Μπορεί η Λατινική Αμερική να βρίσκεται μακριά από τη χώρα μας, ωστόσο έχει πολλά κοινά σημεία μαζί της όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία, τους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία και, τώρα τελευταία, τη δυσάρεστη εμπειρία του πειραματόζωου νεοφιλελεύθερων συνταγών υπό την εποπτεία του ΔΝΤ. Ξεκινώντας από αυτές τις ομοιότητες, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες συνάντηση με πρεσβευτές της ηπείρου, με στόχο την ενημέρωσή τους για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και την παρουσίαση των εναλλακτικών προτάσεων του κόμματος για έξοδο από την κρίση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επτά πρεσβευτές από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής: ο Χόρχε Μαστροπιέτρο από την Αργεντινή, ο Ροντρίγκο Οσβάλντο Τσάβες Σαμούντιο από τη Βενεζουέλα, ο Οτο Αγκριπίνο Μάγιο απο τη Βραζιλία, ο Λουίς Πράδο Γκαρσία από την Κούβα, ο Ταρσίσιο Ναβαρέτε Μόντες ντε Όκα από το Μεξικό, ο Εντουάρτο Μαρτινέτι από το Περού και η Κάρμεν Ιμπανιές Σότο από τη Χιλή.
Στην τοποθέτησή του, ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα θεμελιώδη μύθο στην εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, που αντί για παγκόσμια και συστημική παρουσιάζεται σήμερα σαν μεμονωμένο πρόβλημα μιας χώρας που "δεν μπορεί να βάλει σε τάξη" τα οικονομικά της. "Είμαι βέβαιος ότι τα ιδία ψέματα κυριάρχησαν σε πολλές από τις χώρες σας στα χρόνια των παρεμβάσεων του ΔΝΤ. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιοι μηχανισμοί λειτουργούν ως προπομποί για μια μεγάλη κοινωνική και οικονομική λεηλασία σε χώρες και λαούς" σημείωσε.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να μετεξελιχτεί σε "ζωτικό χώρο" του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, σε ένα κοινωνικό εργαστήρι όπου θα αφθονούν η φθηνή εργασία και η πλήρης εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών, ενώ θα απουσιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα. "Το νέο σχέδιο για το ελληνικό χρέος δείχνει την εμμονή των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων στη διάσωση των ισχυρών τραπεζικών ομίλων και στα κέρδη του κεφαλαίου" τόνισε.
Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι, ανεξάρτητα από το μέγεθος του "κουρέματος" που επιχειρείται σήμερα, η διαιώνιση της λιτότητας και τα νέα μνημόνια που θα ακολουθήσουν δεν θα κάνουν τίποτε περισσότερο από το να εκτινάξουν το χρέος σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα και να οδηγήσουν, τελικά, σε κατάρρευση την Ευρωζώνη και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
"Μια συνολική λύση για το ελληνικό χρέος πρέπει να περιλαμβάνει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, σε ένα πλαίσιο ρήξης με το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα και παράλληλης υιοθέτησης πολιτικής για την ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η επιλογή του παγώματος της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και αυτό θα έπρεπε να αποφασίζεται αυτήν την ώρα στην Ε.Ε." υποστήριξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους επτά πρέσβεις, οι οποίοι μετέφεραν στον Αλ. Τσίπρα τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης που τρέφουν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής για τον ελληνικό λαό. Την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στη συνάντηση αποτέλεσαν οι Π. Λαφαζάνης, Π. Τριγάζης, Π. Σκουρλέτης, Κ. Ήσυχος, Α. Παπαδομιχελάκη, Ρ. Δούρου, Β. Πριμηκήρης, Γ. Μπουρνούς. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο συντονιστής της γραμματείας του, Κ. Αθανασίου.
Πηγή: Αυγή