Σήμερα βρισκόμαστε βορειοδυτικά της Ισπανίας, στην León, η οποία ιδρύθηκε ως ρωμαϊκή στρατιωτική κατασκήνωση. Μετά από μερική μείωση του πληθυσμού της, η León έλαβε μια νέα ώθηση, όταν έγινε η πρωτεύουσα του Βασιλείου και κατέληξε να είναι ένα από τα θεμελιώδη βασίλεια της μεσαιωνικής Ισπανίας.

Το 1188, η πόλη φιλοξένησε το πρώτο Κοινοβούλιο στην ιστορία της Ευρώπης.

Έγινε ένας σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος λόγω της ανόδου της βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα και της άφιξης του σιδηροδρόμου.

Ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς πόλη η León, καθώς φιλοξενεί πολυάριθμα φεστιβάλ κατα τη διάρκεια του έτους (ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι πομπές του Πάσχα), το Camino de Santiago, ο οποίος κατατάσσεται ως παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, την καθιστούν έναν προορισμό τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς τουρισμού.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναγεννησιακής ισπανικής αρχιτεκτονικής, το Casa Botines, ένα νεωτεριστικό δημιουργία του αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης. Πόλη που αγαπά τα χρώματα, τα λουλούδια και οτιδήποτε απλό ομορφαίνει τη ζωή των κατοίκων της, κατά πλειοψηφία, συνταξιούχων αλλά και δημοσίων υπάλληλων.