Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων, ο Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε, ανακοίνωσε σήμερα πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αφού η ισπανική δικαιοσύνη κήρυξε παράνομο το σχέδιό του για τη διενέργεια περιφερειακού δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση.

Ο εθνικιστής ηγέτης έκανε την ανακοίνωση αυτή στη Βιτόρια (Χώρα των Βάσκων) την επομένη της απόφασης του ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο χαρακτήρισε χθες το βράδυ παράνομο το σχέδιό του να διεξαγάγει δημοψήφισμα στις 25 Οκτωβρίου μεταξύ των Βάσκων για την αυτοδιάθεση.

Στην ομόφωνη απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε πως το δημοψήφισμα αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό επειδή μόνον η ισπανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διενεργεί δημοψηφίσματα. "Ήρθε η στιγμή να καταφύγουμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να μας συμβουλεύονται όταν αποφασίζουν για το δικό μας μέλλον", δήλωσε ο Ιμπαρέτσε στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της αυτόνομης βασκικής κυβέρνησης.

Ο εθνικιστής ηγέτης κάλεσε "όλους τους (βάσκους) πολίτες και τα (βασκικά) πολιτικά κόμματα" να καταθέσουν ατομικές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα αναλάβει τη διαχείριση αυτής της "πρωτοβουλίας πολιτών" συγκεντρώνοντας τις προσφυγές αυτές στις 23 Σεπτεμβρίου για να τις καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ