Η κυβέρνηση Θαπατέρο επιδιώκει να βελτιώσει τις προϋποθέσεις της ενσωμάτωσης των ξένων στην ισπανική κοινωνία. Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι το δικαίωμα.

Μετά το συνέδριο του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (5-6.07.08), όπου για πολλοστή φορά τα μέλη του κόμματος ζήτησαν από τον επικεφαλής του κόμματός τους και πρωθυπουργό της χώρας Χοσέ Θαπατέρο το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δρομολογήσει το συγκεκριμένο αίτημα.

Διακήρυξε μάλιστα ότι οι μετανάστες από τρίτες χώρες θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

 Όμως σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα ξένοι υπήκοοι αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μόνον βάσει της αμοιβαιότητας. Μόνον δηλαδή εάν τα συντάγματα των χωρών προέλευσής τους επιτρέπουν το ίδιο και στους διαμένοντες εκεί Ισπανούς υπηκόους.

 

Λατινοαμερικανοί μετανάστες στην Ισπανία Λατινοαμερικανοί μετανάστες στην Ισπανία Οι Λατινοαμερικανοί μετανάστες πλήττονται από τη ρήτρα αμοιβαιότητας

 

Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας Λατινοαμερικανών μεταναστών A.E.SCO Κάρλος Ροΐς εκτιμά ότι μια τέτοια δρομολόγηση θα αποτύχει, διότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα συντάγματα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και:

«έτσι το δικαίωμα της ψήφου στους μετανάστες, τουλάχιστον των χωρών της λατινικής Αμερικής, θα σκοντάψει στη πολιτική βούληση των χωρών προέλευσης των μεταναστών.»

 

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ορίσει εντεταλμένο για το ζήτημα, ο οποίος θα διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

 

Τα ισπανικά συνδικάτα πιστεύουν ότι με τη ρήτρα της αμοιβαιότητας η δρομολόγηση της ψήφου στους μετανάστες θα καθυστερήσει και πιθανότατα δεν θα εφαρμοστεί ποτέ και εκτιμούν ότι τελικά «θα γίνουν διακρίσεις και θα αποκλειστούν άνθρωποι που ζουν εδώ δέκα ή είκοσι χρόνια.»

 

Η λύση που προτείνουν τα συνδικάτα είναι να αλλάξει η Ισπανία το σύνταγμά της και να καταργήσει τη ρήτρα αμοιβαιότητας σε αυτή την περίπτωση.

 

Η ψήφος στους μετανάστες και η ‘κοινή μεταναστευτική πολιτική’ 

 Θα δώσει τελικά ο Χοσέ Θαπατέρο το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες;Θα δώσει τελικά ο Χοσέ Θαπατέρο το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες;

Παρά τις συζητήσεις και τις πολιτικές αψιμαχίες στην Ισπανία ουδείς είναι κατά του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές.

 

Υπάρχουν μάλιστα μεταναστευτικές οργανώσεις, όπως π.χ. η Ομοσπονδία των Μαροκινών, που φοβούνται ότι η εφαρμογή του νόμου θα κολλήσει στην πολιτική αδιαφορία και ανωριμότητα των μεταναστών.

 

Το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μετανάστες της Ισπανίας είναι ένα θεμελιώδες βήμα προς την κοινωνική ενσωμάτωση.

 

Όμως αυτό που απασχολεί τώρα την πλειοψηφία των ξένων στην Ισπανία είναι η κρίση στις οικοδομές, η άρνηση της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δεύτερη μαζική νομιμοποίηση λαθρομεταναστών καθώς και η στήριξη Θαπατέρο προς τον Σαρκοζί για μια ‘κοινή μεταναστευτική πολιτική’ που ασφαλώς θα προβλέπει ένα αυστηρότερο πλαίσιο νομιμοποίησης μεταναστών και θα δυσκολεύει την παροχή ασύλου. 

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Πηγή: www.dw-world.de