Η Τερουέλ (Teruel), μικρή πόλη της Αραγονίας, προκαλεί ευχάριστη έκπληξη για όσους θα αποφασίσουν να την επισκεφτούν από τις 19 έως τις 22 Φεβρουαρίου. Ο επισκέπτης γίνεται μάρτυρας ενός… μεσαιωνικού γάμου και θεατρικών παραστάσεων που διαδραματίζονται μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Το θέμα είναι η γνωστή ιστορία δυο ερωτευμένων νέων, της Isabel de Segura και του Juan Diego Martínez de Marcilla, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των εθίμων και των στερεοτύπων της εποχής τους.

Από το 1996, η Τερουέλ φοράει τα… μεσαιωνικά της κοστούμια και οργανώνει εκδηλώσεις που απευθύνονται τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους, στις οποίες μάλιστα, εάν το επιθυμούν, τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά. Στην πόλη στήνονται πάγκοι με κάθε είδους «μεσαιωνικό θέμα» που αναδύει ιστορικά την εποχή εκείνη. Μια μηχανή του χρόνου που, για λίγες μέρες, έχει ζωντανέψει ιππότες, ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν σε τέχνες που πλέον έχουν σβήσει, χορούς και μονομαχίες. Οι συμμετέχοντες είναι χιλιάδες, απλός κόσμος και επαγγελματίες καλλιτέχνες, οι οποίοι, χωρίς αμοιβή, ψυχαγωγούν και ψυχαγωγούνται παράλληλα.

Από το 1986 η Unesco αναγνωρίζει τα μνημεία αρχιτεκτονικής Μουδέχαρ ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Περισσότερα στο diamantopoulou.eu
© Μαρία Διαμαντοπούλου