Το PSOE, το σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, έκανε μια ιστορική ήττα στις εκλογές που έγιναν αυτήν την Κυριακή στην Ισπανία, εν μέσω των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα.

Με σχεδόν το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο, η διαφορά είναι πάνω από 10%, σε σχέση με το μεγάλο νικητή των εκλογών, το συντηρητικό κόμμα PP (Λαϊκό Κόμμα) του Μαριάνο Ραχόι. Ακόμη και το προπύργιο των σοσιαλιστών, η Βαρκελώνη, χάθηκε μετά από 32 ολόκληρα χρόνια. Νικητής βγήκε το κεντροδεξιό-εθνικιστικό κόμμα CIU.

Στη Χώρα των Βάσκων το κόμμα Bildu, το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι έχει πρώην μέλη της ΕΤΑ και μόλις πριν λίγες μέρες του επιτράπηκε να συμμετέχει στις τοπικές εκλογές, είναι η πρώτη δύναμη στον αριθμό των συμβούλων που εκλέγονται. Παρά το γεγονός ότι το Bildu είναι η πρώτη δημοτική δύναμη στη Χώρα των Βάσκων, σε αριθμό ψήφων υπερτερεί το EAJ-PNV, το κλασικό δηλαδή εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων.

Οι κάλπες στήθηκαν στη σκιά των πολυπληθών και ειρηνικών συγκεντρώσεων των «Αγανακτισμένων» στην εμβληματική Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης. Το «Κίνημα 15Μ» ή «Πραγματική Δημοκρατία ΤΩΡΑ» αποφάσισε να παραμείνει στην πλατεία για άλλη μία εβδομάδα, παρόλο που αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι οι συγκεντρώσεις τους θα διαρκέσουν μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές.