ΜΑΔΡΙΤΗ. Το εκτός νόμου αυτονομιστικό βασκικό κόμμα Μπατασούνα, το οποίο θεωρείται το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, ανακοίνωσε τον μετασχηματισμό του σε νέο κόμμα, το οποίο για πρώτη φορά απορρίπτει την ένοπλη βία και προτίθεται να συμμετάσχει σε εκλογές.

Το Μπατασούνα, που ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο κεντροδεξιός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, είχε θέσει εκτός νόμου το 2003 εξαιτίας των διασυνδέσεών του με την ΕΤΑ, είχε και στο παρελθόν ανακοινώσει ότι τάσσεται κατά της ένοπλης βίας χωρίς ωστόσο να αποκηρύσσει το αιματηρό παρελθόν της αυτονομιστικής οργάνωσης. Την ίδια στιγμή, ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες παρενέβη στο ζήτημα της διαδοχής του νυν πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, εν όψει των εκλογών του 2012. Ο Γκονζάλες ζήτησε από τον Θαπατέρο να διευκρινίσει αν θα είναι υποψήφιος ή όχι ως ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών. Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, η δημοτικότητα του Θαπατέρο βαίνει διαρκώς μειούμενη ενώ, σε δημοσκόπηση της περασμένης Κυριακής για το ινστιτούτο Metroscopia, τo 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι απορρίπτει τη διακυβέρνησή του. Οπως τόνισε ο Ρούφι Ετσεμπερία, ιστορικός ηγέτης του Μπατασούνα, το νέο κόμμα «απορρίπτει και αντιτίθεται στη χρήση βίας, περιλαμβανομένης της βίας της ΕΤΑ. Στόχος του νέου Μπατασούνα είναι να μπορέσει να συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Η κυβέρνηση ωστόσο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς τη μεταστροφή του Μπατασούνα όσο και της ΕΤΑ –η οποία στις 10 Ιανουαρίου ανακοίνωσε εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός– και την αποκήρυξη της βίας από μέρους τους.

Οσο για το ζήτημα της διαδοχής του Θαπατέρο, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να περιορίζεται ακόμη περισσότερο μετά το σύμφωνο με τους κοινωνικούς εταίρους που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα, πιθανότερος διάδοχος του νυν πρωθυπουργού φέρεται ο Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν γίνονταν σήμερα εκλογές στην Ισπανία, οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές θα αποσπούσαν το 28,4% ενώ το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα θα κέρδιζε με 43,3%.

Πηγή: kathimerini.gr