Ο Πύργος του Ηρακλή (στα ισπανικά Torre de Hércules) βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από την πόλη Λα Κορούνια του Βισκαϊκού κόλπου στη βορειοδυτική Ιβιρική Χερσόνησο.

Υποστηρίζεται πως ο αρχικός πύργος χτίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Έπειτα ερειπώθηκε και χτίστηκε εκ νέου από τους Ρωμαίους και τον αρχιτέκτονα Gaius Sevius Lupus σε ρυθμό όμοιο με αυτόν του Φάρου της Αλεξάνδρειας.

Έως τον 20ο αιώνα η ονομασία του πύργου ήταν "Farum Brigantium" (λατιν. Φάρος Μπριγκάντιουμ) μέχρι που μετονομάστηκε σε "Torre de Hércules" (Πύργος του Ηρακλή), ονομασία που φέρει έως και σήμερα.

Με ποικίλες χρήσεις στο ιστορικό του, ο πύργος από ρωμαϊκό οχυρό, παρατηρητήριο και τηλεπικοινωνιακό φρυκτώριο, συνέχισε να λειτουργεί ως φάρος που εξυπηρετούσε την ανάγκη των πλοίων που ταξίδευαν από τον Ατλαντικό ωκεανό προς τη βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Ως ο αρχαιότερος ρωμαϊκός φάρος εν χρήση και ο δεύτερος υψηλότερος φάρος στην Ισπανία (57 μέτρα ύψος), ο Πύργος του Ηρακλή αποτελεί Εθνικό Μουσείο ενώ από τις 27 Ιουνίου 2009 έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους μύθους που κρύβει το κτίσμα τόσο για τη μάχη του Ηρακλή με τον Χερίον (Geryon) όσο και για την Κελτικο-Ιρλανδική εκδοχή με το θρύλο του Μπρεογκάν (Breogán).

Επιπλέον, οι εσωτερικές σκάλες, μετά την αντικατάστασή τους με πέτρα το 1905, επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στην κορυφή του Πύργου και να απολαύσουν το μοναδικό ηλιοβασίλεμα με θέα την πόλη της Κορούνιας και τον ατέρμονα Ατλαντικό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Πύργος περιβάλλεται από ένα ανοικτό πάρκο αγαλμάτων που εκφράζει ένα συνεχόμενο διάλογο με το κύριο αξιοθέατο σε ακτίνα 116 στρεμμάτων.

Για την εικονική περιήγηση του μουσείου επισκεφτείτε το σύνδεσμο που ακολουθεί:
http://www.torredeherculesacoruna.com/

Παρακολουθείστε το βίντεο "Ο Πύργος του Ηρακλή και η επανερμηνεία του στην τέχνη".

Πηγή φωτογραφιών:
http://www.torredeherculesacoruna.com/index.php?s=45&i=285