Η προέλευση.

Η προέλευση του Hospital de Sant Pau, ἐρχεται απὀ το παλιό Νοσοκομείο ντε λα Σάντα Κρέου που βρίσκεται στις παρυφές της μεσαιωνικής παλιάς πόλης στο έδαφος της συνοικίας Ελ Ραβάλ που ρυθμίστηκε έξω από την πόλη με την κατασκευή του τρίτου τείχους τον 14ο αιώνα.

Η κατασκευή του Νοσοκομείου ντε λα Σάντα Κρέου ξεκίνησε το 1401 κατά τη βασιλεἰα του του Μάρτιν του 1ου, του Ανθρώπου, υπό την αιγίδα των πολιτικών και θρησκευτικών ιδρυμάτων της εποχής, οι οποίοι θέλησαν να δώσουν στην πόλη ένα μόνο νοσοκομείο για να αντιμετωπἰισουν την αυξανόμενη υγειονομική περίθαλψη της παλιάς μεσαιωνικής πόλης.

Από το παλιό Νοσοκομείο ντε λα Σάντα Κρέου στο Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Από τα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα η Βαρκελώνη αναλαμβάνει μια αναπτυξιακή πορεία που οδηγεί προς την εκβιομηχάνιση.

Ο πληθυσμός αυξάνεται και τα τείχη εμποδίζουν την δυνατότητα επέκτασης.

Επιδημίες συνεχίζουν σαρωτικές και το Νοσοκομείο ντε λα Σάντα Κρέου λειτουργεί με βάση τις δωρεές και τους εράνους υπό την ευθύνη των Αδελφών του Ελέους.

Η επέκταση της πόλης θεωρείται ως μια αναγκαιότητα για την εδραίωση στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, με την κατεδάφιση του περιβόλου των τειχών το 1854.

Με την ενοποίηση του Eixample και την αύξηση του πληθυσμού στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα το Hospital de la Santa Creu δείχνει ανεπαρκές.

Οι εγκαταστάσεις είναι ήδη επισφαλής και ανεπαρκής χώρος.

Αυτό που ήταν το μόνο νοσοκομείο στη Βαρκελώνη, για πέντε αιώνες, φαίνεται ξεπερασμένο και περιβάλλεται πλέον από τον ιστό που δημιουργούν οι πυκνοκατοικημένες αστικές και βιομηχανικές περιοχές. Ήταν απαραίτητο λοιπόν, να ενεργήσουν αναλόγως, και να προσπάθησουν να χτίσουν ένα νέο νοσοκομείο. Αυτό κατέστη δυνατόν με την κληρονομιά του Pau Gil Serra.

Pau Gil Serra (Βαρκελώνη 1816-Παρίσι 1895)

Γεννημένος στη Βαρκελώνη, έζησε στο Παρίσι από την ηλικία των 17 ετών μέχρι το θάνατό του. Δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα συσσωρεύσει μια περιουσία ως τραπεζίτης. Άγαμος και άτεκνος μετά το θάνατό του κληροδότησε μέρος της περιουσίας του στη Βαρκελώνη, ώστε να οικοδομήσουν στην αγαπητή του γενέτειρα ένα νοσοκομείο παρόμοιο με το νοσοκομείου του Παρισιού.

Ένα χρηματικό έπαθλο των 5 εκατομμυρίων πεσετών πραγματοποίησε τη θέλησή του, σύμφωνα με τις ακριβείς οδηγίες που έδωσε ο ίδιος. Το νοσοκομείο θα έφερε το όνομά του, θα το διαχειρίζονταν οι αδελφές των Φτωχών, και να το προσφέρουν σε ένα ίδρυμα ικανό να εξασφαλίσει τη χρήση και την κάλυψη του κόστους συντήρησης του νέου νοσοκομείου.

Η οικοδόμηση

Ο αρχιτέκτονας Λιουίς Ντουμένεχ ι Μουντανέ (Βαρκελὠνη 1849-1923) άρχισε τη κατασκευή του νέου νοσοκομείου της πόλης το 1902 σε έδαφος μακρινό από το κέντρο της πόλης, όπως ήταν οι κανόνες τις εποχής.

Το σχέδιο περιελάμβανε 26 περίπτερα ανάμεσα σε κήπους με δέντρα, σε μια συνολική έκταση 140 στρεμμάτων.

Όλοι οι συνδετικοί διάδρομοι και οι χώροι του προσωπικού ήταν υπόγειοι.

Ο Μουντανέ ήταν της άποψης ότι η τέχνη και το χρώμα όπως ο καθαρός αέρας και ο ήλιος, έκαναν τους ασθενείς να αναρρώνουν καλύτερα, γι'αυτό και όλη η αρχιτεκτονική σύνθεση είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Με αυτό τον τρόπο διακόσμησε στο έπακρο τα περίπτερα.

Οι στέγες και τα αετώματα είχαν κεραμικά πλακίδια και το κάθε περίπτερο είχε στην είσοδο ψηφιδωτά και γλυπτά του Πάου Γκαργκάγιο με τα αγάλματα του κάθε προστάτη. Αγίους για τα αρσενικά περίπτερα και Παναγίες και αγίες για τα θηλυκά.

Ενδιαφέρεστε να το ανακαλύψετε μαζί μας;
bcnsmartours.com