Στην Ισπανία η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί την κορύφωση της σημαντικότερης θρησκευτικής γιορτής. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα που βλέπουμε κάθε χρόνο στην τηλεόραση είναι από τις παραδοσιακές λιτανείες, στις οποίες πιστοί περιφέρουν στους δρόμους των πόλεων ομοιώματα του Εσταυρωμένου ή της Παναγίας.

Άνοιξη και Πάσχα έρχονται μαζί στην Ισπανία. Αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολόκληρη η καθολική Ισπανία τιμά με παραδοσιακά ήθη και έθιμα τα Πάθη του Ιησού και την Ανάσταση. Ένα από πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα στην Ισπανία είναι οι λιτανείες που έχουν παράδοση αιώνων. Διοργανώνονται από τις αδελφότητες, στα ισπανικά cofradías, σε όλη την Ισπανία και συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου που θέλουν να τις δουν από κοντά. Λέγεται δε ότι μαζί με την Ιταλία η Ισπανία είναι η μόνη καθολική χώρα στην Ευρώπη όπου οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Πάσχα τηρούνται τόσο πιστά.

Εκατομμύρια πιστοί Ισπανοί συμμετέχουν ενεργά στους εορτασμούς

Η Ενκάρνα Καρά ζει στην περιοχή της Μούρθιας: «Για μας εδώ στο νότο της Ισπανίας οι παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η κορύφωση του Πάσχα είναι βέβαια οι εορτασμοί της Ανάστασης την Κυριακή του Πάσχα».

Στη λιτανεία κεντρικό ρόλο παίζει ο διάβολος, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση νικά αρχικά τον Ιησού. Ένας από τους συμμετέχοντες είναι ντυμένος διάβολος και σέρνει μαζί τους αλυσοδεμένους δύο αγγέλους. Μετά βέβαια ο Χριστός ανασταίνεται και νικά τον διάβολο, δηλαδή τον θάνατο.

Στο επίκεντρο της Μεγάλης Εβδομάδας βρίσκονται οι πομπές

Ακούστε

Ο Μανουέλ Θαμόρα από τη Βαρκελώνη λαμβάνει κάθε χρόνο μέρος στις λιτανείες στους δρόμους της πόλης: «Είμαι πρόεδρος του Συμβουλίου Αδελφοτήτων της Αρχιεπισκοπής της Βαρκελώνης. Σε κάθε στάση της πομπής οι πιστοί κάνουν μετάνοιες. Παλαιότερα πολλοί ήταν εκείνοι που αυτομαστιγώνονταν. Αυτό το έθιμο όμως έχει εκλείψει πια. Αυτό όμως που δεν έχει αλλάξει εδώ και αρκετούς αιώνες είναι ότι εκείνοι που συμμετέχουν στις λιτανείες έχουν τα πρόσωπά τους καλυμμένα είτε με ένα κομμάτι ύφασμα, είτε με τα χέρια. Με τον τρόπο αυτό δείχνουν σε όλους ότι επιθυμούν να μετανιώσουν για τις πράξεις τους»

Για πολλούς Ισπανούς η συμμετοχή στις λιτανείες είναι ένας είδος θυσίας είτε για να δείξουν ότι μετανοούν, είτε διότι θέλουν με τον τρόπο αυτό να ευχαριστήσουν το Θεό για κάτι που πέτυχαν τη χρονιά που πέρασε. Τα περισσότερα ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ισπανία ανάγονται στο Μεσαίωνα. Οι εορτασμοί ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων με την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και ολοκληρώνονται την Δευτέρα του Πάσχα με τη χαρά της Ανάστασης του Κυρίου.

Πηγή: euranet.eu