Το επιστέγασμα των μεγάλων επιτυχιών του ισπανικού αθλητισμού τα τελευταία χρόνια αποτελεί η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι η πρώτη φορά που μία χώρα κρατά τα παγκόσμια σκήπτρα στα δύο δημοφιλέστερα αθλήματα, στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Πέρυσι τέτοιο καιρό η εφημερίδα «Μarca» είχε τίτλο «Εl Siglo de Οro»- Μια δεύτερη χρυσή γενιά. Οι αθλητικές διακρίσεις των Ισπανών στο παρελθόν ήταν μεμονωμένες. Όπως του τενίστα Μανουέλ Σαντάνα, νικητή στο Γουίμπλεντον, στο Ρολάν Γκαρός και το Φλάσινγκ Μέντοου τη δεκαετία του ΄60 και του Σεβεριάνο Μπαλεστέρος που κατέκτησε πέντε μεγάλα τουρνουά στο γκολφ τη δεκαετία του ΄70, ενώ στο ποδόσφαιρο περιορίζονταν στις κατακτήσεις τροπαίων από τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα.

Οι βάσεις για να μετατραπεί η Ισπανία σε αθλητική υπερδύναμη μπήκαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Για πρώτη φορά ο αθλητισμός έγινε σεβαστός από το σύνολο της ισπανικής κοινωνίας που αντιλήφθηκε ότι μπορεί να κατακτήσει πολλά περισσότερα μέσω των αθλητικών διακρίσεων απ΄ όσα είχε ποτέ φανταστεί. Η εμφάνιση ισπανικών σημαιών στα χέρια Βάσκων και Καταλανών στη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ένα επίτευγμα που οι πολιτικοί δεν κατάφεραν εδώ και δεκαετίες. Τα χρόνια που προηγήθηκαν των Αγώνων της Βαρκελώνης εισήχθησαν στη χώρα τεχνογνωσία και σπουδαίοι προπονητές για να βοηθήσουν τους Ισπανούς αθλητές να διεκδικήσουν με αξιώσεις ολυμπιακά μετάλλια. Εκείνη η γνώση παρέμεινε και διαδόθηκε σε κάθε γωνιά της ισπανικής επικράτειας. Κατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν εγκαταστάσεις στις οποίες προπονούνται χιλιάδες παιδιά μετά το τέλος των μαθημάτων τους. Τα μεγάλα ταλέντα συγκεντρώνονται σε περιφερειακά αθλητικά ινστιτούτα και πάνω σ΄ αυτά χτίζονται οι ομάδες του αύριο. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται το Ρlan ΑDΟ (Ενωση Ολυμπιακών Αθλημάτων) που υποστηρίζει οικονομικά τους αθλητές. Καθορίζονται οι στόχοι και το μπάτζετ αυξάνεται κάθε φορά που επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Η Ισπανική Ολυμπιακή Επιτροπή (CΟΕ) καθιέρωσε επίσης ένα σύστημα για την προώθηση των αξιών του αθλητισμού στα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες ο αθλητισμός ήταν προνόμιο των ιδιωτικών σχολείων, τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε. Σύλλογοι τένις σε κάθε γωνιά της χώρας επενδύουν πολλά χρήματα στην προπόνηση νέων παικτών, ενώ 23.995 προπονητές ποδοσφαίρου έχουν το σήμα της UΕFΑ. Ο αντίστοιχος αριθμός στην Αγγλία είναι 2.769!

Το ποδόσφαιρο στην Ισπανία είναι, σύμφωνα με τον προπονητή των Φούριας Ρόχας, «η ατμομηχανή για ό,τι συμβαίνει στη χώρα». Γι΄ αυτό ελπίζουν πως οι επιτυχίες του θα συμβάλουν ώστε η Ισπανία να βγει από την οικονομική κρίση και να αμβλυνθούν οι εθνικιστικές αντιπαραθέσεις.

Πηγή: tanea.gr