zapatero-grecia-acropolisΠρώτη επίσημη επίσκεψη Θαπατέρο στην Ελλάδα
Λαθρομετανάστευση, ευρωτουρκικά και ΠΓΔΜ στην ατζέντα με Καραμανλή

Της Δώρας Aντωνίου

Οι προοπτικές της Ε.Ε., η περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα και οι διμερείς σχέσεις πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή ο Ισπανός ομόλογός του, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος φθάνει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη την προσεχή Πέμπτη, 10 Ιουλίου.

Τους δύο πρωθυπουργούς αναμένεται να απασχολήσει ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να προχωρήσει η Ε.Ε. μετά το ιρλανδικό «όχι» στη Συνθήκη της Λισσαβώνας, θέμα που έχει αναδειχθεί σε κεντρικό σημείο προβληματισμού για το σύνολο των πολιτικών ηγεσιών των χωρών - μελών της Ενωσης. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ Αθήνας και Μαδρίτης υπάρχει συναντίληψη στη θέση ότι θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης και να μην εισέλθει η Ε.Ε. σε περίοδο εσωστρέφειας.

Τους δύο πρωθυπουργούς θα απασχολήσουν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και πόσο αυτές μπορεί να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της. Η Ισπανία έχει συνάψει με την Τουρκία τη Συμμαχία των πολιτισμών, με πρωτοβουλία των κ. Θαπατέρο και Ερντογάν, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συζητήσεων και επαφών μεταξύ διανοουμένων, το οποίο αποσκοπεί στη γεφύρωση των πολιτισμικών διαφορών, το οποίο έχει υποστηριχθεί με θερμότητα από πολλές πλευρές και από τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, ως κεντρικό θέμα συζήτησης αναφέρεται η Μεσογειακή Ενωση, η θέσπιση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη Κυριακή, 13 Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής, στο Παρίσι. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία έχουν ταχθεί υπέρ της υλοποίησης του σχεδίου για σύσταση της Ενωσης, που πρώτος παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Αλλωστε και τις δύο χώρες αφορά άμεσα το πλαίσιο συνεργασίας που επιδιώκεται να διαμορφωθεί με τις μεσογειακές χώρες - μη μέλη της Ε.Ε. Οι κ. Καραμανλής και Θαπατέρο θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις ως προς το πως εκτιμούν ότι μπορεί να προχωρήσει η Μεσογειακή Ενωση λίγες ημέρες πριν μεταβούν στο Παρίσι για την πρώτη σύνοδο κορυφής του νέου θεσμού.

Η μετανάστευση και η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων αναμένεται επίσης να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών, καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, έχοντας να διαχειριστούν εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα, και λειτουργώντας ως πύλες εισόδου μεταναστών προς την Ε.Ε., θέμα για το οποίο παγίως αιτούνται τη συνδρομή της Ενωσης.

Από την ατζέντα των συνομιλιών δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα του Κοσόβου. Η Ελλάδα και η Ισπανία δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του, με την ισπανική πλευρά να εκφράζει έντονες ανησυχίες εδώ και καιρό ότι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και να υπάρξουν ανάλογες κινήσεις από πλευράς Βάσκων.

Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να ζητηθεί υποστήριξη στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ ενόψει της συζήτησης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας τον προσεχή Οκτώβριο, στην οποία η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει με βέτο, εφόσον δεν έχει βρεθεί λύση.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr