Η Άβιλα, μιάμιση ώρα από τη Μαδρίτη, καλεί τον επισκέπτη σε μια μαγική περιπλάνηση στην Ιστορία

Του Κωνσταντίνου Χαντζόπουλου

«Η Άβιλα ψηλά, ηλιοκαμένη, χώμα και πέτρα, κάμποι, βουνά και παγωμένοι ανέμοι,στα τείχη μέσα αρχόντισσα μονάχη διαφεντεύει».

Έτσι θα μπορούσε να αρχίζει ένα ποίημα για τη μοναδική Άβιλα, την πόλη των Ύμνων και των Αγίων (Ciudad de los Cantos y los Santos), με τις αμέτρητες εκκλησίες, τα μοναστήρια και με τα τεράστια τείχη της να την αγκαλιάζουν και να την εγκλωβίζουν μέσα σε ένα μεσαιωνικό παραμύθι. Μια μικρή πόλη 60.000 κατοίκων με πλούσια ιστορία, ξεπροβάλλει επιβλητική, ακλόνητη σαν βράχος στη μικρή κοιλάδα της, στη σκιά της Σιέρα δε Γρέδος, στα υψίπεδα της Καστίλλης, καλώντας τον επισκέπτη να διαβεί τις πύλες της κάτω από τη σκιά των απόρθητων τειχών της για μια μαγική περιπλάνηση στην Ιστορία, μόλις μιάμιση ώρα από τη Μαδρίτη.

Μνημείο της UNESCO

Με πάνω από δυόμισι χιλιόμετρα μάκρος τα οχυρωματικά τείχη της Άβιλα, τα καλύτερα διατηρημένα στην Ευρώπη, προστάτευαν την ιστορική πόλη, σκαρφαλωμένη στα 1.131 υψόμετρο, όχι μόνο από τους εχθρούς της αλλά και από τους παγωμένους βοριάδες. Σήμερα αποτελούν τον μεγαλύτερο πόλο έλξης για μια πόλη που το ιστορικό της κέντρο έχει χαρακτηριστεί από το 1985 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Με ένα μικρό αντίτιμο μπορείς να διατρέξεις το μέρος του Τείχους που είναι επισκέψιμο (περίπου 1 χλμ.) και παράλληλα μέσα από μια πραγματικά καλοστημένη επεξηγηματική διαδρομή να μάθεις για όλα τα στάδια κατασκευής του. Η θέα από εκεί ψηλά, τους πυργίσκους και τις πολεμίστρες, είναι εκπληκτική τόσο στο ιστορικό κέντρο της πόλης από κάτω όσο και μακριά στον γυμνό και πορφυρό της ορίζοντα. Πέρα από την απόκοσμη ομορφιά του, το Τείχος της Άβιλα έχει ένα μεγάλο συμβολικό βάρος: για την κατασκευή, τη διατήρηση και την επάνδρωσή του συνεργάστηκαν Άραβες, Εβραίοι και Ισπανοί, αγρότες, απλός λαός και ευγενείς, όλοι ενώθηκαν για ένα έργο που όλους τούς αφορούσε, και όλοι άφησαν ένα μικρό μέρος του μόχθου και της ψυχής τους σε αυτά τα τείχη. Όταν διατρέξεις το ένα χιλιόμετρο του Τείχους έχεις δύο επιλογές, ή να γυρίσεις πίσω ακολουθώντας την ίδια διαδρομή ή να κατέβεις στο τέλος, στη δυτική πύλη και να επιστρέψεις μέσα από το ιστορικό κέντρο της πόλης, που είναι και το καλύτερο κατ’ εμέ.

Περπατώντας μέσα στα δρομάκια, νιώθεις την πανταχού παρουσία και προστασία των τειχών γύρω σου, όπως ακριβώς θα ένιωθε το ετερώνυμο πλήθος των κατοίκων καθώς θα κατευθύνονταν για τα καθημερινά τους ψώνια προς τη γραφική Πλάθα δελ Μερκάδο (Πλατεία του Εμπορίου), με τις φωνές των εμπόρων να αντηχούν ακόμη μέσα από τα βάθη των αιώνων. Γύρω γύρω υπάρχουν μικρά μαγαζάκια με πολλές τοπικές λιχουδιές, αξίζει να αναφέρουμε τις Γιέμας δε Σάντα Τερέσα, ένα χειροποίητο γλύκισμα με βάση το αυγό φημισμένο σε όλη την Ισπανία και που μπορούμε να βρούμε κατεξοχήν στο ζαχαροπλαστείο Φλορ δε Καστίγια μαζί με άλλες εξαιρετικές λιχουδιές. Πέρα όμως από τα σπουδαία γλυκίσματα, η Άβιλα φημίζεται και για την καστιγιάνικη γαστρονομία της που συνδυάζεται ιδανικά με τον βουνίσιο χαρακτήρα της: γίγαντες Μπάρκο δε Άβιλα για ένα θεσπέσιο κοθίδο (σούπα με κρέας, λαχανικά και όσπρια), οι τεράστιες ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες Τσουλετόν δε Άβιλα ή ακόμη οι πικάντικες, από την εξαιρετικής ποιότητας πάπρικα που περιέχουν, πατάτας ρεβολκόνας. Ένα πρώτης τάξεως εστιατόριο, μέσα στο ιστορικό κέντρο, όπου μπορείς να γευτείς τα προαναφερθέντα μαζί και με το πασίγνωστο κοτσινίγιο ασάδο (μικρό γουρούνι ψημένο ολόκληρο σε πέτρινο φούρνο) καθισμένος μέσα σε ένα αυθεντικό καστιγιάνικο εσωτερικό αίθριο, είναι το Λας Κανθέλας (Las Cancelas - www.lascancelas.com)

Θρησκευτικός τουρισμός

Με το πέρας της γαστριμαργικής ευδαιμονίας και για μια καλή χώνεψη μπορείς να περιπλανηθείς και στην υπόλοιπη πόλη, εκτός των τειχών. Ο θρησκευτικός τουρισμός ανθεί στην Άβιλα, η οποία κατέχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού εκκλησιών αναλογικά με τους κατοίκους της σε όλη την Ισπανία, και το σίγουρο είναι ότι σε κάθε γωνιά του δρόμου θα βρίσκεσαι μπροστά στη λαξευτή πόρτα ενός ναού. Αξίζει όμως να επισκεφτείς τον Καθεδρικό Ναό της Άβιλα, που αποτελεί και κομμάτι του Τείχους, καθώς έχει σχεδιαστεί και για στρατιωτική χρήση, με έναν μοναδικό γοτθικό χαρακτήρα.

Αξιοσημείωτες επίσης είναι η Βασιλική του Σαν Βιθέντε με το μοναδικό Κενοτάφιο των Αγίων Αδερφών Μαρτύρων ρωμανικής τέχνης, η Εκκλησία του Σαν Πέδρο και φυσικά το Βασιλικό Μοναστήρι του Αγίου Θωμά, που η επιβλητική γοτθική αρχιτεκτονική του αντικατοπτρίζει τη σκοτεινή του φήμη ως έδρα της Ιεράς Εξέτασης, και ύστερη κατοικία του φοβερού και τρομερού Ιεροεξεταστή Τομάς δε Τορκεμάδα. Το Μουσείο της Άβιλα είναι ένα ιδανικό μέρος για μια εικονική περιδιάβαση στην πολύπλευρη ιστορία αυτού του τόπου, αφού στα δύο εντυπωσιακά κτίριά του ξετυλίγεται όλη δημιουργία της πόλης από τις κέλτικες φυλές, αργότερα τους Ρωμαίους και τους Βησιγότθους, περνώντας από τους Άραβες και μέχρι την πρόσφατη σκληρή αγροτική ζωή των κατοίκων της και τις παραδόσεις τους, που αναβιώνουν μέσα σε δωμάτια που μοιάζουν να έχουν μεταφερθεί αυτούσια από ένα αρχοντικό εκείνης της εποχής. Εδώ μπορείς επίσης να θαυμάσεις τους μυστήριους μονολιθικούς Ταύρους του Γκισάνδο, αλλά και να σταθείς μαγεμένος πάνω από το απίστευτα γεωμετρικό επιδαπέδιο ρωμαϊκό ψηφιδωτό.

Όταν έλθει πια η ώρα να φύγεις, βλέποντας πίσω σου τα τείχη της να χρυσίζουν καθώς το λευκό καθάριο φως λούζει την πέτρινη κοιλάδα, η Άβιλα θα είναι η αγνή αυτή αρχόντισσα του μεσαιωνικού παραμυθιού που σου γνέφει, περήφανη μέσα στην κρύα, όμορφη μοναξιά της.

Πηγή: kathimerini.gr