Ο κορυφαίος ποδηλάτης στον κόσμο, Αλμπέρτο Κονταδόρ, κινδυνεύει με ισόβιο αποκλεισμόΛίγες μέρες πριν διεξαχτεί -αν δεν αναβληθεί για έβδομη φορά- η πολυθρύλητη ποινική δίκη του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, η Ισπανία γίνεται πρωτοπόρος στον πόλεμο ενάντια στο ντόπινγκ και προσφέρει τροφή για σκέψη.

Δεν είναι τίποτα τυχαίοι οι αθλητές που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αστυνομικών αλλά και αθλητικών αρχών της χώρας.

Ο 26χρονος Αλμπέρτο Κονταδόρ κέρδισε το Γύρο της Γαλλίας τα τρία τελευταία χρόνια και θεωρείται κορυφαίος ποδηλάτης στον κόσμο, διάδοχος του περίφημου Λανς Αρμστρονγκ. Κατηγορήθηκε κατ' επανάληψη ότι ντοπάρεται, αλλά διέφευγε με επιδέξιες ντρίμπλες, μέχρι που πιάστηκε στη φάκα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε έλεγχο που διεξήχθη μετά το τελευταίο Tour de France βρέθηκε στον οργανισμό του η ουσία κλενμπουτερόλη. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, αλλά δύσκολα θα γλιτώσει τη βαριά τιμωρία. Κινδυνεύει ακόμα και με ισόβιο αποκλεισμό λόγω προτέρου συζητήσιμου -αν όχι ακριβώς ανέντιμου- βίου.

Ύποπτη

Η 35χρονη Μάρτα Ντομίνγκεθ είναι σήμερα η σημαντικότερη αθλήτρια στίβου στον ισπανικό αθλητισμό. Πρωταθλήτρια κόσμου στα 3.000μ. στιπλ το 2009 στο Βερολίνο, πρόσθεσε στη συλλογή της ένα ασημένιο ευρωπαϊκό μετάλλιο πριν από μερικούς μήνες στη Βαρκελώνη. Λίγες εβδομάδες αργότερα ανακοίνωσε ότι έμεινε έγκυος και σταμάτησε τις προπονήσεις. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Ντομίνγκεθ συνελήφθη ως ύποπτη για χρήση και διακίνηση απαγορευμένων ουσιών, αφού το σπίτι του προπονητή της ήταν πραγματική γιάφκα του ντόπινγκ. Η Ντομίνγκεθ έχασε το πόστο της αντιπροέδρου της ισπανικής Ομοσπονδίας Στίβου και περιμένει να της απαγγελθούν κατηγορίες.

Η «Επιχείρηση Λαγωνικό», όπως ονομάστηκε το σαφάρι της ισπανικής αστυνομίας στα στέκια της ντόπας, είναι ουσιαστικά η δεύτερη πράξη της «Επιχείρησης Λιμάνι» του 2006. Τότε ομολόγησαν την ενοχή τους τρεις αθλητές, ενώ δικάστηκαν και αθωώθηκαν δεκάδες άλλοι.

Ο συνδετικός κρίκος των δύο σπανιόλικων σκανδάλων είναι ο περιβόητος γιατρός Εουφεμιάνο Φουέντες, στο πελατολόγιο του οποίου εμφανίζονταν κατά καιρούς ονόματα επαγγελματιών αθλητών της ποδηλασίας (κυρίως αυτής), του στίβου, του ποδοσφαίρου και του τένις. Το «αθλητικό θαύμα» της Ισπανίας κλονίστηκε συθέμελα, η δε σαμπάνια των τίτλων μύρισε ούρα και δηλητήριο.

Εικάζεται μάλιστα ότι η επέλαση της ντόπας προξένησε σημαντική ζημιά στην προσπάθεια των Ισπανών να φέρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ή του 2016 στη Μαδρίτη. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΔΟΕ μετά το ελληνικό στραπατσάρισμα του 2004 είναι άλλη μια βουτιά στην αγκάλη του ντόπινγκ. Αν μη τι άλλο, η Βρετανία θεωρείται πρέσβειρα του αθλητικού fair play, η δε Βραζιλία λανσάρει εικόνα παιδούλας αγνής, άσπιλης και αμόλυντης. Η WADA ψάχνει αλλού για φαρμακωμένα λαβράκια.

Αποτύπωμα

Η παγκόσμια ομοσπονδία του στίβου ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ότι καθιερώνει, σε συνεργασία με τη WADA, το «βιολογικό διαβατήριο» για όλους τους αθλητές που υπάγονται στην αιγίδα της, αρχής γενομένης με εκείνους που θα μετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τον Αύγουστο, στην πόλη Νταεγού της Νότιας Κορέας. Σε αυτό το αποτύπωμα θα περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα περιοδικών ελέγχων σε όλους τους αιματολογικούς, ορμονικούς και άλλους δείκτες του αθλητή. Ετσι θα ανιχνεύονται αναντιστοιχίες, ανωμαλίες, παράξενες αυξομειώσεις και άλλα δεδομένα ικανά να προδώσουν τον ένοχο και να κινητοποιήσουν τις αρχές.

Παρόμοια πρακτική καθιέρωσαν τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων, οι διεθνείς Ομοσπονδίες της ταλαιπωρημένης, από τη μάστιγα, ποδηλασίας αλλά και του πατινάζ. Σε αυτά τα αθλήματα μάλιστα επιτρέπεται να τιμωρηθεί ένας αθλητής με βάση τα στοιχεία του βιολογικού βιβλιαρίου, ακόμα και αν δεν έχει θετικό δείγμα ντόπινγκ στο παθητικό του.

Η είδηση για την πρωτοβουλία της IAAF βρήκε περίοπτη θέση στις αθλητικές σελίδες των εφημερίδων της Ευρώπης, της Αμερικής, της Απω Ανατολής, της Καραϊβικής. Στην Ελλάδα πέρασε απαρατήρητη, αφού ο κλασικός αθλητισμός πνέει τα λοίσθια στη χώρα μετά το πολλαπλό φιάσκο των ατιμασμένων ολυμπιονικών. Αποψιλωμένα και από τα προνόμια που συνόδευαν τις διακρίσεις μέχρι πρότινος, τα ατομικά σπορ γνωρίζουν απαξίωση άνευ προηγουμένου σε όλα τα επίπεδα.

Από τους αθλητές που έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και κέρδισαν μετάλλια σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία οκταετία, τουλάχιστον 7 κάθισαν στο σκαμνί της ΔΟΕ ή και της ποινικής δικαιοσύνης: Κεντέρης, Θάνου, Χαλκιά, Τσουμελέκα, Σαμπάνης, Μήτρου, Δρυμωνάκος. Αλλά και Φιλιππίδης και Γκούσης και Ρέγας και Πολυχρονίου και Παπαδοπούλου και Χοΐδης και αρκετοί άλλοι, λιγότερο γνωστοί. Ανάμεσα στους ουκ ολίγους προπονητές που τιμωρήθηκαν ή κατηγορήθηκαν για παραβάσεις του κώδικα αντιντόπινγκ περιλαμβάνονται οι δύο πλέον διακεκριμένοι: Χρήστος Ιακώβου και Χρήστος Τζέκος.

Στα αζήτητα

Η ευπρόσδεκτη εξαγγελία για ποινικοποίηση του ντόπινγκ έχει μείνει στα αζήτητα, αφού ορισμένοι αθλητές βρήκαν τρόπους για να πείσουν το δικαστήριο, ενώ άλλοι εκματαλλεύονται την παροιμιώδη κωλυσιεργία της Θέμιδας και κυκλοφορούν καμαρωτοί ανάμεσά μας. Η δίκη του Κεντέρη και της Θάνου για το πολυσυζητημένο τροχαίο, που προκάλεσε χλευαστικά σχόλια απανταχού της υφηλίου, αναβλήθηκε ήδη έξι φορές από το 2007 λόγω παρέλευσης του ωραρίου ή κωλύμματος των συνηγόρων υπεράσπισης.

Μολονότι οι αθλητές και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι διατυμπανίζουν την αθωότητά τους, ουδείς διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση που αφήνει την προσωπικότητά τους μισοβυθισμένη στο βούρκο και ουδείς ζητάει άμεση εκδίκαση. Εχει οριστεί να διεξαχτεί στις 12 Ιανουαρίου 2011, περίπου εξίμισι χρόνια από τότε που ξέσπασε το πολύκροτο σκάνδαλο του 2004. Οι Κεντέρης και Θάνου χρεώνονται με ψευδή κατάθεση αλλά και ηθική αυτουργία σε τέτοια, ενώ ο Χρήστος Τζέκος θα καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος για προμήθεια, εισαγωγή, κατασκευή και παρασκευή ουσιών. Τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα παραγράφονται τον ερχόμενο Αύγουστο. Τίνος το αυτί ιδρώνει στην Ελλάδα των στεγνών αυτιών;

«Τιμωρήστε τους»

Η ασπίδα προστασίας που υψώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ -και όχι μόνο- μπροστά στα βασανισμένα κορμιά των κορυφαίων αθλητών του στερεώματος συνέβαλε ώστε να γυρίσει ο κοσμάκης την πλάτη του με μορφασμούς αηδίας. Στην Ισπανία συνέβη το ακριβώς αντίθετο: η Ομοσπονδία Στίβου ένιψε τας χείρας της μπροστά στα γουρλωμένα μάτια της Ντομίνγκεθ, ενώ η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας απηύθυνε επίσημη έκκληση προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές: «Απαιτούμε να επιβληθούν ποινές ακόμα πιο σκληρές από εκείνες που προβλέπονται από τους κανονισμούς».

Στο προηγούμενο σπανιόλικο σκάνδαλο, του 2006, κυκλοφόρησε διακήρυξη υπογεγραμμένη από 61 αθλητές στίβου, οι οποίοι ζητούσαν παραδειγματική τιμωρία των ενόχων που αμαυρώνουν και την προσπάθεια των αθώων. Οι δικοί μας δήλωσαν -με ελάχιστες εξαιρέσεις- τη συμπαράστασή τους στους ντοπαρισμένους και τους υπόδικους. Η δε αστυνομία προσπαθεί να χωρίσει δυο γαϊδουριών άχυρα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Υπάρχει άραγε πιθανότητα να αξιοποιηθούν τα ευρήματα της αντίστοιχης κυπριακής μετά το «σαφάρι» που εξαπολύθηκε στις αρχές του μήνα στο πλαίσιο ευρωπαϊκής καμπάνιας;

Σεσημασμένη ως διαμετακομιστικό κέντρο μαύρης και... λευκής αγοράς αναβολικών από τη φημισμένη έκθεση του Αλεσάντρο Ντονάτι (2008), η Κύπρος κρύβει στον κόρφο της την ανάσα των εμπόρων του ντόπινγκ. Η περιβόητη υπόθεση της κλοπής φιαλών ερυθροποιητίνης το 1999 στη Λευκωσία έμεινε ανεξιχνίαστη, ενώ κρατήθηκε μυστική η ταυτότητα της εταιρείας που παρασκεύασε την απαγορευμένη ουσία. *

Πηγή: enet.gr