Ποιες εικόνες να ξεχωρίσει κανείς στην Ανδαλουσία; Πόσες να προλάβει να απορροφήσει το βλέμμα; Ο κατάλογος είναι μεγάλος, αλλά ακόμη μεγαλύτερη η αίσθηση ενός υπαίθριου μουσείου, που μας αποκαλύπτει σημαντικούς ιστορικούς θησαυρούς και μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, όλες τις… εποχές (του χρόνου).

Mε περισσότερες από 320 μέρες ηλιοφάνειας ετησίως, δεν είναι περίεργο που η Ανδαλουσία, στον Νότο της Ισπανίας, είναι αγαπημένος προορισμός κατά τους θερινούς μήνες. Ωστόσο, η αυθεντική και ήσυχη, μακριά από τις ορδές των παραθεριστών του καλοκαιριού, πλευρά της ξετυλίγεται στα μάτια του επισκέπτη τις off season εποχές, όταν ο καιρός δροσίζει, ο τόπος ξαναγεννιέται με τις πρώτες βροχές και η φύση παίρνει τη μοναδική φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη γοητευτική της εικόνα.

Βρισκόμαστε σε μία από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, περιβεβλημένοι από τις περιφέρειες Εξτρεμαδούρας, Καστίλλης-Λα Μάντσα και Μούρθια, με την Πορτογαλία δυτικά, το Γιβραλτάρ νότια και τις θάλασσες της Μεσογείου και Ατλαντικού να συναντώνται κάπου εκεί στη νότια μύτη της Ευρώπης. Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, τη Σεβίλλη, θα κάνουμε μερικές από τις ομορφότερες στάσεις του ταξιδιού.

1η ΣΤΑΣΗ: ΣΕΒΙΛΛΗ

Πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, ρωμαϊκή, αραβική, αναγεννησιακή, μπαρόκ, λατινοαμερικανική, είναι η πόλη που ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά της Ισπανίας και αποτέλεσε έμπνευση για συγγραφείς, ζωγράφους και καλλιτέχνες. Σπάνια, ετερόκλητα και ασυνήθιστα μνημεία συνθέτουν ένα σύνολο απίστευτης αρχιτεκτονικής. Σημεία που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε; Η Χιράλντα (το Μεγάλο Τζαμί με το παρατηρητήριο στα 93 μ.), ο καθεδρικός με τον τάφο του Χριστόφορου Κολόμβου, το Αραβικό Ανάκτορο, ο πύργος του Χρυσού, το Αίθριο των Πορτοκαλιών, η αρένα ταυρομαχιών Maestranza, η έπαυλη De Pilatos, η Πλατεία της Ισπανίας, το πάρκο Maria Luisa με τα 3.500 καταπράσινα δέντρα, το ανάκτορο St. Telmo και το Αρχιεπισκοπικό Παλάτι, το εργοστάσιο καπνού, το δημαρχείο, τα τείχη, η βασιλική Macarena με το άγαλμα της Παναγίας-προστάτιδας της πόλης, το Μουσείο Καλών Τεχνών και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επίσης, η γειτονιά των Τσιγγάνων και η συνοικία του φλαμένκο Triana στην άλλη όχθη του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, η αρχαιότερη γέφυρα της πόλης, η παλιά εβραϊκή συνοικία (Santa Cruz) γύρω από τον καθεδρικό, τα καραβάκια που κάνουν μίνι κρουαζιέρες στον χιλιοτραγουδισμένο ποταμό, οι εσωτερικές αυλές των παραδοσιακών σπιτιών στολισμένες με κισσό και γιασεμιά. Μικρές λεπτομέρειες σε κάθε σημείο της καθιστούν τη Σεβίλλη ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο.

2η ΣΤΑΣΗ: ΚΟΡΔΟΒΑ

Στα 123 μ. πάνω από τη θάλασσα, οι 309.961 Κορντομπέζοι είναι υπερήφανοι για την πόλη τους, με τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο που της χάρισε τον τίτλο του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το 1994. Η ιστορία και η τέχνη αποτυπώνονται σε κάθε στενό, κάθε εσωτερική αυλή, κάθε έπαυλη, κάθε πλατεία. Ολοι τη γνωρίζουν για το μεγαλοπρεπές τζαμί της, που μέσα από τους μοναδικής ομορφιάς χώρους του διηγείται την ιστορία του χαλιφάτου. Ο καθεδρικός ναός, το Φρούριο των Χριστιανών Μοναρχών (Alcazar de los Reyes Cristianos, 1328), η ρωμαϊκή γέφυρα (Puente Romano), ο πύργος Calahorra, η ιουδαϊκή συνοικία «La Juderia», η πλατεία El Potro είναι μερικά από τα δεκάδες αξιοθέατα, το ένα ομορφότερο από τα άλλο.

Η Κόρδοβα, την οποία επίσης διασχίζει ο Γουαδαλκιβίρ, περιβάλλεται από οροσειρές που ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο της οροσειράς Sierra de Hornachuelos, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, πηγές και ποτάμια. Μικρές λεπτομέρειες σε κάθε σημείο της καθιστούν τη Σεβίλλη ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο.

3η ΣΤΑΣΗ: ΓΡΑΝΑΔΑ

Η «Δαμασκός της Ανδαλουσίας» είναι μια πόλη που και μόνον η εικόνα της οδηγεί σε ανάταση ψυχής. Είναι χάρμα οφθαλμών! Το κάστρο της, τα υπέροχα κτίριά της στις όχθες του ποταμού, τα λουτρά, οι μαυριτανικές αγορές, οι μύλοι, τα αραβικά λουτρά, οι κήποι, τα ανάκτορα συνθέτουν ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, αγκαλιασμένο από τα όρη της Σιέρα Νεβάδα. Ενα από τα αδιαμφισβήτητα κοσμήματα της πόλης είναι το αρχιτεκτονικό συγκρότημα της Αλάμπρα (του Κόκκινου Φρουρίου), εξαιρετικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, με τα ανάκτορα, τους κήπους και τη μαγευτική αρχιτεκτονική του 14ου αιώνα. Η παλιά πόλη, η Μεντίνα ή Albaicin, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ακριβώς αντίκρυ από την κόκκινη Αλάμπρα, είναι ένας συναρπαστικός λαβύρινθος από στενά σοκάκια με ασπρισμένα σπίτια και εσωτερικούς περιποιημένους κήπους. Τα δε «carmenes», μια συνοικία που αποπνέει ιστορία σε κάθε γωνιά, με τα μικρά μπαρ και τα tapas, κερδίζουν το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών. Η Plaza de San Nicolas, το ψηλότερο σημείο του Albaicin, είναι το μπαλκόνι της πόλης με θέα στο ανάκτορο στην κορυφή του λόφου. Από τον Βορρά, ο λόφος Sacromonte είναι γνωστός για τις σπηλιές του και τη μεγάλη τσιγγάνικη κοινότητα της Γρανάδας.

4η ΣΤΑΣΗ: ΜΑΛΑΓΑ

Η «Όμορφη», όπως είναι το χαϊδευτικό της, βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά, τον ποταμό Guadalhorce και την ακτογραμμή που οδηγεί στην επαρχία. Ταξιδιώτες, έμποροι, άποικοι και πολεμιστές άφησαν το σημάδι τους στην κοσμοπολίτικη, φιλόξενη και λαμπερή πόλη. Στα ανατολικά, ξεχωρίζει το προάστιο El Palo με τα παραδοσιακά σπίτια των ψαράδων, την παραλιακή εσπλανάδα Paseo Maritimo, τη συνοικία Malagueta, το φάρο-σύμβολο της πόλης και τον κυματοθραύστη που προσφέρει πανοραμική θέα. Αξίζει ένας περίπατος από το πάρκο με τη συλλογή φυτών από όλο τον κόσμο μέχρι το ιστορικό κέντρο, με τον επιβλητικό καθεδρικό ναό, το κάστρο Nazari Gibralfaro, το φρούριο Alcazaba και το ρωμαϊκό θέατρο. Πιο πάνω βρίσκεται η Plaza de la Merced, όπου γεννήθηκε ο Πάμπλο Πικάσο!

5η ΣΤΑΣΗ: ΡΟΝΤΑ

Η κουκλίστικη πόλη (γενέτειρα των σύγχρονων ταυρομαχιών κάθε Σεπτέμβριο) κατάφερε να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Ανδαλουσίας, μετά τη Σεβίλλη και τη Γρανάδα. Η παλιά πόλη φημίζεται για το δραματικό της τοπίο και τη θέα προς το φαράγγι El Tajo, που διασχίζει ο ποταμός Guadalevin. Οι επισκέπτες κάνουν ουρές πάνω από τη Νέα Γέφυρα του 18ου αιώνα που στέκει πάνω σε ένα πλατό βράχων σε ύψος 100 μ. πάνω από τον ποταμό. Πέρα από τη γέφυρα, όμως, το μοναστήρι του 16ου αιώνα έχει μεταμορφωθεί σε Μουσείο Τέχνης, ενώ κόσμημα της πόλης στο άλλο άκρο της είναι το Palacio Mondragon. Η διαδρομή προς τη Ρόντα από την οροσειρά Bermeja είναι εκπληκτική και το χειμώνα οι χιονοσκέπαστες κορυφές περιβάλλονται από σύννεφα, αποκτώντας μια ακόμη πιο συγκλονιστική όψη.

6η ΣΤΑΣΗ: ΤΑΡΙΦΑ

Μόλις 11 χλμ. από τα Στενά του Γιβραλτάρ, στο σημείο όπου η Μεσόγειος συναντά τον Ατλαντικό, η μικρή Ταρίφα απολαμβάνει εξαιρετική θέα προς τα όρη Ριφ του Μαρόκου. Η εξοχή της είναι μοναδική, προσφέροντας ευκαιρίες για παρατήρηση πτηνών, ιππασία, αναρρίχηση, ακόμη και hang-gliding ή kite-surfing. Οι ντόπιοι ψαράδες ακολουθούν πρακτικές που δεν έχουν αλλάξει από τον 13ο αιώνα. Τα δε αυθεντικά τείχη μοιάζουν να έχουν γίνει ένα με τα ασπρισμένα σπίτια, ενώ δεσπόζουν σημαντικά κτίρια του 16ου και 17ου αιώνα, όπως η εκκλησία Σαν Ματέο στο κέντρο της πόλης και τα κτίρια στην Calle de los Azogues.

7η ΣΤΑΣΗ: ΧΕΡΕΘ ΝΤΕ ΛΑ ΦΡΟΝΤΕΡΑ

Τα κεράσια και το μπράντι είναι τα δύο προϊόντα που κάνουν το Χερέθ γνωστό ανά τον κόσμο. Άλλωστε, και η ονομασία, που προέρχεται από την αραβική γλώσσα, σημαίνει «κεράσι». Σπάνια άλογα (στη Βασιλική Σχολή Ιππασίας) και φλαμένκο συμπληρώνουν τη φήμη του ως must προορισμού στην Ανδαλουσία. Η πόλη διαθέτει ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο, με πλατείες με φοίνικες, ενώ το καλοδιατηρημένο αραβικό φρούριο του 11ου αιώνα έχει αναστηλωθεί σε ένα τμήμα του. Στη διάρκεια της κυριαρχίας των Αλμοραβιδών και των Αλμοχαδών το Χερέθ διακοσμήθηκε με ανάκτορα και τζαμιά και επεκτάθηκε. Οταν αργότερα ανακατέλαβε την πόλη ο Αλφόνσο ο 10ος, τα τζαμιά μεταμορφώθηκαν σε εκκλησίες, αλλά το φρούριο στέκει ακόμη, όπως και το παρεκκλήσι Santa Maria la Real και τα αραβικά λουτρά. Μία από τις ομορφότερες εκκλησιές του Χερέθ είναι η Iglesia de San Miguel, του 16ου αιώνα, σε γοτθικό ρυθμό, με πανέμορφα βιτρό.

8η ΣΤΑΣΗ: ΚΑΔΙΞ

Χτισμένη πάνω σε βράχο που βλέπει τον Ατλαντικό, βρίσκεται μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ιβηρικής χερσονήσου, τα αρχαία Γάδειρα, πιο γνωστό ως Κάδιξ. Μισό νησί, μισή χερσόνησος, συνδεδεμένη με την ενδοχώρα με μια στενή λωρίδα άμμου, η πόλη αποτέλεσε πέρασμα για Φοίνικες, Ελληνες, Ρωμαίους και Αραβες. Το αστικό προφίλ της διακοσμούν οι παραλίες La Cortadura και El Chato (σημειώστε τες για το καλοκαίρι) και οι βαλτότοποι Santibanez, μέρος του Εθνικού Δρυμού του όρμου του Κάδιξ. Ο καθεδρικός, τα τείχη, ο ενοριακός ναός του Τιμίου Σταυρού, η Puerta de la Caleta είναι μερικά από τα αξιοθέατα που έχει να παρουσιάσει η πόλη.

9η ΣΤΑΣΗ: ΟΥΕΛΒΑ & ΠΑΛΟΣ ΝΤΕ ΛΑ ΦΡΟΝΤΕΡΑ

Η πρωτεύουσα της επαρχίας Ουέλβα (Huelva) βρίσκεται στο τρίγωνο των προσχώσεων που δημιουργούνται από τη συμβολή των ποταμών Τίντο και Οντιέλ, σε μια ζώνη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Συνδεδεμένη με την ανακάλυψη της Αμερικής, παραμένει μέχρι σήμερα η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό Λατινοαμερικανών και έδρα του ετήσιου Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ταινιών Λατινικής Αμερικής. Η Ουέλβα διατηρεί αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά δείγματα της ιστορίας και της εξέλιξης της πόλης: ομορφες πλατείες και ιστορικά μνημεία, ο καθεδρικός ναός, και η Casa Colon. Εδώ, θα δείτε επίσης την εκκλησία De la Milagrosa (από τα λίγα παραδείγματα νεογοτθικής αρχιτεκτονικής), τον Αγιο Πέτρο, το μοναστήρι Angustias, το Μνημείο του Κολόμβου, το Μεγάλο Θέατρο και τη συνοικία της βασίλισσας Βικτωρίας.

Το γειτονικό λιμάνι του Palos de la Frontera ήταν το σημείο αναχώρησης των ισπανικών γαλερών, ενώ μέχρι σήμερα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερους παραγωγούς φράουλας στον κόσμο! Στην προκυμαία Muelle de las Carabelas, πίσω από το μοναστήρι La Rabida, θα δείτε τα κανονικού μεγέθους ομοιώματα των τριών πλοίων του Κολόμβου, σε μια τεχνητή λιμνοθάλασσα, αλλά και μουσείο με λεπτομέρειες από τη ζωή του Κολόμβου.

10η ΣΤΑΣΗ: ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

Η Τζιμπεράλτα, όπως τη φωνάζουν οι Έλληνες ναυτικοί, είναι ένας «φορολογικός παράδεισος», που συσσωρεύει χιλιάδες επενδυτές, με κάπου 30.000 κατοίκους, που απολαμβάνουν μια ζωή χωρίς φόρους, εισόδημα γύρω στα 40.000 δολάρια ετησίως και ελάχιστα ποσοστά ανεργίας (3%). Αποτελεί υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, σε στρατηγική θέση στο νοτιότερο άκρο της Ιβηρικής, και συνδέεται με την Ισπανία με έναν στενό ισθμό. Ο βράχος του, γνωστός τοις πάσι για το εντυπωσιακό ύψος του, φιλοξενεί μικρή αποικία 200 πιθήκων (γνωστοί και ως πίθηκοι της Βερβερίας), που η ιστορία τούς θέλει να πέρασαν το Στενό το 711 μ.Χ. μαζί με τους Μαυριτανούς (Αραβες και Βερβέρους). Σήμερα οι μακάκοι ζουν ελεύθεροι, αν βέβαια δεν τους ενοχλούν οι τουρίστες που προσπαθούν να τους φωτογραφίσουν.

Info:

Απευθείας πτήσεις ώς τη Σεβίλλη, την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, δεν υπάρχουν. Ο καλύτερος τρόπος είναι να «πετάξετε» ώς τη Μαδρίτη (με την Aegean ή την Ιberia) και από εκεί να συνεχίσετε είτε ώς τη Σεβίλλη είτε αεροπορικώς (με εσωτερική πτήση) είτε με τρένο είτε και οδικώς.

Η Ανδαλουσία, είπαμε, είναι κατά κύριο λόγο καλοκαιρινός προορισμός. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε ότι με ήπιο σχετικά φθινόπωρο και χειμώνα, ολόκληρη η επαρχία προσφέρεται για «εκτός εποχής» διακοπές σε πολύ καλές τιμές.

Στην Ελλάδα, για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στον ταξιδιωτικό οργανισμό Kavaliero Viajes: T/210-32.48.448, www.kavaliero-viajes.com

Κείμενο: Ειρήνη Σδράκα
Πηγή: kathimerini.gr