Ένα μικρο-μυθιστόρημα έκπληξη για τη Μαδρίτη, που είναι ταυτόχρονα και ένας πρωτότυπος ταξιδιωτικός οδηγός της πόλης, κυκλοφορεί δωρεάν από τον Γιάννη Αντάμη. Όπως λέει και ο συγγραφέας του...

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε κατά παραγγελία. Μου ζητήθηκε να δοκιμάσω να φτιάξω έναν ταξιδιωτικό οδηγό για την πόλη, όπου πέρασα, κατά κάποιο τρόπο, μια ολόκληρη χρονιά, αν και η αλήθεια είναι πως συνολικά δεν έμεινα σε αυτήν ούτε τέσσερις μήνες.

Το ξέρω πως είναι πιθανό πολλοί να απογοητευτούν διαβάζοντάς το, αφού θα διαπιστώσουν σύντομα πως δεν υπάρχει εδώ η κλασική συνταγή του παντογνώστη οδηγού με βάση το κοινώς εμπεδωμένο τουριστικό κριτήριο, μα περισσότερο οι εντυπώσεις –οι πολύ προσωπικές- που από τρία συνεχόμενα ταξίδια στη Μαδρίτη αποκόμισε ένας συγκεκριμένος ταξιδιώτης. Αν και δεν λείπουν οι προτάσεις ακόμα και για το φαγητό ή για τη διασκέδαση – δυστυχώς για τη διαμονή δεν είμαι ο κατάλληλος να πω, αφού υπήρξα «συνεχώς φιλοξενούμενος». Ωστόσο, επειδή θεωρώ πως ήδη υπάρχουν αρκετά εμπεριστατωμένα εγχειρίδια, με όλες τις χρήσιμες για κάθε είδους επισκέπτη οδηγίες, κι αφού ούτε καν τα απαραίτητα προσόντα για κάποια ανάλογη δουλειά εγώ δε συγκεντρώνω, έκρινα πως ήταν προτιμότερο να σας μιλήσω μόνο για αυτά που γνώρισα και για τα οποία, άλλωστε, όλο και κάτι έχω να σας πω που θα μου άρεσε πολύ κάποιοι να το ακούσουν.

Υπάρχουν πράγματα πολλά που έχω παραλείψει. Απέφυγα να αναφερθώ στα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης, είτε γιατί προσωπικά κι αυθαίρετα θεώρησα πως δεν ήταν και τόσο πια σημαντικά (Palacio Real), είτε γιατί οι εκτενέστατες αναφορές των αναγνωρισμένων οδηγών ήδη με είχανε καλύψει (Museo Nacional del Prado).

Κάποια σημεία ή στιγμές, τα οποία πραγματικά μου άρεσαν ή που μου έκαναν εντύπωση ή που ακόμα με συγκίνησαν, έμειναν εκτός κειμένου δυστυχώς, είτε γιατί τα ξέχασα (το σπίτι-μουσείο του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Joaquín Sorolla), είτε γιατί δε φρόντισα να συγκρατήσω εγκαίρως τις σχετικές και απαραίτητες για αυτά πληροφορίες (εκείνο το ταπάδικο του μπάρμπα, κοντά στην Όπερα, γαμώτο, πως το λέγανε;), είτε γιατί ίσως προτιμώ –παρακαλώ, επιτρέψτε μου!- να τα διατηρήσω ως αφορμές για άλλου είδους ιστορίες (η Escalinata του Fotógrafo Alfonso κάτω από την Calle Bailén), το φαρμακείο στη συμβολή των Calles de San Andrés και de San Vicente Ferrer και άλλα διάφορα).

Δεν ξέρω αν θα βρεθεί ποτέ έστω και ένας άνθρωπος που να θελήσει να ταξιδέψει στη Μαδρίτη έχοντας μαζί του από κοντά το «Ανακάλυψε Περιπλανώμενος» και δίνοντας αξία χρηστική στο περιεχόμενό του. Και αν το κάνουν κάποιοι, δεν το αποκλείω να θυμώσουν ή να γελάσουν ή έστω να παραξενευτούν με αυτά που επέλεξα για να παρουσιάσω. Ωστόσο, είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν αρκετοί που θα χαρούν με κάποια από τα κεφάλαια, αν τύχει αυτά να γίνουν η αφορμή για να γνωρίσουν τόπους και καταστάσεις, τα οποία διαφορετικά δύσκολα μάλλον θα ανακάλυπταν.

Όπως και να έχει πάντως, και αν ακόμα δε σκοπεύετε να επισκεφτείτε την Ισπανία σύντομα, μπορείτε να διασκεδάσετε απλώς με το βιβλίο μου αυτό, που -θέλω να πιστεύω πως- μπορεί και να διαβάζεται ως (μικρο)μυθιστόρημα.

Κατεβάστε το βιβλίο (pdf)

Γιάννης Αντάμης
Ανακάλυψε Περιπλανώμενος,
Αποσπάσματα από τη Μαδρίτη

Μακέτα εξωφύλλου: Πέτρος Μπουλούμπασης
Σελιδοποίηση: Link - Παναγιώτης Σαρρής
Τεχνική υποστήριξη: Μάριος Αρσενίου, Γιάννης Γεωργιάδης

Dreamtigers 2012
www.yannisadamis.com