Τέσσερις κορυφαίοι Ισπανοί μάνατζερς, των μεγαλύτερων ενεργειακών  εταιρειών, με την υποστήριξη που τους παρείχε η παρουσία του πρωθυπουργού Χ. Θαπατέρο, είπαν σήμερα το πρωί τα πράγματα με το όνομά τους για την ελληνική ενεργειακή πραγματικότητα.

Οι κύριοι  Fernanto Ferrera της Acciona, Jesus Olmos της Endesa, Guillermo Ulacia της Gamesa και Javier Viteri της Iberdrola, μίλησαν έξω από τα δόντια για τα προβλήματα που κρατούν δέσμιες τις «πράσινες» ενεργειακές επενδύσεις.

Την αρχή έκανε ο υπεύθυνος διεθνούς ανάπτυξης της Acciona, ο οποίος ανέφερε ότι η εταιρεία του προγραμματίζει την ανάπτυξη 1.500 project ισχύος 450MW, συνολικής επένδυσης 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Τα προβλήματα που ανέφερε είναι τα εξής:

  • "Αντιμετωπίζουμε προβλήματα γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο.
  •  Χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ανάπτυξη των projects εξαιτίας των νομικών προβλημάτων.
  •  Υπάρχουν δυσκολίες στην αδειοδότηση, η οποία κρατά για μακρύ χρονικό διάστημα και το σύστημα είναι συγκεντρωτικό χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  •  Χρειάζεται στις αδειοδοτικές υπηρεσίες περισσότερο σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό.
  •  Χρειάζεται εκπαίδευση και σωστή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών."

Ο γενικός διευθυντής της Endesa, Antonio Gutierres, τόνισε:

  •  "Δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα από την ανυπαρξία εθνικού σχεδίου χρήσης γης (χωροταξικό).
  •  Δεν υπάρχει καμία χρηματική επιβάρυνση για όσους εφεσιβάλλουν τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει «δικομανία» και να καθυστερούν οι επενδύσεις άσκοπα.
  •  Σε επίπεδο κυβερνητικής γραφειοκρατίας η αδειοδότηση παρουσιάζει τεράστιες καθυστερήσεις που φτάνουν ακόμη και τα 5 χρόνια για μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής."

Η Endesa, όπως τόνισε ο κ. Gutierres, σχεδιάζει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Gamesa Guillermo Ulacia τόνισε ότι η συνολική επένδυση που σχεδιάζει η εταιρεία του στην Ελλάδα φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σημείωσε ότι:

  • "Η προώθηση των επενδύσεων είναι πιο αργή απ’ ό,τι στην Ισπανία.
  • Θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα πράγματα με την κατάρτιση του χωροταξικού και τη βελτίωση των διασυνδέσεων του ηλεκτρικού δικτύου.
  • Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες από την αντίληψη που επικρατεί σε ορισμένες τοπικές κοινωνίες ότι οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν τον τουρισμό. Έχουμε διαπιστώσει στην πράξη ότι αυτό δεν ισχύει.
  • Είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βοηθήσουμε με την τεχνογνωσία μας."

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Iberdrola Renovables Javier Viteri.

Από την πλευρά του ο υπουργός ανάπτυξης Χ. Φώλιας απαντώντας στις αιτιάσεις τόνισε:

  • "Πρώτοι εμείς υποφέρουμε από τη γραφειοκρατία, ωστόσο σύντομα θα υπάρξει λύση για το πρόβλημα των ΑΠΕ με τη δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης για την αδειοδότηση νέων έργων. Ο παράγων χρόνος είναι πολύ σημαντικός για την υλοποίηση μιας επένδυσης, για να τον αφήνουμε στην τύχη.
  • Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, σύντομα τίθεται σε εφαρμογή το νέο χωροταξικό και ήδη τρέχει το κτηματολόγιο.
  • Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για την προσέγγιση και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, προσβλέπουμε στην τεχνογνωσία και την εμπειρία των ισπανικών εταιρειών."

Τέλος ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο αναφέρθηκε στις υψηλές τιμές του πετρελαίου τονίζοντας ότι το μέλλον βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ισπανία έχει επιλέξει την ανάπτυξη των ΑΠΕ και θεωρεί ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Γι’ αυτό πρωτοστατούμε στη δημιουργία ενός διεθνούς φορέα ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας με συντονιστικό ρόλο για την προώθηση του διαλόγου αλλά και των λύσεων σε σχέση με τις ΑΠΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην ηλιακή ενέργεια, στην οποία επίσης η χώρα του ξεκινά να δραστηριοποιείται έντονα, φιλοδοξώντας να αποκτήσει ηγετικό ρόλο όπως και στα αιολικά. Ο κ. Θαπατέρο έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας με νόημα ότι η χώρα του έχει επιλέξει το δρόμο την ανάπτυξης και του ανοίγματος προς τις αγορές όλου του κόσμου και ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις. «Δεν πιστεύουμε στον προστατευτισμό, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα καλύτερα ταλέντα και τις καλύτερες επιχειρήσεις για να δουλέψουμε για το μέλλον» τόνισε. Οι ισπανικές επιχειρήσεις, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, θα έχουν στις εξαγωγικές τους δραστηριότητες την υποστήριξη της κυβέρνησής του, κατέληξε.

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πηγή:
www.capital.gr