altΤο Αλκόι είναι μια μικρή πόλη κοντά στο Αλικάντε της Ισπανίας. Μια πόλη που ζει από την βιομηχανία υφασμάτων. Κάθε Απρίλη οι κάτοικοι διακόπτουν, ωστόσο, τις σκληρές εργασίες τους και, για τρεις ολόκληρες μέρες, καταφέρνουν να μετατρέψουν την πόλη σε μια τεράστια μεσαιωνική σκηνή, όπου λαμβάνει χώρα μια από τις πιο διάσημες και λαμπρότερες τοπικές γιορτές όλης της Ισπανίας: το περίφημο "Φεστιβάλ Μαυριτανών και Χριστιανών του Αλκόι".

Αφορμή του Φεστιβάλ αυτού είναι η αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων που γνώρισε το τότε χωριό του Αλκόι το 1276. Ήταν 23 Απριλίου όταν οι Μαυριτανοί έφτασαν στις πύλες του. Στόχος τους ήταν να ξαναπάρουν από τους Χριστιανούς τον τόπο που είχαν χάσει πριν λίγα χρόνια. Τρομερή μάχη έγινε τότε κάτω από τα τείχη του Αλκόι. Σκούρα τα βρήκαν οι Χριστιανοί που κόντεψαν να χάσουν τον αγώνα όταν, μέσα από τη σκόνη της μάχης, εμφανίστηκε η έφιππη φιγούρα ενός άνδρα που μαζί με το κάτασπρο άλογό του προκάλεσε μεγάλο τρόμο στους Μαυριτανούς και τους έτρεψε σε φυγή. Αφού ήταν 23 Απριλίου, οι κάτοικοι θεώρησαν ότι εκείνος ο καβαλάρης που έσωσε το χωριό ήταν ο Άγιος Γεώργιος και από τότε τον κήρυξαν πολιούχο Άγιο του Αλκόι.

21 Απριλίου: Η μέρα των μουσικών
Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στους μουσικούς, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διάρκεια των γιορτών. Παρόλο που σήμερα είναι εργάσιμη μέρα, με τον ερχομό της νύχτας, 28 μουσικές μπάντες από όλη την Αυτονομία της Βαλένθια συγκεντρώνονται στην Πλάθα δε Εσπάνια και παίζουν όλες μαζί τον Ύμνο της Γιορτής (Himne de la Festa). Το πανηγύρι αρχίζει!

22 Απριλίου: Η μέρα της παρέλασης
Ξημερώνει και η πόλη είναι πανέτοιμη για τη μεγάλη παρέλαση. Όλα τα μπαλκόνια είναι στολισμένα με άσπρα πανιά μ’ έναν ερυθρό σταυρό, το σταυρό του Αγίου Γεωργίου. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι κόσμο, όχι μόνο απ’ όλες της περιοχές της Ισπανίας αλλά και από το εξωτερικό. Πολλά τηλεοπτικά κανάλια από όλο τον κόσμο τοποθετούν τις κάμερές τους σε στρατηγικά σημεία για να καταγράψουν τις καλύτερες εικόνες.

altΟι κήρυκες, με τις τρομπέτες τους, αναγγέλλουν την έναρξη της παρέλασης των Χριστιανών. Από αυτή τη στιγμή και για τέσσερις περίπου ώρες θα δούμε την αναπαράσταση του ερχομού των χριστιανών πολεμιστών στην πόλη. Οι Χριστιανοί, με την αυστηρότητα και τα άλογα τους, κατεβαίνουν προς την Πλάθα δε Εσπάνια σε ρυθμό πάσο ντόμπλε, προκαλώντας τα χειροκροτήματα του κοινού που ρίχνει κομφετί από τα μπαλκόνια. Η σημαντικότερη στιγμή της παρέλασης είναι η άφιξη του αρχηγού των χριστιανικών δυνάμεων στη Πλατεία, όπου ένα μικρό παιδί (συνήθως ο γιος ή ο εγγονός του) θα του παραδώσει τα κλειδιά της πόλεως υπό τον ήχο των καμπανών της εκκλησίας της Παναγίας. Η σημαία των Χριστιανών ανεμίζει πάνω από το κάστρο της πόλης.

Μετά το μεσημεριανό, αρχίζει η παρέλαση των Μαυριτανών. Οι Μαυριτανοί, με τις πλούσιες και πολύχρωμες ενδυμασίες τους, προχωράνε προς την Πλάθα δε Εσπάνια. Άρωμα δεντρολίβανου και εξωτισμός στους δρόμους. Καμήλες, άλογα και, κάποιες φορές, ελέφαντες τους συνοδεύουν στην πορεία τους. Οι μουσικοί δεν παίζουν πια πάσο ντόμπλε. Ακούμε τώρα marchas moras, δηλαδή μουσικές συνθέσεις εμπνευσμένες από αραβικούς ρυθμούς που δημιουργούν οι τοπικοί συνθέτες ειδικά για την παρέλαση αυτή. Μαγευτικές χορογραφίες μας ταξιδεύουν στα εκπληκτικά παλάτια των μουσουλμάνων, ίσως στην Αλάμπρα της Γρανάδας, ίσως στην παλιά Βαγδάτη... προς μεγάλη τέρψη των θεατών. Η νύχτα πέφτει και μετά από μια παρέλαση τεσσάρων ωρών, οι Μαυριτανοί έχουν πάρει την πόλη. Αν σηκώσουμε το βλέμμα προς το κάστρο, θα δούμε τώρα τη μουσουλμανική σημαία να ανεμίζει στον ψηλότερο πύργο.

23 Απριλίου: Η μέρα του Αγίου Γεωργίου
altΣήμερα, φυσικά, ο πρωταγωνιστής
είναι ο Άγιος Γεώργιος. Μια πομπή με το λείψανο του Αγίου ξεκινά από τη νεοβυζαντινή εκκλησία του πολιούχου της πόλης μέχρι την εκκλησία της Παναγίας, στην Πλάθα δε Εσπάνια. Μία από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές είναι η παρουσία του Sant Jordiet (του μικρού Αγίου Γεωργίου). Πρόκειται για ένα μικρό παιδί που ενσαρκώνει τον Άγιο. Καθώς περνά από τους δρόμους, οι κάτοικοι ρίχνουν κόκκινα και λευκά ροδοπέταλα στο πέρασμά του, μετατρέποντας το δρόμο σε ένα όμορφο ανθισμένο χαλί. Επιπλέον, σήμερα είναι η μέρα που οι μεταμφιεσμένοι Χριστιανοί και Μαυριτανοί κάνουν δωράκια σε όποιους ξένους βλέπουν στους δρόμους της πόλης.

24 Απριλίου: Η μέρα της μάχης
Σήμερα πολλοί κάτοικοι του Αλκόι εγκαταλείπουν την πόλη τους. Από τις πρώτες ώρες, μια μεγάλη μάχη μεταξύ Χριστιανών και Μαυριτανών εκτυλίσσεται στο κέντρο της πόλης. Ο θόρυβος των τουφεκιών είναι εκκωφαντικός. Το μεσημέρι, το κάστρο ανήκει στους μουσουλμάνους, αλλά τελικά, αργά το βράδυ, οι Χριστιανοί οριστικά θα κατακτήσουν την πόλη.

Το βράδυ, ο Sant Jordiet θα βάλει τέλος στο φεστιβάλ με την εμφάνισή του στις επάλξεις του κάστρου, πάνω σε ένα παιχνιδιάρικο άσπρο άλογο, ρίχνοντας ψεύτικες σαΐτες ως δώρα στο κοινό μέσα στη λάμψη των φωτοβολίδων.

Αύριο, τα εργοστάσια του Αλκόι θα είναι πάλι γεμάτα εργάτες. Εργάτες που θα αρχίσουν να σχεδιάζουν στο νου τους πώς θα είναι το επόμενο φεστιβάλ Μαυριτανών και Χριστιανών σε δώδεκα μόλις μήνες.

alt

alt

Συντάκτης: Emmanuel Vinader