Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας στη Λέσβο

reinasofia.jpg12/5/08: Διήμερες διακοπές στη Λέσβο έκανε η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, συνοδευόμενη από την αδελφή της, Πριγκίπισσα Ειρήνη.

Πρώτος σταθμός της Σοφίας, ήταν χθες το πρωί το Σίγρι. Το ιστιοπλοϊκό «Ξαστεριά», με σημαία ΗΠΑ, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Λαιμού έδεσε ανοιχτά του γραφικού χωριού και η βασίλισσα με τη συνοδεία της αποβιβάστηκαν στις 12 το μεσημέρι για να επισκεφθούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πάρκο του Απολιθωμένου δάσους. Παρέμειναν στην περιοχή για τρεις ώρες, ενώ η Σοφία έδειξε ενθουσιασμένη από τα εκθέματα και την ξενάγηση, που της έγινε, από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου.

Επόμενος σταθμός στο πρόγραμμα της βασίλισσας ήταν ο Μόλυβος, όπου έφθασε στις 7 το απόγευμα. Το ιστιοπλοϊκό έδεσε και πάλι ανοιχτά του λιμανιού και εκείνη αποβιβάσθηκε με ταχύπλοο στο λιμάνι, όπου την υποδέχθηκε ο δήμαρχος, Στέλιος Καραντώνης, και τη συνόδευσε σε ξενάγηση στην αγορά του Μολύβου. Τόσο η ίδια, όσο και η συνοδεία της κουβέντιασαν με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής και αγόρασαν αναμνηστικά είδη.

Στις 11.30 σήμερα, η βασίλισσα και η συνοδεία της αποβιβάστηκαν, προκειμένου να επισκεφθούν τα Μουσεία Τεριάντ και Θεοφίλου. Ακολούθησε επίσκεψή τους στην Αγιάσο, όπου προσκύνησαν στην εκκλησία της Παναγίας.

Αργά το απόγευμα, το σκάφος αναχώρησε για τους επόμενους σταθμούς στο πρόγραμμα της περιοδείας της Σοφίας, τη Χίο και τα Ψαρά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Σοφία έρχεται, η Ζάκυνθος καλλωπίζεται

15/5/08: Στην παραλία του Γέρακα και ώρα 11.30 π.μ. θα γίνει παρουσία της Βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας και του Υπουργού Τουρισμού Άρη Σπηλιωτόπουλου η έναρξη του προγράμματος του ΕΘΠΖ « Η Οδύσσεια της Caretta».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πάρκου, η είσοδος για την παρακολούθηση της εκδήλωσης θα είναι ανοιχτή σε όλους, εξαιτίας όμως των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που θα ισχύσουν η πρόσβαση των αυτοκινήτων θα επιτρέπεται μόνο μέχρι την διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί είτε στο Πόρτο Ρώμα είτε στον Γέρακα. Μόνο οι επισκέπτες που έχουν δηλώσει εγκαίρως στον φορέα διαχείρισης όνομα και αριθμό πινακίδας αυτοκινήτου θα μπορούν να προσεγγίσουν με αυτό την παραλία.

Την Βασίλισσα της Ισπανίας και τον υπουργό Τουρισμού θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο περιφερειάρχης Σωτήρης Βόσδου με την πρόεδρο του Πάρκου Αμαλία Καραγκούνη-Κύρτσου. Στην συνέχεια θα πάνε στον Γέρακα όπου θα γίνει η σήμανση της θαλάσσιας χελώνας παρουσία του Νομάρχη Διονύση Γάσπαρου και, πιθανότατα, άλλων τοπικών φορέων. Μετά την τελετή θα ακολουθήσει θαλάσσια περιήγηση στον κόλπο του Λαγανά, επίσκεψη στην Δάφνη και επίσημο γεύμα από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα μείνουν μόνο μία ημέρα στο νησί και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα εάν θα υπάρξουν συναντήσεις φορέων της Αυτοδιοίκησης με τον υπουργό ή τον γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πάντως, τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή του Βασιλικού παρατηρείται οργασμός επισκευών, βαψίματος, καθαριότητας και γενικότερων παρεμβάσεων ώστε η περιοχή να παρουσιάζει την εικόνα που θεωρούν οι αρμόδιοι ότι αξίζει στην Βασίλισσα της Ισπανίας και τον υπουργό Τουρισμού- προφανώς όμως όχι και στους μόνιμους κατοίκους.

Αναφορικά με το ποιοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης θα δώσουν το παρών έχει δημιουργηθεί ζήτημα καθώς, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Δ. Ακτύπης έχει εκφράσει την δυσαρέσκεια του για την μη έγκαιρη ενημέρωση από το Πάρκο, ο Δήμαρχος Αρκαδίων Στέλιος Μποζίκης δήλωσε την αντίθεση του στον θεσμό της βασιλείας τονίζοντας παράλληλα ότι οι υποδομές θα φέρουν τουρίστες στο νησί και όχι η παρουσία βασιλιάδων, ενώ ο Δήμαρχος Αρτεμισίων Αντώνης Αντίοχος ήρθε σε δύσκολή θέση εξαιτίας μιας μάλλον βασιλικόφρονης επιστολής του επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Τάσου Αντίοχου στην Βασίλισσα της Ισπανίας, με την οποία την καλεί να βοηθήσει στην επισκευή της Αγ.Μαύρας αφού « η κυβέρνηση και η Μητρόπολη Ζακύνθου δεν το πράττουν»

http://www.gozakynthos.gr/gr/zakynthos.zante.local.news/14508_6609.html