Πάνω από 200.000 διαδηλωτές του κινήματος των «Αγανακτισμένων» πραγματοποίησαν χτες, 19 Ιουνίου συγκέντρωσεις μπροστά από το ισπανικό κοινοβούλιο στη Μαδρίτη αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας διαμαρτυρόμενοι για τo "Σύμφωνο του Ευρώ", την ανεργία, τις επιπτώσεις της κρίσης και την πολιτικής της λιτότητας.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς στη Μαδρίτη 40.000, στη Βαρκελώνη 98.000, 25.000 στη Βαλένθια, 16.000 στη Γαλικία, 15.000 στην Πάλμα, Σεβίλλη 5000, 30.000 στα Κανάρια. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην καταλανική Βουλή δεν έχουν καμία σχέση με την κίνηση 15-M.

«Αυτήν ακριβώς την κατάσταση δημιούργησαν οι τράπεζες κι οι κυβερνήσεις, πρέπει να γνωρίζουν, λοιπόν, ότι εμείς διαφωνούμε με τα μέτρα και τις περικοπές στον προϋπολογισμό, ότι θέλουμε να εισακουόμαστε,ότι θα το επιβάλλουμε αυτό», αναφέρεται σήμερα στην ιστοσελίδα των «Αγανακτισμένων», μαζί με πληροφορίες γιά πολλές εκδηλώσεις τους εκτός Μαδρίτης -στη Βαρκελώνη, στη Βαλένθια και αλλού.

«Οργανώσου και πολέμησε την ανεργία. Ας διαδηλώσουμε, μαζί, κατά της ανεργίας, κατά του κεφαλαίου», γράφει ένα πολύ μεγάλων διαστάσεων πανό, που από την κεντρική πλατεία στη Λεγκάνες, περίπου 15 χλμ.νότια της πρωτεύουσας, μεταφέρουν στη Μαδρίτη.

Στις διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη, οι επιθέσεις και οι προσβολές για τους καταλανούς βουλευτές εξαφανίστηκαν, ενώ στη διαδήλωση δεν υπήρχε κανένα περιστατικό. Το κίνημα είχε ζητήσει από τους βίαιους να μην παρουσιαστούν. Και το έκαναν. Η εσωτερική υπηρεσία τάξης διατήρησε τον αυστηρό έλεγχο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το μόνο περιστατικό της διαδήλωσης συνέβη όταν ανακαλύφθηκαν δύο μέλη της Αυτόνομης Αστυνομίας με πολιτική περιβολή. Μερικοί άνθρωποι τους επέπληξαν, αλλά οι ομάδα ασφαλείας του κινήματος τους σταμάτησαν και οι αστυνομικοί διέφυγαν.