Το Ευρωπαϊκό Grand Prix του 2008 θα διεξαχθεί στη Valencia, όχι σε μια μόνιμη, προϋπάρχουσα πίστα, αλλά σε μια ολοκαίνουργια στους δρόμους της πόλης και σε μεγάλο μέρος του λιμανιού.

Η δημοτικότητα της Formula 1 στην Ισπανία έχει ανέβει κατακόρυφα λόγω του Alonso και οι Ισπανοί βρήκαν κι άλλους τρόπους να προκαλέσουν δημοσιότητα. Παρότι διαθέτουν πολλές πίστες είτε προδιαγραφών Formula 1 είτε άλλες που με μερικές τροποποιήσεις μπορούσαν να πάρουν έγκριση για τέτοιο αγώνα, επέλεξαν να φτιάξουν μια νέα πίστα στους δρόμους της Valencia. Το υποσχέθηκε προεκλογικά ο δήμαρχος της πόλης, κέρδισε τις εκλογές και το έκανε πραγματικότητα.

Το Σαββατοκύριακο 26-27 Ιουλίου, κάτι λιγότερο από ένα μήνα πριν τον αγώνα της Formula 1 στη Valencia, πραγματοποιήθηκε εκεί η μεγάλη δοκιμή, αγώνας του Ισπανικού πρωταθλήματος Formula 3 και αγώνας του International GT Series. Όλα κύλησαν κι έτσι ο Charlie Whiting, απεσταλμένος της FIA, έδωσε την τελική έγκριση για τη διεξαγωγή του αγώνα της Formula 1 στις 24 Αυγούστου. Σύμφωνα με πιλότους που συμμετείχαν στον αγώνα, είναι πολύ γρήγορη πίστα και θυμίζει περισσότερο κανονική πίστα παρά σιρκουί δρόμου.

Οι υπεύθυνοι της πίστας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, δήλωσαν ότι περίμεναν να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα αλλά τελικά αυτά δεν προέκυψαν και τέλος, επειδή ένας αγώνας του Ισπανικού Πρωταθλήματος F3 και ένας της Formula 1 είναι κάτι πολύ διαφορετικό, έχουν ακόμα αρκετή δουλειά να κάνουν. Πολλοί πιλότοι του πρωταθλήματος GP2 θέλησαν να συμμετέχουν στον αγώνα της Valencia ώστε να μάθουν την πίστα και να συλλέξουν στοιχεία που θα τους φανούν χρήσιμα όταν ο θεσμός επισκεφθεί επίσημα την πίστα στα τέλη Αυγούστου. Όμως, δεν τους επετράπη να συμμετέχουν στον αγώνα της Formula 3 κι έτσι είτε συμμετείχαν μόνο στις δοκιμές με μονοθέσια F3 είτε, όπως συνέβη με τους περισσότερους, συμμετείχαν στον αγώνα του GT Series. Οι πιλότοι της Trident Racing GP2, Mike Conway και Ho-Pin Tung μοιράστηκαν ένα GT3 Dodge Viper και κατέκτησαν τη νίκη. Στον αγώνα της F3 νικητής αναδείχθηκε ο Jaime Alguersuari που συμμετέχει και στο Βρετανικό Πρωτάθλημα F3 και βρίσκεται στην 1η θέση της βαθμολογίας.

Στη Valencia βρέθηκαν και πολλοί μηχανικοί της Formula 1 μελετώντας στοιχεία από την τηλεμετρία κάποιων ομάδων αλλά και άνθρωποι που κανονίζουν τη μεταφορά και το στήσιμο του εξοπλισμού των ομάδων της Formula 1.