Το κοινοβουλευτικό σώμα της Ισπανίας, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την λαϊκή οργή, αποδέχτηκε ομόφωνα να θέσει για πρώτη φορά υπό συζήτηση τις βασικές προτάσεις του κινήματος 15-Μ, των ισπανών "αγανακτισμένων" δηλαδή.

Μετά από μία πρόταση του Joan Ridao (εκπροσώπου του ERC "Δημοκρατική Αριστερά της Καταλωνίας") για την δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα μελετήσει τις προτάσεις του κινήματος των "αγανακτισμένων", το κοινοβουλευτικό σώμα κατέληξε σε ένα κείμενο, σύμφωνα με το οποίο απ΄την μία πλευρά καλεί την κυβέρνηση να επισπεύσει την ψήφιση του νόμου περί διαφάνειας, απ’ την άλλη προβλέπει "την χρησιμοποίηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ώστε να εξεταστούν τα απαραίτητα μέτρα για τον εκ βάθους εκδημοκρατισμό και την πολιτική αντιπροσώπευση, καθώς επίσης και την διαφάνεια και έλεγχο των δημοκρατικών θεσμών". Τέλος ζητά "ταχεία διεκπεραίωση και επιμέλεια" της πρότασης του ERC να σταματήσουν οι διαρροές του νόμου χρηματοδότησής των κομμάτων.

Παρά την τελική ομοφωνία, η συζήτηση δεν κύλησε απολύτως ομαλά, καθώς στις ομιλίες των κομμάτων κυριάρχησαν οι αλληλοκατηγορίες, που ως ένα βαθμό είχαν αποτελέσει την σταγόνα για να ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής οργής. Στο τέλος της συζήτησης όμως ο Joan Ridao απέσπασε την συναίνεση όλων των κομμάτων και συνυπέγραψαν το τελικό κείμενο, που θα τεθεί υπό ψήφιση στην πλήρη ολομέλεια του Κογκρέσου την ερχόμενη Τρίτη. Το κείμενο προβλέπει την δημιουργία υπο-επιτροπών μελέτης, που θα δεχτούν αντιπροσώπους πολιτών που έχουν πληγεί απ’ το θέμα μελέτης της επιτροπής. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να παραβρεθούν στο Κοινοβούλιο αντιπρόσωποι του κινήματος 15-Μ και “Πραγματική Δημοκρατία Τώρα”.

Ο Joan Ridao δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να έρθει σε επαφή με αντιπρόσωπους του 15-Μ, αλλά και να συνυπογράψει ένα μεγάλο μέρος των "πιο ρεαλιστικών" αιτημάτων τους. Συντάχθηκε με την πρόταση του Gaspar Llamazare από την Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida), σύμφωνα με την οποία πρέπει να αναθεωρηθεί τόσο το εκλογικό σύστημα της χώρας, όσο και το Σύμφωνο του Ευρώ και τόνισε την ανάγκη άμεσου διαλόγου των πολιτικών με τους πολίτες για την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Πηγή: El Pais