Η Ρόντα (Ronda) είναι μια πόλη της Ισπανίας, που βρίσκεται στην επαρχεία της Μάλαγα (100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά). Ο πληθυσμός της είναι περίπου 35.000 κάτοικοι. Πρόκειται για μια πολύ ορεινή πόλη, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Ιδρύθηκε αρχικά από τους Κέλτες τον 6ο π.Χ. αιώνα, που της έδωσαν το όνομα Arunda. Στην συνέχεια ήρθαν οι Φοίνικες για να εγκατασταθούν δίπλα στην Ρόντα, στο Acinipo, σήμερα γνωστό στους ντόπιους και ως Ronda la Vieja ή Παλιά Ρόντα.

Το φαράγγι El Tajo (Ελ Τάχο), στην κορυφή του οποίου κουρνιάζουν τα σπίτια της πόλης, έχει ύψος περισσότερο από 100 μέτρα. Την πόλη διασχίζει και συνάμα χωρίζει στα δύο ο ποταμός Guadalevín.

Τρεις γέφυρες συνδέουν τις δύο πλευρές της πόλης, διευκολύνοντας την πρόσβαση στους κατοίκους: Η Puente Romano-Ρωμαϊκή γέφυρα που είναι γνωστή και με το όνομα Puente San Miguel, η Puente Viejo-Παλιά γέφυρα, γνωστή και ως Puente Arabe και η Puente Nuevo-Νέα γέφυρα, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1793. Η Puente Nuevo είναι η ψηλότερη από τις γέφυρες (φτάνει τα 120 μέτρα).

Και οι τρεις γέφυρες είναι πολύ επιβλητικές από κάθε άποψη και αποτελούν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της πόλης..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πέρα από αυτά δεν της λείπει τίποτα… Ένας μεγάλος ναός στο εσωτερικό της πόλης σου δείχνει το δρόμο προς το πάρκο, μέσω του οποίου θα φτάσεις στο πρώτο σημείο του «μπαλκονιού». Από εκεί θα αντικρίσεις για πρώτη φορά τη θέα και θα νιώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την ανάσα σου. Αν είσαι τυχερός, διασχίζοντας το πάρκο μπορεί να πετύχεις μικροπωλητές με λογιών λογιών μεζεδάκια, λουκουμάδες, κρασάκια κι άλλες όμορφες λιχουδιές και τοπικά προϊόντα. Άλλοι πάλι με τους χειροποίητους θησαυρούς τους σε προκαλούν να αγοράσεις κάτι χωρίς να ξέρεις ποτέ τι να πρωτοδιαλέξεις..

Η «περπατάδα» ξεκινά!

Ακολουθώντας το μονοπατάκι, έχοντας πάντα στο πλάι σου το γκρεμό, φτάνεις στις γέφυρες απ’ όπου περνάς από το ένα μέρος της πόλης στο άλλο. Κι αν είσαι από τους τολμηρούς μπορείς να κάτσεις ακριβώς πάνω στο μέσο της γέφυρας και να χαζεύεις με τις ώρες το απέραντο κενό που απλόχερα σου προσφέρει το φαράγγι από κάτω σου!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στη διάρκεια της βόλτας σου, ακολουθώντας και τις ανάλογες πινακίδες, συναντάς τα Αραβικά Λουτρά, την αψίδα του Felipe V, τον Μιναρέ του San Sebastian, την plaza de toros, τα παλάτια και φυσικά τα τείχη της πόλης.

(Κι επειδή το περπάτημα ανοίγει την όρεξη, καλύτερα μην ρισκάρεις να μπεις σε κάποιο εστιατόριο, εκτός κι αν έχεις βαριά τσέπη… Κατά τ’ άλλα, σαντουιτσάκι στο χέρι κι όλα κομπλέ!)

Οι Αμερικανοί καλλιτέχνες Έρνεστ Χέμινγουεϊ και Όρσον Ουέλς πέρασαν πολλά καλοκαίρια στην Ρόντα. Και οι δύο έγραψαν για την ομορφιά της πόλης και εμπνεύστηκαν από αυτή.

Η ιστορία της πόλης είναι εκείνη που ενέπνευσε τον Χέμινγουεϊ να γράψει το «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα». Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου οι Δημοκρατικοί έριχναν τους φασίστες από το βράχο στο φαράγγι Ελ Τάχο. Κι αυτό ακριβώς, το δρομάκι που οδηγεί στο σημείο αυτό σήμερα ονομάζεται «Paseo de Hemingway».

Κάπως έτσι περιέγραφε την Ρόντα ο Χέμινγουεϊ: «Η Ρόντα είναι ο καλύτερος προορισμός για μήνα το μέλιτος ή για να βρεθείς με την κοπέλα σου. Καλό κρασί, ωραίοι περίπατοι, καταπληκτικό φαγητό και τίποτα να κάνεις». Μπορείς όμως να απολαύσεις μια εκπληκτική θέα που δεν θα χορταίνεις με τίποτα…

«Δεν έχει σημασία που γεννήθηκε κανείς αλλά πού επιλέγει να πεθάνει» Orson Welles

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

malaga 420

malaga 422

malaga 433

malaga 438

malaga 435

malaga 462

malaga 469

malaga 474

malaga 443

Φωτογραφίες: Τατιάνα Κατσίνα

Πηγή: apolasos.wordpress.com