Η διεθνής ομοσπονδίας ιστορίας και στατιστικής ποδοσφαίρου (IFFHS) ανακήρυξε, βάσει σχετικής μελέτης, τη Ρεάλ Μαδρίτης ως την καλύτερη ομάδα του 20ού αιώνα.

Η ισπανική ομάδα ξεπέρασε τη Γιουβέντους που είναι δεύτερη, ενώ Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Μπάγερν Μονάχου συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Η IFFHS ανακοινώνει πλέον την παγκόσμια κατάταξη, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακήρυξη της ομάδας του αιώνα, όμως η βαθμολόγησή των συλλόγων έχει αρχίσει μόλις από το 1991.

Υπήρχε όμως μεγάλη απαίτηση για μία κατάταξη βασισμένη σε κατακτήσεις τίτλων, πλασαρίσματα σε διοργανώσεις και άλλες επιτυχίες για ολόκληρο τον 20ό αιώνα και τώρα η ομοσπονδία εξηγεί πώς έφτασε στα αποτελέσματα.

«Εδώ και μερικά χρόνια, σύλλογοι, αθλητικοί συντάκτες και φίλαθλοι ζήτησαν από την IFFHS να καθορίσει τις ομάδες του αιώνα για κάθε ήπειρο σε μία ρεαλιστική βάση. Οι κατατάξεις που δημοσιεύονται τακτικά στηρίζονται στον αριθμό των τίτλων που κερδίζονται ή στις θέσεις που καταλαμβάνουν οι ομάδες στις διοργανώσεις.

Επειδή η παγκόσμια κατάταξη καθιερώθηκε μηνιαία μόλις από τον Ιανουάριο του 1991 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη βαθμολόγηση των ομάδων ανά τον αιώνα. Η IFFHS αποφάσισε αυτή την κατάταξη των ομάδων του αιώνα αποκλειστικά βάσει των αποτελεσμάτων των ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις.

Οι εθνικές διοργανώσεις απλώς αποτελούν προϋπόθεση για να προκριθεί ένας σύλλογος σε διεθνή διοργάνωση. Οι διηπειρωτικές διοργανώσεις δεν λήφθηκαν υπόψην».

Το σύστημα βαθμολόγησης των συλλόγων καταρτίστηκε με βάσει τις εμφανίσεις του στο Champions League το κύπελλο UEFA το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης, το κύπελλο Mitropa, το κύπελλο Latina και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Οι πρώτες δέκα ομάδες του 20ού αιώνα είναι:

Πόντοι Σύλλογος

563.50 Ρεάλ Μ.

466.00 Γιουβέντους

458.00 Μπαρτσελόνα

399.75 Μίλαν

399.00 Μπάγερν Μ.

362.00 Ίντερ

332.75 Άγιαξ

300.25 Λίβερπουλ

299.00 Σπόρτιγκ Λισ.

231.00 Άντερλεχτ

Από ελληνικής πλευράς, στο νούμερο 57 βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, ενώ αρκετές θέσεις πιο κάτω, στο νούμερο 175 είναι ο Ολυμπιακός. Αυτές είναι και οι δύο μοναδικές ελληνικές ομάδες που βρίσκονται στους πρώτους 200 της σχετικής κατάταξης.

Πηγή: www.naftemporiki.gr