Πολλοί από τους ισπανομαθείς σε υψηλές κρατικές θέσεις έχουν το Δίπλωμα Ισπανικών του πανεπιστημίου Μενέντεθ Πελάγιο. Παραδοσιακά αποτελούσε εναλλακτική λύση αναγνωρίσιμη δίπλα στα διπλώματα του Ινστιτούτου Θερβάντες. Αν και για την ώρα το τελικό Δίπλωμά του δεν δίνει την επάρκεια για διδασκαλία στα φροντιστήρια, τα κατώτερα επίπεδα αναγνωρίζονται από το επίσημο Ελληνικό Κράτος και τον ΑΣΕΠ.

Οι εξετάσεις είναι υψηλού επιπέδου και γίνονται από καθηγητές του Πανεπιστημίου Μενέντεθ Πελάγιο που έρχονται στην Ελλάδα δύο φορές το χρόνο για να διεξάγουν προσωπικά και με πλήρη επισημότητα τις εξετάσεις.

Η εξεταστέα ύλη είναι η ίδια που προβλέπεται από τον Πανευρωπαϊκό Καθορισμό των Επιπέδων. Υπάρχει γραπτή και προφορική εξέταση, αλλά δεν υπάρχει ακουστική εξέταση.

Η συμπεριφορά των καθηγητών είναι ενθαρρυντική και δεν παίζει καθόλου με την πρόκληση άγχους στους μαθητές. Προσομοιώνει τα απαιτούμενα στο διάλογο με απώτερο σκοπό να διακριβώσει την πραγματική γνώση του εξεταζόμενου. Πολλοί σπουδαστές που είχαν σκοπό να διακόψουν τα Ισπανικά μετά την απόκτηση του πρώτου Διπλώματος, αποφάσισαν να συνεχίσουν από την συμπεριφορά των καθηγητών που τους εξέτασαν.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα Διπλώματα του Πανεπιστημίου Μενέντεθ Πελάγιο αποτελούν μιαν αναγνωρισμένη εναλλακτική μορφή απόκτησης του διπλώματος, είναι και το γεγονός της ανθρώπινης αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Εφέτος οι εξετάσεις θα γίνουν σε Κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Είναι μια ευκαιρία για όσους επείγονται στην απόκτηση του διπλώματος και πιστεύουν ότι δεν τα πήγαν καλά στις εξετάσεις του Ινστιτούτου Θερβάντες. Αποτελούν επίσης μια ενδιάμεση χρονική λύση για όσους δεν μπορούν να περιμένουν τις επόμενες εξετάσεις του φθινοπώρου.

Όσοι βέβαια έχουν λάβει μέρος σε κάποιες από τις εξετάσεις στο αρχικό επίπεδο το προτιμούν, για τους λόγους που προανέφερα.

Νομίζουμε ότι σε μιαν ανοιχτή Ευρώπη και στον πλέον πολύγλωσσο λαό της η ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων και πολυφωνίας στην απόκτηση τυπικών γλωσσικών προσόντων, είναι και αναγκαία και ευεργετική.

Πάνω απ' όλα μετράει η διάδοση της ισπανικής γλώσσας και οι καθηγητές εξεταστές του πανεπιστημίου Μενέντεθ Πελάγιο το ξέρουν πολύ καλά. Είναι απαιτητικοί αλλά φιλικοί.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πρέπει να το δηλώσουν στα τηλέφωνα 2108088788 και 6937214997 μέχρι τις 31 Μαΐου. Αυτό για να καθοριστεί περίπου ο αριθμός των υποψηφίων. Και για εκείνους ακόμα που θα το μάθουν μια βδομάδα πριν υπάρχει η δυνατότητα να συμμετάσχουν.

Σύλβα Πάντου
Αντιπρόσωπος για το Πανεπιστήμιο Μενέντεθ Πελάγιο