Η αδερφότητα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο Κελ (Quel: το όνομά του προέρχεται από το αραβικό Qalat που σημαίνει κάστρο) της Λα Ριόχα διένειμε χθες περίπου 2.000 φραντζολάκια και 50 κιλά τυρί, μοιρασμένο σε μερίδες, για να τηρήσει το έθιμο της «ρίψης άρτου και τυρού». Η παράδοση αυτή ανακηρύχθηκε τοπικού τουριστικού ενδιαφέροντος το 2004 και τηρείται την 6η Αυγούστου.

Ο δήμαρχος του χωριού, Βίκτορ Μανουέλ Ράδα, εξήγησε πως κατά τις 11:30 τα δώδεκα μέλη της αδερφότητας και ο ηγούμενος βγαίνουν στο μπαλκόνι του παρεκκλησίου του Χριστού για να μοιράσουν τις μερίδες σε εκατοντάδες άτομα που έχουν συγκεντρωθεί από κάτω, παρά την έντονη ζέστη. Πριν από την πατροπαράδοτη διανομή, τα μέλη της αδερφότητας και οι δημοτικές αρχές είθισται να εκκλησιάζονται.

Ο ηγούμενος της αδερφότητας, ο ιερέας Φερνάντο Ρίκο Αντονιάνθας, στο λόγο που απηύθυνε, θύμισε τις ρίζες αυτής της παράδοσης, που τοποθετούνται στο 1479, όταν επιδημία λοιμού έπληξε τη γειτονική περιοχή του Θιδάκος. Οι κάτοικοι του Κελ, μην ξέροντας ποιον να επικαλεστούν, άναψαν δεκατρία κεριά στην Παναγία, στον Ιησού Χριστό και σε άλλους Αγίους. Αποφάσισαν να επικαλεστούν εκείνον, το κερί του οποίου θα σωνόταν τελευταίο, κι αυτό ήταν του Κυρίου. Από τότε, δεκατρία μέλη της αδερφότητας, αριθμός αντίστοιχος των κεριών, μοιράζουν κάθε χρόνο ψωμί, τυρί και κρασί σε όσους προσέλθουν.

Η ιδιότητα του μέλους της αδερφότητας περνά από τους γονείς στα παιδιά, και φέτος υπήρξαν κάποιοι που συμμετείχαν για πρώτη φορά, και άλλοι, που το κάνουν πάνω από 40 συναπτά έτη. Στη γιορτή λαμβάνουν μέρος κάτοικοι του Κελ και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και επισκέπτες.

Μετάφραση-προσαρμογή από άρθρο του www.larioja.com