Ήδη από την Εποχή του Χαλκού οι Γαλικιανοί προσπαθούσαν να εξημερώσουν τα άγρια άλογα, τα οποία ζουν σε αγέλες στα βουνά, κυρίως στην κεντρική και βόρεια Γαλικία. Κάθε άνοιξη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ξεχύνονται στις βουνοπλαγιές και με πολεμικές κραυγές καλούν τα άλογα να κατέβουν στην πεδιάδα. Πρόκειται για μια αρχέγονη ιεροτελεστία, που κατέγραψε ο Στράβων πριν από δύο χιλιάδες χρόνια:
«Με κέρατα και με ιαχές αναγκάζουν τα άλογα να τρέξουν στα βουνά μέχρι να τα περικυκλώσουν. Κάποια τα θυσιάζουν για να τα φάνε. Άλλα τα εξημερώνουν και τα ιππεύουν στους πολεμικούς αγώνες τους...»

Αυτή η τελετουργία που είναι τόσο παλιά όσο και η Γαλικία, αναβιώνει ετησίως από τον 18ο αιώνα και είναι γνωστή ως Rapa das bestas (Κούρεμα των αλόγων). Το 2007 ανακηρύχθηκε Γιορτή διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος. Η πιο διάσημη λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου στην τοποθεσία Sabucedo της επαρχίας της Ποντεβέδρα. Εκεί υπάρχουν επί του παρόντος περισσότερα από 600 άγρια άλογα, χωρισμένα σε 14 αγέλεις τα οποία ζουν ελεύθερα σε ορεινή έκταση 200 τ.χλμ. Τα εν λόγω τετράποδα είναι μικρά και ρωμαλέα, και έχουν προσαρμοστεί με το πέρασμα των αιώνων στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του γαλικιανού χειμώνα.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Τα ξημερώματα οι συμμετέχοντες ανεβαίνουν στο βουνό για να περικυκλώσουν και να κατευθύνουν τα άλογα που κατεβαίνουν ορμητικά ανά αγέλες, προσφέροντας ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα. Στη συνέχεια, τα ζώα εισέρχονται σε μια ειδικά διαμορφωμένη ημικυκλική περίφραξη, που ονομάζεται curro, γύρω από την οποία υπάρχουν κερκίδες για το κοινό, τους μουσικούς και για τα μέσα ενημέρωσης. Οι άνδρες που κουρεύουν τα ζώα λέγονται aloitadores, αν και στις μέρες μας επίσης λαμβάνουν μέρος γυναίκες aloitadoiras.

Κατά το κούρεμα δε γίνεται χρήση σχοινιών, ράβδων ή οποιουδήποτε άλλου εργαλείου για την ακινητοποίηση του ζώου, ούτε για να του προκληθεί πόνος. Αναμετράται η δύναμη του ανθρώπου απέναντι στο ζώο, σώμα με σώμα. Συνήθως ομάδες των τριών ανδρών αναλαμβάνουν ένα ζώο. Ο πρώτος το καβαλικεύει, ο δεύτερος το συγκρατεί από την ουρά και ένας τρίτος από το κεφάλι. Τότε επεμβαίνουν οι κουρείς για να κόψουν τη χαίτη του αλόγου. Τα παιδιά μαζεύουν το μαλλί σε καλάθια. Μετά το κούρεμα των ζώων και την ταυτοποίηση των πουλαριών (που πλέον γίνεται με μικροτσίπ), τα ξαμολάνε για να επιστρέψουν και πάλι ελεύθερα στο βουνό.

Αυτή η ‒ευγενής, κατά πολλούς‒ πάλη του ανθρώπου με το άλογο είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό θέαμα που χαρίζει δυνατές συγκινήσεις στους παρευρισκόμενους. Η γιορτή συνοδεύεται από μεγάλο πανηγύρι στο οποίο συρρέουν κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.rapadasbestas.es
Ντοκιμαντέρ Caballos salvajes: http://vimeo.com/68093444

Σύνταξη: Βίκυ Ρούσκα