για διάφορους λόγους: για την αγορά ενός αυτοκινήτου ή οπτικοακουστικού υλικού για μια φανταστική εταιρεία, για εργασίες ανακαίνισης ενός διαμερίσματος κ.λπ.
«Με έναν εκτυπωτή, ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, ψαλίδι και κόλλα μπορεί κανείς να κάνει θαύματα», διηγείται ο Ντούραν, ο οποίος εφηύρε ένα επάγγελμα και έφτιαξε ένα «ωραίο πλαστό αποδεικτικό μισθοδοσίας» για να πείσει τις τράπεζες να του δανείσουν το καθόλου ευκαταφρόνητο αυτό ποσό.
Πηγή: www.ethnos.gr