Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μοναδική και όχι συγκρίσιμη με άλλες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι σε άρθρο του την Τρίτη στην εφημερίδα Le Monde.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΕ κρίνει ότι η εκτίμηση που φαίνεται να κάνουν οι αγορές για την θέση στην οποία βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία είναι «γελοία και προκαλεί κατάπληξη».

Ακόμη προσθέτει με έμφαση ότι «είναι κεφαλαιώδες να κρατάμε κατά νου ότι δεν υφίσταται κρίση του ευρώ. Από την οικονομική κρίση του 2008, όλες οι ανεπτυγμένες χώρες ήλθαν αντιμέτωπες με μιαν αύξηση του δημόσιου χρέους».

Σε μία παράλληλα εξέλιξη σχετικά με τις εκτιμήσεις ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος θα χρειαστούν κάποια μορφή βοήθειας, η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πάνω στο τραπέζι» για την παροχή δανείων σε αυτές τις χώρες.

«Δεν είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Σαντάλ Χιουζ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Κατάπληξη» για τις αντιδράσεις των αγορών

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Βαν Ρομπάι, από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της ευρωζώνης την 21η Ιουλίου, όπου αποφασίστηκε ένα νέο σχέδιο δανεισμού ή διάσωσης της Ελλάδας, το κόστος δανεισμού στην Ιταλία και στην Ισπανία έχουν αυξηθεί με «τρόπο που προκαλεί κατάπληξη».

Συνεχίζει λέγοντας: «λέω ‘με τρόπο που προκαλεί κατάπληξη’, διότι όλα τα βασικά μακροοικονομικά (στοιχεία) μοιάζουν να υποστηρίζουν το αντίθετο», από αυτό που προεξοφλούν οι αγορές.

Η Ισπανία και Ιταλία έγιναν εκ νέου την Τρίτη στόχος των αγορών, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων των δύο χωρών να παρέμβουν για να καθησυχάσουν τους επενδυτές.

Το κόστος δανεισμού, ειδικότερα των δεκαετών ομολόγων των δύο κρατών, αυξήθηκε σε ύψη-ρεκόρ από την δημιουργία της Ευρωζώνης. Από αυτή την άποψη, «η σημερινή εκτίμηση των κινδύνων από τις αγορές δεν ανταποκρίνεται καθόλου στα βασικά (μακροοικονομικά μεγέθη) [...] είναι γελοίο το ότι η κατάταξη των CDS για τις χώρες αυτές τις εμφανίζει ως εάν να παρουσίαζαν πολύ αυξημένο κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών», λέει ο κ. Βαν Ρομπάι.

Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο χαρακτηρισμού από τους οίκους αξιολόγησης ως επιλεκτικής χρεοκοπίας της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας έως και σε ένα ποσό 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Βαν Ρομπάι γράφει ότι πρόκειται για μια περίπτωση «μοναδική, χωρίς προηγούμενο και περιορισμένη στην Ελλάδα».

Πηγή: Τα Νέα