Δέσμη μέτρων πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή η Ισπανία έως το 2014 για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Βιομηχανίας, Μιγκέλ Σεμπαστιάν, στόχος είναι να μειωθεί η ετήσια κατανάλωσης πετρελαίου κατά 10% ή κατά 44 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο κ. Σεμπαστιάν δανείστηκε μάλιστα μια φράση του Τζον Κένεντι για να ενθαρρύνει τους συμπολίτες του να είναι πιο προσεκτικοί στη χρήση ενέργειας: "Αναρωτηθείτε τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για σας. Αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας."

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης, λοιπόν, αποφάσισε να διανείμει δωρεάν από δύο λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας σε κάθε νοικοκυριό, περίπου 49 εκατομμύρια λαμπτήρες, για να πείσει έτσι τους πολίτες να μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν).

Μάλιστα, έως το 2012 αναμένεται πως όλοι οι λαμπτήρες θα είναι χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Επίσης, τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, ο κλιματισμός στα δημόσια κτίρια δεν θα ξεπερνά τους 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ το χειμώνα τα καλοριφέρ στα δημόσια κτίρια, με (μόνη) εξαίρεση τα νοσοκομεία, θα ρυθμισθούν στους 21ένα βαθμούς Κελσίου.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε επίσης μειωθεί επίσης κατά 50% ο φωτισμός των δρόμων και το μετρό (σε πολλές πόλεις) θα λειτουργεί περισσότερες ώρες τα Σαββατοκύριακα για να μη χρησιμοποιούν οι Ισπανοί τα αυτοκίνητά τους.

Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει κι ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την εισαγωγή ενός εκατομμυρίου ηλεκτροκίνητων ή υβριδικών αυτοκινήτων στους ισπανικούς δρόμους μέχρι το 2014.

Εξάλλου, όλα τα οχήματα του δημοσίου θα στηρίζονται κατά τουλάχιστον 20% στα βιοκαύσιμα, ενώ οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες (κι αυτό δεν έχει προηγούμενο) θα μπορούν να χρησιμοποιούν στρατιωτικούς αεροδιαδρόμους για να μειώσουν κατά 20% τις αποστάσεις ανάμεσα στους διάφορους προορισμούς.

Επίσης, θα μειωθεί στα 80 χιλιόμετρα την ώρα το ανώτατο όριο ταχύτητος στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και στα 40 μέσα στις πόλεις.

Οι συγκρίσεις με μια άλλη, πολύ γνωστή μας, μεσογειακή χώρα προκαλούν, αν μη τι άλλο, μελαγχολία....

Πηγή: www.skai.gr