Η μεσογειακή δίαιτα πεθαίνει

Την ώρα που οι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι διαλαλούν τις ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής, Έλληνες, Ιταλοί και Ισπανοί γυρίζουν την πλάτη τους στην παραδοσιακή τους κουζίνα με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους.

Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και η μικρότερη κατανάλωση θερμίδων μέσω της άσκησης έχουν καταστήσει την Ελλάδα τη χώρα με το μεγαλύτερο μέσο όρο του δείκτη μάζας σώματος και με το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων. Σήμερα, τα τρία τέταρτα των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον Γιόζεφ Σμιτχούμπερ, κορυφαίο οικονομολόγο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO)

«Στο καθημερινό τραπέζι των μεσογειακών χωρών κυριαρχούν τα πιο λιπαρά, πιο αλμυρά και πιο γλυκά εδέσματα», δηλώνει ο Σμιτχούμπερ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους λαούς τους να αναθεωρήσουν πριν να είναι αργά.

Οι έρευνες έδειξαν τα τελευταία 40 χρόνια η οικονομική ανάπτυξη που έχει παρατηρηθεί σε αυτή τη γειτονιά του πλανήτη έχει επηρεάσει και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων τους.

Σήμερα το 56% του συνόλου των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υπέρβαρο ενώ ένα 15% είναι παχύσαρκο. Δυστυχώς τα πρωτεία και στις δύο κατηγορίες κατέχουν οι Ελληνες. Το 75% του ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας κατατάσσεται στην κατηγορία των υπέρβαρων (ποσοστό που σε πραγματικούς αριθμούς αντιστοιχεί σε 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους) και το 20% των ενηλίκων σε αυτή των παχύσαρκων. Ακόμα πιο δυσάρεστα και δυσοίωνα είναι τα στοιχεία που ο Οργανισμός έχει συλλέξει για τα παιδιά. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια παιδιά –σχολικής ηλικίας- στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υπέρβαρα, ενώ τρία εκατομμύρια πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία.

Η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’60 και μετά έφερε και την αύξηση των θερμίδων στο πιάτο και μαζί τους την αύξηση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους. Η διαδικασία αυτή όμως ήταν ιδιαίτερα απότομη στις μεσογειακές χώρες, όπου και η ανέχεια των προηγούμενων ετών ήταν εξίσου μεγάλη. Ετσι ενώ οι θερμίδες στις άλλες γειτονιές της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 20% (από 2.960 σε 3.340) σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία αυξήθηκαν κατά 30%.

Δεν είναι όμως μόνο η ποσότητα αυτών που τρώμε, σημαντικός παράγοντας είναι και η ποιότητα. Η μεσογειακή κουζίνα, που φημίζεται για τον πλούτο της σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, αλλοτριώθηκε μετά την εισβολή του κρέατος στο καθημερινό μενού. Καταλυτικό ρόλο για την «υπέρβαρη» νέα γενιά παίζουν και οι διάφορες λιχουδιές που είναι γεμάτες συντηρητικά, αλάτι και ζάχαρη. Αν και οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα λίπη δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας μέσω της διατροφής, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία ξεπερνούν το όριο σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πρόσληψη λίπους.

Εκτός από την αισθητική πλευρά του ζητήματος οι αριθμοί αυτοί εγείρουν άλλα πολύ πιο ουσιαστικά θέματα, που αφορούν κυρίως στον τομέα της υγείας. Διεθνείς έρευνες πλέον ενοχοποιούν την παχυσαρκία για ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η υπερχολιστεριναιμία και η υπέρταση. Παράλληλα, τα περιττά κιλά συμβάλλουν στη μείωση του προσδόκιμου ζωής, αφού επιβαρύνει τον οργανισμό και την καρδιά.

ΕΛΕΝΑ ΜΑΣΤΡΟΜΑΟΥΡΟ, ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

Πηγή: www.e-tipos.com