Το El Teide είναι ένα ηφαίστειο στην Τενερίφη των Κανάριων Νήσων. Όχι ένα απλό ηφαίστειο όμως... Το ύψος του φτάνει τα 3.718 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, κι η κορυφή του αποτελεί την υψηλότερη στην Ισπανία και σε ολόκληρο τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο της γης, μετά τα Mauna Loa και Mauna Kea στη Χαβάη.
Ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του όρους μπορούμε να βρούμε πολλά: αποτελεί Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς, εφόσον σε αυτό ανήκει το ηφαιστειακό σύμπλεγμα Teide-Pico Viejo, ένα μεγάλο στρωματοηφαίστειο (κωνικό ηφαίστειο, stratovolcano) που διατηρείται ακόμα ενεργό με ιστορικές εκρήξεις τα σχετικά πρόσφατα χρόνια (η τελευταία ήταν το 1798) καθώς και με εκπομπές ατμού κατά συχνά χρονικά διαστήματα από τον κρατήρα του. Αποτελεί επίσης Προστατευόμενη Περιοχή Φυσικής Κληρονομιάς, ενώ ο Εθνικός Δρυμός του Teide παρουσιάζει τους υψηλότερους δείκτες επισκεψιμότητας στην Ισπανία και την Ευρώπη κι αποτελεί το δεύτερο πιο επισκέψιμο εθνικό πάρκο σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που από το 2007 ο Δρυμός αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατά την UNESCO.
Όλα αυτά φαντάζουν -τουλάχιστον σε εμένα- ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Όμως το στοιχείο στο οποίο έμεινα, και αυτό που μου έδωσε το έναυσμα για να ψάξω όλα τα παραπάνω, είναι το ότι το όρος Teide αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για να καθίσει κάποιος και να θαυμάσει τον ουρανό! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο El Teide βρίσκεται από το 1964 ένα από τα καλύτερα παρατηρητήρια στον κόσμο, το Observatorio del Teide. Το παρατηρητήριο χαρακτηρίζεται από μία ιδανική γεωγραφική θέα (ανάμεσα στα ανατολικά και τα δυτικά ηλιακά παρατηρητήρια) και σε συνδυασμό με την καθαρότητα και την εξαίρετη ποιότητα του ουρανού αποτέλεσε ιδανικό μέρος για την μελέτη του ηλιακού συστήματος. Εκτός από τους αστρονόμους όμως, αυτοί που λατρεύουν το El Teide είναι οι φωτογράφοι, ιδίως όσοι ασχολούνται με την τεχνική time-lapse.
Ένα από αυτά τα timelapses θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Ουσιαστικά η τεχνική αυτή αποτελεί μία κινηματογραφική τεχνική, στην οποία η συχνότητα λήψης είναι πολύ μικρότερη από αυτή που θα χρησιμοποιηθεί για την προβολή της ταινίας, με αποτέλεσμα κατά την προβολή σε κανονική ταχύτητα ο χρόνος να φαίνεται ότι κινείται γρηγορότερα κι επομένως καταλύεται (lapses).
Απολαύστε λοιπόν κι εσείς αν θέλετε τη δουλειά του Terje Sorgjerd, ο οποίος έκανε το ακόλουθο βίντεο μετά από την επίσκεψή του στο El Teide. Το βίντεο τραβήχτηκε ανάμεσα την περίοδο 4-11/4/2011 και στόχευε στη λήψη του γαλαξία Milky Way… και πέτυχε να τραβήξει όχι μονάχα τον Milky Way αλλά και την αμμοθύελα που πέρασε από το βουνό την νύχτα της 9ης Απριλίου (00:32), κάνοντας το βίντεο να μοιάζει βγαλμένο από τα παραμύθια…