Ξεκινώντας από το 1944, στην μικρή πόλη της Βαλένθια Μπουνιόλ, η "La Tomatina" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή και αυνήθιστα φεστιβάλ του κόσμου. Χιλιάδες επισκέπτες συνωστίζονται στους δρόμους με μοναδικό σκοπό να πετάξουν ο ένας στον άλλο τόνους από ντομάτες.

Άραγε, πώς ξεκίνησε αυτό το ετήσιο έθιμο του Τοματοπολέμου; Όλα ξεκίνησαν το 1944, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής παρέλασης των Gigantes y cabezudos (γίγαντες και τα μεγάλα κεφάλια), μελών μιας συμμορίας ανδρών που χρησιμοποίησαν αντί για όπλα, τα λαχανικά από ένα κοντινό περίπτερο.

Η αστυνομία επενέβη και τους ανάγκασε να πληρώσουν για τη ζημιά που προκάλεσαν, αλλά ο καβγάς επαναλήφθηκε τον επόμενο χρόνο με τους συμμετέχοντες να φέρνουν ντομάτες από τα σπίτια τους. Το τοπικό συμβούλιο επισήμως καθιέρωσε τον Τοματοπόλεμο στη δεκαετία του 1950 και, εκτός από μερικές ακυρώσεις, έχει γίνει το ετήσιο έθιμο στην πόλη Μπουνιόλ από τότε.

Η πόλη Μπουνιόλ έχει υπό κανονικές συνθήκες 9.000 πληθυσμό. Κατά τη διάρκεια της "La Tomatina" αυξάνεται στους 40.000, αντιλαμβάνεστε επομένως πόσο γεμάτοι είναι οι δρόμοι...

Ο πόλεμος διαρκεί μία ώρα, μετά δίνεται το σήμα της λήξης. Πέντε φορτηγά γεμάτα με ντομάτες φτάνουν στην πλατεία ντελ Πουέμπλο με ομάδες ανθρώπων να πετάνε στον κόσμο από κάτω ντομάτες.

Οι συγκεκριμένες ντομάτες καλλιεργούνται ειδικά για το φεστιβάλ στην περιοχή της Extremadura. Αυτές οι ντομάτες είναι πιο φθηνές και όχι τόσο καλές για φάγωμα και για το ράφι του σούπερ μάρκετ. Υπάρχει καλύτερη ιδέα από το να τις πετάξεις στα μούτρα του καλλητού σου;

Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση.

Πηγές: MSN, REUTERS/Heino Kalis