Η αίσθηση ενός τόπου που πρωτοεπισκέπτεσαι είναι γραμμένη με μελάνι που δεν σβήνει. Στην πορεία μπορεί να ξεχάσεις μνημεία που θαύμασες, δρόμους που περπάτησες, ανθρώπους που συναναστράφηκες. Η αίσθηση όμως είναι αυτή που συντροφεύει τις διηγήσεις σου στις παρέες και ο καταλύτης της επιστροφής στον ίδιο προορισμό.

Koρίτσια κρέμονται ανάποδα σε κορδέλες πάνω στα δέντρα, μια παρέα κάνει τάι τσι, ένας άντρας παίζει στην κιθάρα του φλαμένκο και η φίλη του χορεύει, κόσμος αρκετός απολαμβάνει κυριακάτικη βαρκάδα στο πάρκο της Ciudadela -στην καρδιά της Βαρκελώνης. Άλλη μια φορά πολίτης β' κατηγορίας. Άλλη μια φορά με αντιφατικά συναισθήματα, καθώς από τη μια χαίρεσαι τη ζωή κι από την άλλη λυπάσαι που δεν την έχεις στην Ελλάδα. Εννοώντας, βέβαια, την ποιότητα ζωής σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον και τα ανύπαρκτα πάρκα των πόλεων. Στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, όμως, όλα είναι αλλιώς. Οι ελεύθεροι χώροι για τους ανθρώπους και τα ζώα είναι από τις πρώτες διαπιστώσεις του επισκέπτη. Η περίφημη Rambla, ο πεζόδρομος που έχουν περπατήσει όλοι όσοι έχουν ταξιδέψει εδώ, η Barceloneta, η παραλιακή Σταχτοπούτα της πόλης, που έβαλε τα καλά της μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, το πάρκο Guell, το φουτουριστικό παραμύθι του Γκαουντί, ο λόφος του Μοντζουίκ, όπου αν και βρίσκεται η πλειονότητα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η μαγεία της φύσης είναι εκείνη που επικρατεί. Πέντε μέρες έμεινα στην πόλη και κίνηση στους δρόμους δεν συνάντησα ποτέ. Eνα άρτιο δίκτυο μετρό, που κάθε Σάββατο λειτουργεί όλο το 24ωρο, τακτικές συγκοινωνίες, αρκετές μοτοσικλέτες και ποδήλατα. Πολλά ποδήλατα. Τα κόκκινα είναι για τους κατοίκους της πόλης και θα τα δείτε παρκαρισμένα κατά δεκάδες σε ειδικά σημεία. Εσείς όμως μπορείτε να νοικιάσετε, κυρίως σε ποδηλατάδικα κοντά στην Barceloneta, με αντίτιμο 14 έως 16 ευρώ το 24ωρο. Φαντάζομαι, μπορείτε να μαντέψετε τα χιλιόμετρα των ποδηλατόδρομων, που βρίσκονται πάνω στα πεζοδρόμια.

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Parc de Ciudadela

Τι να πρωτοκάνεις σε πέντε μέρες; Κι επειδή την έχουμε περπατήσει αρκετές φορές προσπαθώντας να δούμε τα πάντα και εισπράττοντας τελικά μερικούς κάλους, αποφάσισα να δω τη Βαρκελώνη… όμορφα, όπως της αξίζει. Χωρίς πρόγραμμα (τα εισιτήρια, βέβαια, για τον αγώνα της Μπαρτσελόνα τα είχα κλείσει δύο εβδομάδες πριν), με ένα χάρτη της πόλης και πολύ καλή διάθεση. Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο με προορισμό την παραλία, συνάντησα μετά από δεκάλεπτο περπάτημα το πάρκο Ciudadela, κι επειδή εμείς οι Έλληνες τα στερούμαστε, είναι η αλήθεια, εισήλθα δίχως δεύτερη σκέψη. Πλούσια βλάστηση με πολλά χωμάτινα δρομάκια, μία λιμνούλα και άφθονος χώρος πράσινου, όπου ο κόσμος χαίρεται να ξαπλώνει, να διαβάζει, να τραγουδάει…

Μαζί τους κι εγώ απολάμβανα churros με παχύρρευστη ζεστή σοκολάτα (κλασική λιχουδιά της πόλης), καθισμένος σ' ένα παγκάκι, όταν απέσπασε την προσοχή μου μια διαμάχη. Στο μεγάλο πεύκο απέναντι είχε εισχωρήσει στη φωλιά των παπαγάλων ένα περιστέρι. Ανήκουστο! Λίγο αργότερα κατεύνασα το θυμό τους δίνοντάς τους ψίχουλα από churros, κι αυτοί με ευχαρίστησαν ποζάροντας πολύ κοντά στο φακό μου.

Στο πάρκο αποσπούν την προσοχή αγάλματα, όπως το φυσικού μεγέθους μαμούθ ή το περίφημο επίχρυσο άγαλμα του στρατηγού Cascada Prim, απελευθερωτή της Βαρκελώνης από την κεντρική εξουσία της Καστίλης εν έτει 1870. Αναπαριστάται σε άρμα με άλογα πάνω σε μια περίφημη αψίδα, ενώ από κάτω τρέχουν καταρράκτες, σχηματίζοντας διάφορα επίπεδα λιμνών, όπου στο τελευταίο κολυμπούν αμέριμνες πρασινοκέφαλες πάπιες. Εντός του πάρκου στεγάζεται το Βοτανικό Μουσείο, ο Ζωολογικός κήπος και η καταλανική Βουλή. Επίσης, μπορείτε να «σερφάρετε», καθώς διαθέτει ασύρματο Ίντερνετ.

Barceloneta

Βγαίνοντας από το πάρκο, κατηφόρισα προς τη θάλασσα, εκεί όπου άλλαξε στην κυριολεξία η μορφή του λιμανιού λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992. Το μοντέρνο κτίριο του Μουσείου Καταλανικής Ιστορίας, το ενυδρείο (ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο), η μαρίνα με τα εκατοντάδες σκάφη και τα παρακείμενα εστιατόρια, στις αυλές των οποίων ο κόσμος απολαμβάνει θαλασσινά εδέσματα, προσδίδουν στην πόλη τον αέρα μιας μεσογειακής κοσμοπολίτισσας. Τα χιλιόμετρα αμμώδους παραλίας ήταν απλώς το στέμμα της μεταμόρφωσης.

Κατά μήκος της υπάρχουν ξύλινες εξέδρες όπου διοργανώνονται υπαίθριες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις δρόμου και ποικίλα δρώμενα. Αφού άκουσα κουβανέζικους σκοπούς επί ένα μισάωρο, συμμετέχοντας στο αυθόρμητο παρτάκι που ακολούθησε, περπάτησα την παραλιακή εισπνέοντας τον θαλασσινό αέρα της Βαρκελώνης και στο τέλος κάθισα με την παρέα μου σε ένα μικρό και καλαίσθητο στέκι απολαμβάνοντας παγωμένη μπίρα στη λιακάδα. Μετά από τέτοια βόλτα λες… ναι, θέλω να ζήσω εδώ!

La Rambla

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην placa Catalunya, την πλατεία-έμβλημα της πόλης, από το σταθμό μετρό της οποίας διασυνδέονται όλες σχεδόν οι γραμμές του δικτύου. Από εδώ ξεκινά ο πιο πολυπερπατημένος πεζόδρομος της Βαρκελώνης, η ξακουστή Rambla, με μήκος 1,5 χλμ. και κατάληξη στο λιμάνι όπου δεσπόζει το 75 μέτρων άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου ο οποίος δείχνει, βεβαίως, προς την Αμερική. Στη Rambla μπορεί να παρακολουθήσει κανείς παντομίμες, συναυλίες, ζογκλέρ, να αγοράσει αναμνηστικά από τα στέκια που βρίσκονται πάνω στον πεζόδρομο, να αφουγκραστεί γενικώς την κίνηση της πόλης, γιατί... η Rambla ποτέ δεν κοιμάται.

Μια επίσκεψη βέβαια στην υπέροχη Boqueria, την αγορά με όλα τα καλά του κόσμου, που βρίσκεται στο μέσον και δεξιά με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, θεωρείται must. Αγοράστε με 1,5 ευρώ τονωτικό φρεσκοστυμμένο χυμό (ή τσιμπήστε καμιά καταλανική λιχουδιά) και συνεχίστε την περιπλάνηση.

Αυτό όμως που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη Rambla είναι οι παλιές γειτονιές και τα αξιοθέατα που βρίσκονται στις δύο πλευρές του πεζόδρομου -η πιο underground συνοικία Raval από τη μια και η γοτθική συνοικία Barri Gotic από την άλλη. Καφέ, εστιατόρια, tapas bars, μουσικές σκηνές και βέβαια πολύ socializing με όλες τις φυλές του κόσμου είναι στη διάθεσή σας.

Γνωρίζοντας τα παλιά στέκια

Από τα πιο ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις στην πόλη είναι να περιπλανηθείς σ' αυτά τα στενάκια και να ψάξεις για τα σημάδια του παρελθόντος. Ο Αλέξανδρος, που είναι κάτοικος της πόλης εδώ και δύο χρόνια, ήταν ο μόνος που μου είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του '92 άλλαξαν εν μέρει αρνητικά τη φυσιογνωμία της Βαρκελώνης, καθώς τα παλιά στέκια στο λιμάνι και στα στενάκια της παλιάς πόλης σχεδόν εξαφανίστηκαν. Πράγματι δεν είναι πολύ εύκολο να τα εντοπίσετε, αλλά ορισμένα εξακολουθούν να υπάρχουν. Όπως το Bar La Masia (Pg. Elizabets 12), που σημαίνει αγροικία στα καταλανικά, και στέκει από το 1952 στο νούμερο 12 της οδού Elisabets. Τότε ήταν ένα από τα πολλά κρασοπουλειά που υπήρχαν στη Βαρκελώνη, όταν οι θαμώνες συνόδευαν το κρασί τους με βακαλάο παίζοντας χαρτιά. Τα βαρέλια υπάρχουν έως σήμερα και ο επισκέπτης μπορεί να βρει δεκάδες διακοσμητικές αναφορές εκείνων των καιρών. Σήμερα αποτελεί στέκι της γειτονιάς αλλά και των επισκεπτών της πόλης, εξαιτίας της κοντινής του απόστασης από τη Rambla. Σερβίρει εύγευστα tapas σε πολύ λογικές τιμές, μπίρα με 2,5 ευρώ και ποτά με 4 ή 6 ευρώ, αναλόγως του αν συνοδεύονται με αναψυκτικό. Η Montse, εγγονή του Josep Pisoan που πρωτοάνοιξε το μαγαζί, θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει ικανοποιώντας τις ταξιδιωτικές σας απορίες. Ενώ κουβεντιάζαμε, μου είπε πως εδώ ήταν ανέκαθεν στέκι των οπαδών της Μπαρτσελόνα (δεν είναι δύσκολο να το μαντέψετε) και ότι οι δύο αφίσες που κοσμούν τον ένα τοίχο και τις οποίες φιλοτέχνησε ο μεγάλος Miro για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ποδοσφαιρικού συλλόγου το 1974, έχουν τυπωθεί σε μόνο 40 αντίτυπα παγκοσμίως!

Barri Gotic

Στο τέλος της αριστερής πλευράς της Rambla, καθώς περπατάμε προς τη θάλασσα, βρίσκεται η πιο παλιά συνοικία της Βαρκελώνης, η Barri Gotic, ονομασία που οφείλεται στην επικρατούσα αρχιτεκτονική γοτθικού τύπου. Ουσιαστικά εδώ γεννήθηκε η Βαρκελώνη στις αρχές του 1ου αιώνα, επί αυτοκρατορίας Αυγούστου, την οποία οι Ρωμαίοι ονόμασαν Colonia Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino. Η παλιά πόλη αποτελεί τυπικό μεσαιωνικό οικισμό με φιδογυριστά στενά, πλακόστρωτα σοκάκια, εντυπωσιακά κτίρια, όπως αυτό που στεγάζει το δημαρχείο και επιβλητικές εκκλησίες σαν τη Santa Maria del Mar, δηλαδή την Παναγία της Θάλασσας. Τα περισσότερα κτίσματα χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα, συνθέτοντας ένα δαιδαλώδες ταξίδι στο όμορφο αρχιτεκτονικά παρελθόν. Εδώ θα βρείτε καταλύματα για όλα τα βαλάντια, μαγαζάκια με κεραμικά και πρωτότυπα δώρα, καθώς επίσης και πλήθος από εστιατόρια, καφέ και μπαράκια.

Parc Guell

Όταν η φύση συνάντησε τον Γκαουντί, γεννήθηκε το πάρκο Guell. Κι αφού θα πάτε, επιλέξτε, ει δυνατόν, να είναι Κυριακή πρωί, καθώς στην έξοδο του σταθμού του μετρό Lesseps (ο πλησιέστερος στο πάρκο) μπορείτε να παρακολουθήσετε τους ηλικιωμένους της πόλης να παίζουν ένα είδος μπόουλινγκ σε ειδικά διαμορφωμένο χωμάτινο τερέν. Πρόκειται για παιxνίδι που χάνεται στα βάθη των αιώνων και είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγούν μόλις το μάθουν κάποιοι φίλοι στην Ελλάδα που παίζουν το ίδιο παιχνίδι. Μόνο που στην Αμοργό και την Πάρο το λένε μπίλιους και μπάλες.

Αφού παρακολούθησα το θέαμα, αδημονούσα ν' αντικρίσω το πάρκο για το οποίο μου είχαν μιλήσει άπαντες. Hξερα ότι έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και, διαβάζοντας τον ταξιδιωτικό μου οδηγό, έμαθα ότι οφείλει την ονομασία του στον κόμη Eουσέμπι Γκουέλ. Ο ίδιος αγόρασε εν έτει 1900 την περιοχή, με σκοπό να δημιουργήσει κατοικίες που θα μεταπωλούσε στα ανώτερα οικονομικά στρώματα της πόλης. Το όραμά του το ανέθεσε στον Γκαουντί. Αν και το πλάνο εγκαταλείφθηκε το 1914, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε το 1922 να το μετατρέψει σε δημόσιο πάρκο και κάπως έτσι όλος ο κόσμος έχει πρόσβαση σε άλλη μία αρχιτεκτονική φαντασία.

Η σφραγίδα του Γκαουντί μπαίνει ήδη από την είσοδο, όπου σε υποδέχονται πέτρινα κτίρια με χαρακτηριστικές πολύχρωμες ψηφιδωτές σκεπές. Μια επιβλητική σκάλα, στο μέσον της οποίας δεσπόζει η περίφημη σαύρα προκαλώντας για φωτογράφιση, οδηγεί στην υπαίθρια αγορά με τις 86 κολόνες δωρικού ρυθμού. Αυτές ουσιαστικά στηρίζουν τη χωμάτινη πλατεία που βρίσκεται ακριβώς από πάνω, περιμετρικά της οποίας υπάρχει το εντυπωσιακό καμπυλωτό ψηφιδωτό παγκάκι μήκους 152 μέτρων. Από εδώ απολαμβάνουμε και την απέραντη θέα προς την πόλη.

Ο Γκουέλ και ο Γκαουντί υπήρξαν μεγάλοι θαυμαστές της αρχαίας Ελλάδας και του θεάτρου, και ο λόγος που αποφασίστηκε να γίνει εδώ η πλατεία ήταν επειδή περιτριγυρίζεται από τις πλαγιές των λόφων όπου θα μπορούσαν να κάθονται οι θεατές για να παρακολουθούν τις παραστάσεις, παραπέμποντας στα πρώτα αρχαιοελληνικά θέατρα. Η μαγεία όμως στο πάρκο Guell έγκειται στην αμέριμνη περιπλάνησή σας στη φύση, καθώς θα εντυπωσιάζεστε με τις ευφάνταστα εναρμονισμένες δημιουργίες του Γκαουντί με το περιβάλλον. Μαγεμένοι θα εισέλθετε και στο κουκλίστικο ροζ κτίριο, όπου στεγάζεται το μουσείο, το οποίο αποτέλεσε κατοικία του Γκαουντί μεταξύ 1906 και 1925. Το υπνοδωμάτιό του, τα έπιπλα που σχεδίασε ο ίδιος, γλυπτά και σχέδια των έργων του θα σας μυήσουν ακόμα περισσότερο στην τεχνοτροπία του μεγάλου αρχιτέκτονα, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί πωλητήριο με τα σχετικά αναμνηστικά.

Η μποέμ συνοικία Gracia

Το πάρκο Guell μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με μια επίσκεψη στη συνοικία Gracia που το περιβάλλει. Παλιά ήταν ένα χωριό κοντά στη Βαρκελώνη και τον 19ο αιώνα εξελίχθηκε σε βιομηχανική συνοικία, οι κάτοικοι της οποίας ήταν γνωστοί για τις δημοκρατικές και φιλελεύθερες πεποιθήσεις τους, ενώ κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970 έγινε πολύ δημοφιλής στους ριζοσπαστικούς και μποέμ κύκλους. Πανέμορφα κτίρια περασμένων αιώνων κατά μήκος των πλακόστρωτων και πλατείες-ορόσημα αποτελούν σήμερα τόπο διαμονής και συνάντησης ενός πολυποίκιλου κοινού: καλοντυμένοι επιχειρηματίες, ράστας, ντόπιοι, μετανάστες και πάρα πολλοί καλλιτέχνες. Η Gracia αποπνέει μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα και μια αίσθηση κουλτούρας, η οποία όμως δεν είναι επιτηδευμένη. Αφουγκραστείτε τον παλμό της γειτονιάς απολαμβάνοντας τη σαγκρία σας σε κάποιο από τα μικρομάγαζα που βγάζουν τραπεζάκια στις πλατείες.

Η περιοχή, άλλωστε, είναι γεμάτη από καλαίσθητα εστιατόρια με κουζίνες απ' όλο τον κόσμο. Αφού ήρθατε, όμως, έως εδώ, επιβάλλεται να δοκιμάσετε γνήσιες καταλανικές γεύσεις. Το καλύτερο εστιατόριο που επισκέφτηκα στη Βαρκελώνη είναι το Origens (Ramon y Cajal 12, Gracia, Τ/+34 932136031, www.lallavordelsorigens.com). Διακοσμημένο σαν παλιό μπακάλικο, με μοντέρνα όμως προσέγγιση και πολύ καλή jazz. Αφού χάζεψα τον πρωτότυπο κατάλογο-περιοδικό, ζήτησα να μας σερβίρουν τα παραδοσιακά πιάτα της προτίμησής τους. Ιδού λοιπόν: σούπα από κόκκινη κολοκύθα, ανάμεικτη σαλάτα με κυδώνια, φιστίκια και τυρί, ψητή πάπια με αχλάδια και αμύγδαλα, καταλανικού τύπου μπρουσκέτες με πάπια και σύκα, συνοδευόμενα από τρία ποτήρια κόκκινο κρασί, στην τιμή των 35,25 ευρώ. Κι επειδή οι γεύσεις ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακές από το λογαριασμό, έσπευσα να γνωρίσω την ιδιοκτήτρια. «Προτείνουμε ένα γαστριμαργικό ταξίδι στις τέσσερις επαρχίες της Καταλονίας (Tarragona, Lleida, Girona, Barcelona) με βάση τις πρώτες ύλες που εξασφαλίζουμε από τα χωριά και τις συνταγές που μαγειρεύουν εκεί. Όλα τα υλικά είναι βιολογικά, τα κρασιά μας τα προμηθευόμαστε από μικρούς παραγωγούς και είναι κατεξοχήν κόκκινα, γιατί αυτά βγάζει η γη της Καταλονίας». Τα λεγόμενα της ευγενικής και δυναμικής Diana ήρθαν σαν επεξήγηση του ονειρικού γεύματος που προηγήθηκε. Το κοινό φαίνεται ότι επιδοκίμασε το εγχείρημά της, γι' αυτό και σήμερα λειτουργούν τέσσερα εστιατόρια Origens στη Βαρκελώνη, το καθένα διαφορετικά διακοσμημένο, ανάλογα με το αρχιτεκτονικό ύφος κάθε γειτονιάς!

Barca, Barca, Baaarca!

Περίπου 70 χρόνων ήταν η κυρία που μισή ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα παίρνει θέση ακριβώς μπροστά μου, αφού πρώτα τοποθέτησε το μαξιλαράκι της με τα χρώματα της ομάδας. Μαζί της και με άλλους 98.500 θεατές παρακολουθήσαμε μια ποδοσφαιρική πανδαισία μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Μάλαγα, κατά την οποία επικράτησαν οι μπλαουγκράνα (μπλε-κόκκινοι στα καταλανικά) με 4-1. Εδώ, ναι! Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή. Στο άκουσμα του ύμνου της ομάδας, ανατριχιάζεις διότι νομίζεις ότι είσαι μέλος μιας αίρεσης μέσα στην εντυπωσιακή αρένα του Camp Nou. Barca, Barca, Baaarca! ακουγόταν κάθε φορά που έβαζε γκολ η αγαπημένη ομάδα. Αυτή την εποχή η Μπαρτσελόνα παίζει το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο στον κόσμο κι εσείς δεν πρέπει να το χάσετε αν βρεθείτε στην πόλη.

Tip: Εξασφαλίστε το εισιτήριό σας πριν πάτε στη Βαρκελώνη, μέσα από το επίσημο site www.fcbarcelona.com, και προσεγγίστε το γήπεδο με μετρό. Στάση: Maria Cristina (πράσινη γραμμή από την placa Catalunya).

Πριν από τον αγώνα: MAN GO (635 Avenida Diagonal, Τ/+34 934900043). Για φαγητό, μπιρίτσα, γλυκά και καφέ. Multi ethnic κοινό παρακολουθεί, μαζί με τους ντόπιους, αγώνες της Primera division σε ένα ποδοσφαιρικά πολιτισμένο περιβάλλον.

Και μετά: Piscolabis tapas restaurant (593 Avenida Diagonal, T/+34 93415495). Μετά τον αγώνα θα σας συνιστούσαμε να μη στριμωχτείτε με χιλιάδες κόσμου στο μετρό, αλλά να περπατήσετε με κατεύθυνση προς το κέντρο την Avenida Diagonal και σε πέντε λεπτά θα βρεθείτε σε αυτό το καλαίσθητο εστιατόριο, όπου θα επιλέξετε ανάμεσα σε περίπου 70 διαφορετικά tapas, για να συνοδεύσουν την μπίρα ή τη σαγκρία σας. Προτείνουμε τις super bravas potatos με σάλτσα σκόρδου (2,65 ευρώ) και τα σπαράγγια στο γκριλ με λιωμένο τυρί και λάδι τρούφας (3,95 ευρώ).

Sagrada Familia

Ο καθεδρικός ναός της Aγίας Οικογένειας (Sagrada Familia) είναι από τους μεγαλύτερους του κόσμου και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Το 1882 ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση ενός νεογοτθικού ναού, τα σχέδια του οποίου άλλαξαν τελείως όταν ένα χρόνο μετά ανατέθηκε η αποπεράτωσή του στον Γκαουντί. Για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια αφιέρωσε κυριολεκτικά τη ζωή του τολμώντας συνεχώς απίστευτους αυτοσχεδιασμούς. Η ιδιοφυΐα όμως και η αγάπη του Γκαουντί για τη φύση, τη Βαρκελώνη, τον άνθρωπο και τον Θεό συνοψίζεται στο εξής περιστατικό. Λίγο πριν πεθάνει το 1926 σε ηλικία 74 ετών (παρασυρόμενος από τραμ), κατάφερε να δει ολοκληρωμένο τον ένα πύργο, σχολιάζοντας σχετικά με το σταυρό του καμπαναριού, που δημιουργήθηκε με βενετσιάνικο μάρμαρο και αναπαριστά πορφυρό λουλούδι: «Κοιτάξτε, δεν μοιάζει σαν να ενώνει τη γη με τον Παράδεισο; Αυτό θα πρωτοαντικρίζουν οι ναυτικοί καθώς θα πλησιάζουν το λιμάνι της Βαρκελώνης. Θα είναι μια θερμή υποδοχή!».

Tip: Οργανώστε την επίσκεψή σας δύο - τρεις ώρες πριν από τη δύση του ηλίου, καθώς τότε αναδεικνύεται ιδανικά -όταν δεν έχει συννεφιά- το εσωτερικό του ναού (είσοδος: 3,5 ευρώ, ακουστική ξενάγηση: 4 ευρώ και είσοδος στο ασανσέρ: 2,5 ευρώ). Το τελευταίο θα το πάρετε αν έχετε την υπομονή να περιμένετε στην ουρά για να ανεβείτε στους πύργους και να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά. Επίσης, στο υπόγειο του ναού βρίσκεται το Μουσείο Γκαουντί, όπου κυριαρχούν μοντέλα, φωτογραφίες και κείμενα σχετικά με τη Sagrada Familia, ενώ υπάρχει και αξιόλογο υλικό σχετικά με τα υπόλοιπα έργα του. Ο μεγάλος οραματιστής έμενε και δημιουργούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μέσα στο ναό και εδώ ενταφιάστηκε, σε μια λιτή κρύπτη.

ΣΟΥΡΕΑΛ

Η φαντασία γέννησε το σουρεαλισμό και οι Νταλί, Πικάσο, Μιρό και Γκαουντί τον ανύψωσαν στη Βαρκελώνη. Το Μουσείο του Νταλί (www.salvador-dali.org) βρίσκεται στη γειτονική πόλη Φιγκέρες, όπου γεννήθηκε, ενώ το Ιδρυμα Μιρό (www.fundaciomiro-bcn.org) στο λόφο Μοντζουίκ, λίγο απομακρυσμένο από το κέντρο. Αντίθετα, το Μουσείο του Πικάσο (www.museupicasso.bcn.es) βρίσκεται στη La Ribera και τα υπόλοιπα έργα του Γκαουντί τα συναντάμε σε διάφορα σημεία της πόλης. Ο τελευταίος φιλοτεχνούσε σπίτια για την άρχουσα τάξη, τα οποία στην εποχή τους προκάλεσαν αντιδράσεις για την αιρετική αισθητική τους, ενώ σήμερα έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Casa Batlló, που μοιάζει να σε... κοιτάζει, και τη La Pedrera, που αναπαριστά την αρχαιοελληνική θεότητα Γαία.

Tip: Το Joan Miro Fundacion (Ιδρυμα Μιρό) βρίσκεται στο λόφο Μοντζουίκ και αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να περιηγηθείτε τον τόπο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, αλλά και δεκάδες άλλα αξιοθέατα, όπως είναι το τεράστιο κάστρο του Μοντζουίκ του 18ου αιώνα ή το Poble Espaniol, η αναπαράσταση ισπανικού χωριού που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της Διεθνούς Εκθεσης το 1929, καταλαμβάνοντας έκταση 40.000 τ.μ.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Καθημερινά υπάρχουν πτήσεις από Αθήνα για Βαρκελώνη της Aegean (T/801 11 20000, www.aegeanair.com) και της ισπανικής εταιρείας χαμηλού κόστους Vueling (T/+34 34 931 518 158, www.vueling.com), τα εισιτήρια των οποίων είναι πιο φθηνά αν κάνετε την κράτησή σας τουλάχιστον ένα μήνα πριν, αποφεύγοντας τις υψηλές τουριστικές περιόδους. Μια καλή τιμή θεωρούνται τα 170 ευρώ μετ' επιστροφής. Από το αεροδρόμιο El Prat θα φτάσετε στο κέντρο της πόλης με τη γραμμή R10 του προαστιακού σιδηροδρόμου ή το λεωφορείο 46.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Η Βαρκελώνη είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη και η πληθώρα ξενοδοχείων και επιπλωμένων διαμερισμάτων που διαθέτει είναι σίγουρο ότι θα καλύψουν τις ανάγκες σας. Με μια καλή έρευνα θα βρείτε το δωμάτιο, την περιοχή και την τιμή που επιθυμείτε.

Confortel Auditori (Sicilia 166-170, T/+34 932437600, +34 932437600, www.confortelhoteles.com). Design hotel της αλυσίδας ξενοδοχείων Confortel, με ευρύχωρα δωμάτια (με wi-fi) και λογικές τιμές. To Auditori βρίσκεται δίπλα στο σταθμό του μετρό Αrc de Triomf, απέχει 10 λεπτά με τα πόδια από το πάρκο Ciudadela και κοστίζει 80 ευρώ η διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Confortel Casa Camper Barcelona (Elisabets 11, Τ/ +34 933426280, www.casacamper.com). Δύσκολα αντιλαμβάνεσαι περνώντας έξω από το Casa Camper ότι πρόκειται για ξενοδοχείο. Τοποθετημένο σε ένα από τα καλντερίμια της Rambla, έχεις την εντύπωση ότι μάλλον είναι γκαλερί. Η πολυτέλεια βρίσκεται στην απλότητα, τη διακριτικότητα και την κατανόηση της αισθητικής ως κουλτούρας. 200 ευρώ το δίκλινο.

Hotel Montecarlo (Rambla 124, Τ/ +34 934120404, +34 934120404, www.hotelmontecarlobarcelona.com). Ενα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια που θα αντικρίσετε κατηφορίζοντας τη Rambla, καθώς υπήρξε παλατάκι του 19ου αιώνα και στέγαζε τον βασιλικό καλλιτεχνικό κύκλο της Βαρκελώνης. Λειτουργεί ως ξενοδοχείο από το 1945 και, έχοντας ανακαινιστεί πρόσφατα, απευθύνεται στους θιασώτες του κλασικού. Οι τιμές αρχίζουν από 155 ευρώ το δίκλινο.

Hotel Arts (Marina 19-21, Τ/+34 932211000, www.ritzcarlton.com). Ίσως το καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης. Βρίσκεται στην παραλία (κοντά στο διάσημο γλυπτό του Senders που αναπαριστά χρυσό ψάρι), προσφέροντας πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Αρτιστίκ, όπως μαρτυρεί και η ονομασία του, με την πολυτέλεια να συνοδεύει κάθε του χώρο, από το gourmet εστιατόριο Enoteca ώς το Six Senses Spa. Ανήκει στην αλυσίδα Ritz Carlton, έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις και, αν θέλετε να ζήσετε για λίγες μέρες στον κόσμο του, θα σας προτείναμε να κάνετε την κράτησή σας αρκετό καιρό πριν, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη τιμή. Αν είστε large, «κλείστε» τη βασιλική σουίτα με 12.000 ευρώ ημερησίως.

Hotel Murmuri (Rambla de Catalunya 104,T/ +34 934922244, www.murmuri.com). Όμορφο boutique hotel με... περίεργο όνομα, που βρίσκεται στη συνέχεια του πεζόδρομου Rambla, κοντά στα δημιουργήματα του Γκαουντί, τη Segrada Familia και την Casa Batlló. Δυνατό του σημείο το εστιατόριο που ειδικεύεται στη fusion ασιατική κουζίνα και έχει γίνει ένα από τα meeting points της πόλης. Το δίκλινο δωμάτιο τιμάται στα 140 ευρώ ενώ, αν κάνετε την κράτησή σας αρκετό καιρό πριν, θα το βρείτε στα 110.

Ciutat de Barcelona (Princesa 33-35, www.ciutatbarcelona.com). Βρίσκεται στη γοτθική συνοικία της Βαρκελώνης, μόλις 100 μ. από το Μουσείο Πικάσο, πολύ κοντά στον Καθεδρικό Ναό και στο Palau de la Musica Catalana. Μinimal ξενοδοχείο που απευθύνεται κυρίως σε νεαρόκοσμο, αφού εδώ είναι το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής. Ανάλογες και οι τιμές του, που αρχίζουν από 75 ευρώ το δίκλινο.

Στο Διαδίκτυο, συμβουλευτείτε επίσης τα www.barcelona-tourist-guide.com, www.barcelonacheckin.com, www.enjoy-barcelona.com, www.cocoonbarcelona.com

ΦΑΓΗΤΟ

Orio Euskal Taberna (Ferran 38, Τ/+34 933179407, www.gruposagardi.com). Το κωπηλατικό σκάφος που κρέμεται ανάποδα από το ταβάνι, συμπεριλαμβανομένων των κουπιών, κλέβει την παράσταση. Εδώ θα γευτείτε τυπικά πιάτα της περίφημης βασκικής κουζίνας, καθώς και μεγάλη ποικιλία από αλμυρά αλλά και γλυκά tapas. Το κλου της βραδιάς είναι αναμφισβήτητα η ώρα του λογαριασμού, όπου η σερβιτόρα θα σας χρεώσει ανάλογα με τις οδοντογλυφίδες που έχουν απομείνει από τα tapas που σερβιριστήκατε!

Buenas Migas - Focaccia (Baixada de Sta Clara 2, Τ/+34 933191380, www.buenasmigas.com). Αρκετούς αιώνες πίσω, οι Γενοβέζοι ψαράδες απολάμβαναν ένα κομμάτι focaccia (ζύμη ψημένη στο φούρνο με τυρί), που τη συνόδευαν με ένα ποτήρι λευκό κρασί, πριν πάνε για ψάρεμα. Επιλέξτε ένα από τα οχτώ Buenas Migas της πόλης, για να απολαύσετε κλασικές ιταλικές γεύσεις αλλά και πολύ ωραία πρωινά.

Foc You (Pg. Joan de Borbon 68, Barceloneta, T/+34 932241153, www.focyou.com). Μικρό εστιατόριο στην Barceloneta, που συνδυάζει ιδανικά τη μίνιμαλ με την κλασική διακόσμηση, ξεφεύγοντας από τα δεκάδες τουριστικά ψαροφαγάδικα που κυριαρχούν στην περιοχή. Εδώ θα γευτείτε νόστιμα αργεντίνικα φιλέτα, nachos και πολύ ιδιαίτερες σαλάτες. Από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 16.00 και 20.00 μπορείτε να απολαύσετε mojito και caipirina στη μοναδική τιμή των 3,50 ευρώ!

Lechuga (Pg. Escudellers 31, Παλιά Πόλη). Μικρό μαγαζάκι με «μεγάλες» γεύσεις. Ο ψήστης-ταχυδακτυλουργός δεν προλαβαίνει να βγάζει διάφορων γεύσεων πίτσες από το φούρνο, οι οποίες πωλούνται με το κομμάτι και γίνονται ανάρπαστες!

ΓΙΑ ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Margarita Blue (C. Josep Anselm Claue 6, Τ/+34 934125489, www.margaritablue.com). Ακούσαμε ισπανικά και διεθνή ροκάκια, είδαμε νεαρόκοσμο να φλερτάρει, να χορεύει, να τα πίνει, ήπιαμε κι εμείς μερικά κοκτέιλ και φύγαμε πολύ καλύτερα απ' όταν μπήκαμε. Ανοιχτά από 18.00 έως 02.30 - σερβίρει και διάφορα πιάτα για να συνοδεύσετε το ποτό σας.

Las Cuevas del Sorte (Pg. Carrer d'en Gignas 2, Παλιά πόλη). Ενα μπαρ που εσωτερικά παραπέμπει σε σπηλιά, όπως μαρτυρεί και το όνομά του, και αρέσκεται να «παίζει» soul, funk, blues και latin. Ατμοσφαιρικό στέκι με χαμηλό φωτισμό και χαλαρή διάθεση, που μπορεί όμως να εκτιναχθεί ανά πάσα στιγμή, ειδικά τα Παρασκευοσάββατα. Ανοιχτά κάθε Δευτέρα έως Πέμπτη 19.00 - 02. 30 και Παρασκευή έως Σάββατο ώς τις 03.00. Κάθε Τρίτη είναι κλειστό.

No Se (Pg. del Born 21, Τ/+34 671485914). Ένα από τα μοδάτα στέκια όπου ντόπιοι και τουρίστες χορεύουν σε ρυθμούς funk και ροκ. Σε αυτόν τον πολυσύχναστο μπαρόδρομο, το No Se διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα με πιστούς θαμώνες, οι οποίοι, αν και αδυνατούν να χωρέσουν στον μικρό του χώρο, το πάρτι συνεχίζεται στο πεζοδρόμιο! Λειτουργεί Δευτέρα έως Πέμπτη 19.00 - 02.30 και Παρασκευή έως Σάββατο 19.00 - 03.00.

Icebarcelona (Ramon Trias Fargas y Passeig Maritim, Playa de Barcelona, Τ/+34 932241625, www.icebarcelona.com). Το πρώτο μπαρ από πάγο που είναι τοποθετημένο δίπλα σε παραλία βρίσκεται στην Barceloneta. Κατά την είσοδο (15 ευρώ) σας προμηθεύουν με τον κατάλληλο ρουχισμό, έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να θαυμάσετε απερίσπαστοι σε θερμοκρασία -5o C τα γλυπτά από πάγο που φιλοτεχνούν καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο.

Jamboree* (Pl. Reial 17, Τ/+34 933191789, www.masimas.com). Έχει φιλοξενήσει στη σκηνή του εμβληματικές φιγούρες της jazz, όπως η Ella Fitzgerald, ο Chet Baker και ο Lionel Hampton. Οι εκλεκτές ζωντανές εμφανίσεις συνεχίζονται ώς τις μέρες μας, χωρίς να είναι μόνο jazz, ενώ μετά το πέρας των συναυλιών ο κόσμος συνεχίζει τη διασκέδασή του στα δύο επίπεδα με διαφορετικά dj sets μέχρι πρωίας.

Razzmatazz Club * (Pamplona 88, Τ/+34 933208200, www.salarazzmatazz.com). Είναι ο ορισμός του club και μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του είναι ίσως το πιο δημοφιλές στέκι της πόλης. Ενημερωθείτε από το site για την πληθώρα των χώρων του και τα dj sets κάθε μέρας.

*Στο Jamboree και το Razzmatazz θα έρθετε για τα after ποτά σας!

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ
(για τη νυχτερινή σας διασκέδαση)

Από 1/1/2011, το κάπνισμα απαγορεύεται στη Βαρκελώνη, κάτι που τηρείται.
Εάν αποφασίσετε να πάρετε το ποτό σας εκτός μπαρ για να απολαύσετε το τσιγαράκι σας, θα το πιείτε σε πλαστικό ποτήρι.
Το ωράριο στα μπαρ είναι μέχρι τις 02.00 με 02.30, εκτός από τις Παρασκευές και τα Σάββατα που είναι ανοιχτά ώς τις 03.30.
Υπάρχουν βέβαια και τα clubs, όπου η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι πρωίας.

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ

Από τα 46 εκατομμύρια των Ισπανών, στη Βαρκελώνη -που είναι δεύτερη σε πληθυσμό μετά την πρωτεύουσα Μαδρίτη- ζουν περίπου 1,7 εκατομμύρια. Την επισκέπτονται κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια τουρίστες, οι μισοί απ' όσους υποδέχεται η χώρα μας, ενώ διαθέτει 68 πάρκα, πάνω από 50 μουσεία και τέσσερα ηχηρά ονόματα που την πρεσβεύουν - Γκαουντί, Νταλί, Πικάσο και Μιρό.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ;

Segway tours (Τ/+34 645262092 +34 933104108, www.segwaytours.cat). Είναι από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους περιήγησης της πόλης. Η βόλτα για περίπου δυόμισι ώρες θα σας στοιχίσει 59 ευρώ ή 50, αν έχετε προμηθευτεί την Barcelona Tour Card. Εναλλακτικά, υπάρχουν διάφορα πακέτα στα οποία συνδυάζετε τη βόλτα σας και με άλλη μία δράση, όπως π.χ. τα αραβικά λουτρά!
Walking tours (Τ/+34 932853852, www.barcelonaturisme.cat). Υπάρχουν πέντε θεματικές διαδρομές (Παλιά Πόλη, Στα βήματα του Πικάσο, Αρχιτεκτονική και Μοντερνισμός, Γαστριμαργία, Ιστορίες της Θάλασσας), που οργανώνονται από το Barcelona Turisme.
Bus tours (www.barcelonacitytour.cat). Πληρώστε το ημερήσιο εισιτήριο των 24 ευρώ και μην κανονίσετε κάτι άλλο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν τόσοι πειρασμοί σε όποια διαδρομή και να επιλέξετε, ώστε σίγουρα θα κατεβείτε αρκετές φορές για να θαυμάσετε το μνημείο που επιθυμείτε και να συνεχίσετε με το επόμενο λεωφορείο. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται χάρτης, μικρός οδηγός πόλης και ακουστικά για την ξενάγηση στα σημεία αναφοράς.
Ξενάγηση με ελικόπτερο (Τ/+34 932240710, www.barcelonaturisme.cat). Ιδανικός τρόπος για να θαυμάσετε το ανάγλυφο της Βαρκελώνης έτσι όπως απλώνεται από τους καταπράσινους λόφους, τα προάστια, το ιστορικό κέντρο, καταλήγοντας στη θάλασσα και την Ολυμπιακή μαρίνα. Συμφέρουν τα γκρουπ των τριών ατόμων, καταβάλλοντας έκαστος 160 ευρώ για πτήση μισής ώρας.

Πηγή: kathimerini.gr