Έγραψε ιστορία ο Ράφαελ Ναδάλ. Ο Ισπανός επικράτησε στον τελικό του US Open του Τζόκοβιτς με 3-1 σετ και συμπλήρωσε τα τέσσερα τουρνουά Grand Slam κατακτώντας τον ένατο major τίτλο.

Το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τένις έγραψε ο αριστερόχειρας από τη Μαγιόρκα! Ο Ναδάλ έκαμψε την αντίσταση του εξαιρετικά μαχητικού Σέρβου με 6-4, 5-7, 6-4, 6-2 και κατέκτησε τον μοναδικό τίτλο σε major τουρνουά που έλειπε από την συλλογή του και συμπλήρωσε το Grand Slam καριέρας μόλις στα 24 του χρόνια.

Ο matador μετά το Roland Garros και το Wimbledon κατέκτησε και τρίτο σερί τίτλο και έγινε ο έβδομος τενίστας που καταφέρνει κάτι τέτοιο μετά τους Αντρέ Αγκάσι, Ρόι Εμερσον, Φρεντ Πέρι, Ροντ Λάβερ, Ντον Μπατζ και Ρότζερ Φέντερερ. Παράλληλα, έγινε μόλις ο δεύτερος στην ιστορία που συμπληρώνει το Gold Grand Slam, δηλαδή την κατάκτηση των τεσσάρων major και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τον Αντρέ Αγκάσι ο οποίος το κατάφερε το 1999 στο Roland Garros κι ενώ πριν τρία χρόνια (1996) είχε φορέσει το χρυσό μετάλλιο στο στήθος στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα. Ο Ναδάλ κατέκτησε το χρυσό στο Πεκίνο, κερδίζοντας στον τελικό τον Χιλιανό, Φερνάντο Γκονζάλες. Η κατάκτηση των τριών σερί τίτλων αποτελεί επίσης σημαντικό ρεκόρ καθώς έγινε ο δεύτερος που κατακτά τρία διαδοχικά Grand Slams μετά τον Ροντ Λάβερ το 1969.

Σημειώνεται ότι ο Ναδάλ πριν το US Open είχε κατακτήσει πέντε φορές το Roland Garros (2005, 2006, 2007, 2008, 2010), δύο φορές το Wimbledon (2008, 2010) και μία το αυστραλιανό open (2009). Πλέον έφτασε τους 9 major τίτλους, τη στιγμή που ο Ρότζερ Φέντερερ, που θεωρείται από πολλούς ο Νο1 τενίστας όλων των εποχών έχει πανηγυρίσει 16 τίτλους σε τουρνουά Grand Slam. Μπορεί πρόσφατα να δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα φτάσει τον Ελβετό, κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερό του, όμως αν συνεχίζει να παίζει διαστημικό τένις σίγουρα θα τα καταφέρει.

Ο αγώνας μετατοπίστηκε από το βράδυ της Κυριακής τη Δευτέρα λόγω βροχής. Για τον ίδιο λόγο το παιχνίδι διακόπηκε στο δεύτερο σετ και ενώ ο Ναδάλ ήταν μπροστά με 1-0 σετ και τα game ήταν 4-4. Χρειάστηκε να περάσει πάνω από μία ώρα για να στεγνώσουν οι διοργανωτές το κορτ και να συνεχιστεί χωρίς άλλο... break η αναμέτρηση. Ο Ισπανός στο μοναδικό σετ που έχασε σε ολόκληρη τη διοργάνωση, ισοφαρίστηκε από τον «Νόλε» σε 1-1, όμως να κερδίζει τα δύο επόμενα.

Οι κάτοχοι των περισσότερων Grand Slam

16 Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία)

14 Πιτ Σάμπρας (ΗΠΑ)

12 Ρόι Εμερσον (Αυστραλία)

11 Ροντ Λέιβερ (Αυστραλία), Μπιόρν Μποργκ (Σουηδία)

10 Μπιλ Τίλντεν (ΗΠΑ)

9 Ράφαελ Ναδάλ (Ισπανία)

8 Φρεντ Πέρι (Βρετανία), Κεν Ρόουζγουολ (Αυστραλία), Τζίμι Κόνορς (ΗΠΑ), Ινάν Λεντλ (Τσεχοσλοβακία), Αντρέ Αγκάσι (ΗΠΑ)

Πηγή: www.gazzetta.gr