Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας έσφιξαν τα χέρια και μίλησαν χαλαρά σήμερα δείχνοντας ότι οι σχέσεις τους εξομαλύνθηκαν και πάλι, οκτώ μήνες αφότου ο μονάρχης είπε στον Τσάβες να βουλώσει το στόμα του.

Ο Χουάν Κάρλος υποδέχθηκε τον Τσάβες στο ανάκτορο Μαριβέντ στην Πάλμα, πρωτεύουσα του νησιού Μαγιόρκα, και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του.

"Γιατί δεν πάμε στην παραλία;" ρώτησε ο Τσάβες αφού σχολίασε τη ζέστη που κάνει στο νησί.

Η συνάντηση σηματοδότησε τη συμφιλίωση ανάμεσα στην Ισπανία και τη Βενεζουέλα μετά την ψύχρανση των σχέσεων των δύο χωρών εξαιτίας ενός ασυνήθιστου διπλωματικού επεισοδίου κατά την Ιβηρο-Αμερικανική σύνοδο κορυφής, το Νοέμβριο στη Χιλή.

Ο Τσάβες είχε αποκαλέσει τότε τον πρώην ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ φασίστα και διέκοπτε επανειλημμένα τον νυν πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, κάνοντας τον Χουάν Κάρλος να του πει: "Γιατί δεν το βουλώνεις;" Ο Τσάβες απείλησε να παγώσει τις σχέσεις με την Ισπανία, όμως διπλωμάτες εργάσθηκαν για την αποκατάστασή τους. Ο Θαπατέρο συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βενεζουέλας το Μάιο και ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος τον επισκέφθηκε τον Ιούνιο.

Μετά τη συνάντησή του με τον Χουάν Κάρλος, ο Τσάβες πρόκειται να ταξιδέψει στη Μαδρίτη για συνομιλίες με τον Θαπατέρο. Στη διάρκεια της περιοδείας του, θα επισκεφθεί επίσης τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Πορτογαλία.

Πηγή: www.ethnos.gr