altΔιαθέτει ιστορικό κέντρο και φουτουριστικό πάρκο επιστημών, συνδυάζει θάλασσα με άφθονο πράσινο και... ξέρει να ζει: περιήγηση στην τρίτη μεγαλύτερη (και λιγότερο γνωστή) πόλη της Ισπανίας

Κείμενο: Βασιλική Τουρβα

Βρισκόμαστε στη Βαλένθια, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, και η παραπάνω εικόνα δεν είναι τίποτα περισσότερο από... ρουτίνα στους κήπους του ποταμού Turia, την πράσινη καρδιά της. Μιας πόλης που δικαιολογεί απόλυτα το μεσογειακό της ταμπεραμέντο! Τοποθετημένη στα ανατολικά παράλια της χώρας, με τη θάλασσα να την «αγγίζει» και τον ήλιο να τη συντροφεύει τους περισσότερους μήνες του χρόνου, η Βαλένθια κεντρίζει το ενδιαφέρον με την ποικιλομορφία και την εξωστρέφειά της. Ενα γραφικό ιστορικό κέντρο αλλά και εντυπωσιακά δημιουργήματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής με φουτουριστική διάθεση, πάρκα και παραλίες, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, έντονη νυχτερινή ζωή και, φυσικά, μια γερή δόση της καταλανικής κουλτούρας, μέσα από γιορτές και φεστιβάλ. Μια τέτοια φιέστα -η μεγαλύτερη και η πιο φαντασμαγορική της πόλης- είναι και το Las Fallas. Διοργανώνεται κάθε χρόνο 15 με 19 Μαρτίου (από αύριο δηλαδή!) και δεν είναι άλλο από ένα πενθήμερο φεστιβάλ δρόμου με καρναβαλικές εκδηλώσεις, ένα ατελείωτο πάρτι.

AΠΟ TO ΠAPEΛΘON...

Οι Ρωμαίοι, Μαυριτανοί και χριστιανοί, που κατά καιρούς πέρασαν απ' τη Βαλένθια συνέβαλαν στη διαμόρφωση τόσο της εικόνας όσο και της ταυτότητάς της. Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της είναι αρκετή για να σας πείσει. Ετος-ορόσημο, ωστόσο, για την εξέλιξη της σύγχρονης πόλης υπήρξε το 1957, όταν μια φυσική καταστροφή δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για να αλλάξει η φυσιογνωμία της. Οι έντονες βροχοπτώσεις εκείνου του φθινοπώρου είχαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο ποταμός Turia που διατρέχει τη Βαλένθια, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και εκτεταμένες ζημιές. Η τραγωδία μετατράπηκε σε ευκαιρία ανάπλασης του αστικού σχηματισμού, συμβάλλοντας καταλυτικά στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Αποφασίστηκε η εκτροπή του ποταμού προς τα νότια, ενώ στη θέση της παλαιάς κοίτης δημιουργήθηκε άξονας πρασίνου 9 χιλιομέτρων, που εκτείνεται σχεδόν από το κέντρο της πόλης ώς την παραλία. Σημειωτέον, η αρχική σκέψη ήταν να γίνει αυτοκινητόδρομος, αλλά οι κάτοικοι με δυναμικές κινητοποιήσεις απέτρεψαν την υλοποίησή του.

...ΣTO ΠAPON

Σήμερα, οι Κήποι του ποταμού Turia, όπως ονομάζονται, αποτελούν πραγματικό στολίδι για τη Βαλένθια: ένα μέρος χαλάρωσης και διασκέδασης αλλά και ένα νευραλγικό σημείο... πολιτισμού. Ο χαρακτηρισμός «Ποτάμι Κουλτούρας», που του έχει δοθεί, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Μέσα και γύρω από τους Κήπους θα δείτε σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία, μουσεία και πολιτιστικά κέντρα, όπως το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης, το Palau de la Mύsica και το Μουσείο Καλών Τεχνών του San Pio V, όπου φιλοξενείται η δεύτερη καλύτερη συλλογή έργων Ισπανών ζωγράφων του 19ου αιώνα μετά το Prado της Μαδρίτης. Και φυσικά, περιδιαβαίνοντας τους Κήπους, θα δείτε ενδιαφέρουσες εικαστικές παρεμβάσεις και -καιρού επιτρέποντος- υπαίθρια καλλιτεχνικά δρώμενα. Φτάνοντας δε προς τη θάλασσα, θα εισέλθετε στην περίφημη Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών, το «δώρο» του διάσημου αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα στη γενέτειρά του: μια σύνθεση οικοδομημάτων φουτουριστικού στυλ, τεραστίων διαστάσεων και με άφθονες πράσινες πινελιές. Από το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης μέχρι το Μουσείο των Επιστημών, και από το Παλάτι των Τεχνών μέχρι την ημισφαιρική εγκατάσταση για 3D προβολές, ακόμα και οι πιο απαιτητικοί θα βρείτε ένα λόγο για να την επισκεφτείτε.

TO IΣTOPIKO KENTPO

Μια βόλτα στην παραλία, μια βουτιά για τους τολμηρούς κολυμβητές της άνοιξης -εδώ το καλοκαίρι γίνεται χαμός- και επιστροφή στο κέντρο της Βαλένθια και στην Παλιά Πόλη της. Αφήνοντας πίσω τους Κήπους, η είσοδος στην τελευταία σηματοδοτείται από τα τείχη Torres de Serrano. Στενά δρομάκια και μικρές πλατείες με υπέροχα κτίρια διαφορετικών εποχών και αρχιτεκτονικών ρυθμών ολόγυρα, μεταξύ των οποίων και μνημεία μεγάλης ιστορικής αξίας, καθιστούν την εικόνα της παλιάς... Βαλένθια παραμυθένια. Εδώ, αφήνεις για λίγο το χάρτη και τον οδηγό και απολαμβάνεις τον αποπροσανατολισμό. Χάνεσαι μεν, αλλά όλο και σε κάποιο μικρό γραφικό σοκάκι καταλήγεις. Και δεν σε νοιάζει καθόλου! Η συνοικία της Παλιάς Πόλης Carmen, για παράδειγμα, είναι ιδανική: θεωρείται παραδοσιακά στέκι καλλιτεχνών -συχνάζουν από παλιά ζωγράφοι, μουσικοί και μποέμ προσωπικότητες- ενώ ακόμη και σήμερα στεγάζει από τα πιο ενδιαφέροντα, γουστόζικα και ολίγον εναλλακτικά καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Ωρα για μια στάση, λοιπόν. Και ξεκούραση.

AΞIZEI EΠIΣHΣ NA ΔEITE

Plaza del Ayuntamiento. Η πλατεία του Δημαρχείου στο κέντρο της Βαλένθια (εκεί από όπου ξεκινούν ή καταλήγουν οι παρελάσεις κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ). Το Δημαρχείο, χτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα, συνδυάζει μοντέρνα με μπαρόκ στοιχεία, δημιουργώντας ένα θέαμα εκθαμβωτικό. Το τοπίο συμπληρώνουν τα υπέροχα παράπλευρα κτίρια, ενώ στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι, περιτριγυρισμένο από μια πανδαισία χρωμάτων, αφού υπαίθριοι ανθοπώλες πωλούν εκεί όλων των ειδών τα λουλούδια.

La Lonja de la Seda. Ή αλλιώς το μέρος όπου γινόταν η ανταλλαγή του μεταξιού. Το επιβλητικό αυτό κτίριο, χτισμένο στις αρχές του 15ου αιώνα, αποτελεί ένα απ' τα πιο καλοδιατηρημένα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Ευρώπη - Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατά την UNESCO. Ακριβώς απέναντι από τη La Lonja de la Seda βρίσκεται η Κεντρική Αγορά της Βαλένθια, μέσα στην οποία μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την καθημερινότητα της πόλης αλλά και ν' απολαύσετε παραδοσιακές νοστιμιές.

Ο καθεδρικός ναός της Βαλένθια βρίσκεται στην Plaza de la Reina και συνδυάζει αρμονικά τρία διαφορετικά αρχιτεκτονικά ρεύματα, το μπαρόκ, το γοτθικό και το νεοκλασικό. Το οκταγωνικό καμπαναριό του χαρίζει εντυπωσιακή θέα σε όσους αντέχουν να ανέβουν μέχρι πάνω.

Las Fallas

altΤο Las Fallas αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο εορταστικό γεγονός της Βαλένθια. Είναι ένα διαφορετικό φεστιβάλ δρόμου, του οποίου οι προετοιμασίες διαρκούν σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, με κορύφωση την εβδομάδα 15 με 19 Μαρτίου, οπότε η συνηθισμένη ζωή της πόλης μετατρέπεται σ' ένα ατελείωτο πάρτι με παρελάσεις, συναυλίες, χορό, μεταμφιέσεις, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο δρόμο, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και, κυρίως, ατέρμονο κέφι νυχθημερόν.

Η παράδοση το θέλει να ξεκίνησε ως τελετουργικό των ξυλουργών, στο οποίο έκαιγαν τα άχρηστα υλικά κατά τη διάρκεια του ανοιξιάτικου καθαρισμού των εργαστηρίων τους, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον προστάτη τους St Joseph.

Στη σημερινή του μορφή, η διαδικασία είναι αρκετά διαφορετική, κρατώντας όμως πάντα την ουσία των συμβολισμών. Για περίπου ένα χρόνο, κάθε ομάδα (υπολογίζονται πάνω από 400 στη Βαλένθια) αναλαμβάνει τη δημιουργία του έργου της. Τα έργα αυτά είναι γιγάντια γλυπτά, κατασκευασμένα από ξύλο και χαρτόνι, σχεδιασμένα και ζωγραφισμένα. Κάθε γλυπτό έχει χιουμοριστικό συνήθως θέμα, καυτηριάζοντας και διακωμωδώντας πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις και σατιρίζοντας πρόσωπα και εικόνες της επικαιρότητας.

Εκτός όμως από τις χιουμοριστικές του προεκτάσεις, η κατασκευή του ίδιου του γλυπτού παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς απαιτεί συνθετικές ικανότητες, συνδυάζοντας τη γλυπτική, την ξυλουργική και τη ζωγραφική με τους κανόνες της μηχανικής, ενώ παράλληλα οι καλλιτέχνες διοχετεύουν την ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητά τους. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι κάθε ομάδα περιλαμβάνει και ένα παιδικό τμήμα, στο οποίο οι μικροί καλλιτέχνες δοκιμάζουν το ταλέντο και εξαντλούν τη φαντασία τους, κατασκευάζοντας μίνι έργα.

Στις 15 Μαρτίου δίνεται επισήμως το σύνθημα για να αρχίσουν οι εκδηλώσεις και ταυτοχρόνως ένα ξέφρενο πάρτι. Οι δρόμοι σφύζουν από ζωή. Η προσέλευση του κόσμου είναι αθρόα, καθώς το φεστιβάλ προσελκύει αρκετούς επισκέπτες, ενώ για πέντε ημέρες και νύχτες μια ολόκληρη πόλη διασκεδάζει και ξεφαντώνει.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι δρόμοι, στολισμένοι και φωταγωγημένοι, υποδέχονται τις ορδές του κόσμου που μοιάζουν να μην κουράζονται ποτέ. Παρελάσεις, μεταμφιέσεις, συναυλίες, πυροτεχνήματα, υπαίθριο μαγείρεμα paella και, φυσικά, χορός είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της Βαλένθια εκείνες τις μέρες.

Η εξωστρέφεια, σήμα κατατεθέν της κουλτούρας των Ισπανών, εκφράζεται σε όλο της το μεγαλείο. Ανθρωποι συναντιούνται στο δρόμο, γνωρίζονται, μαγειρεύουν και τρώνε μαζί, διασκεδάζουν, επικοινωνούν.

Τα μεσάνυχτα της τελευταίας μέρας, μετά μια φαντασμαγορική παρέλαση και αφού ανακοινωθεί η νικήτρια ομάδα, τα γλυπτά παραδίδονται στην ένδοξη μοίρα τους, στις φλόγες. Και μαζί τους καίγεται συμβολικά και ό,τι άλλο θεωρείται επιβλαβές, επιφανειακό και άχρηστο. Μια τελετή για να εξαγνιστεί οτιδήποτε παλιό και κακό, ούτως ώστε το πνεύμα να ξαναγεννηθεί αγνό και έτοιμο για μια νέα αρχή. Στους δρόμους υπάρχουν φωτιές, στον ουρανό εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, η νύχτα μετατρέπεται σε μέρα και το γλέντι συνεχίζεται μέχρι τις πρωινές ώρες.

Το φεστιβάλ τελειώνει και η επόμενη μέρα σηματοδοτεί την έναρξη των προετοιμασιών για του χρόνου. Πάλι από την αρχή λοιπόν, γιατί, όπως υποστηρίζουν αυτοί που ξέρουν, κάθε επόμενο είναι καλύτερο από το προηγούμενο!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Από την Αθήνα μπορείτε να πετάξετε απευθείας τόσο στη Μαδρίτη (Aegean, Iberia) όσο και στη Βαρκελώνη (Aegean, Vueling) και από εκεί να φτάσετε στη μεσογειακή Βαλένθια με τρένο ή λεωφορείο ή και νοικιασμένο αυτοκίνητο. Αν, βεβαίως, ο προορισμός σας είναι η Βαλένθια και μόνο, μπορείτε να φτάσετε έως εκεί αεροπορικώς μέσω ενός ενδιάμεσου σταθμού αναλόγως της εταιρείας που θα κλείσετε. Από τώρα για τον Απρίλιο, βρήκαμε πτήσεις με τη Swiss, μέσω Ζυρίχης, με 220 ευρώ κατ' άτομο με φόρους μετ' επιστροφής.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στην περιοχή προς τη θάλασσα, που προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία. Ενδεικτικά και... κεντρικά:
Hotel SH Inglés (Marques de Dos Aguas 6, τηλ. +34 96 3516426, www.inglesboutique.com): Κομψό μπουτίκ ξενοδοχείο, που στεγάζεται σε πρώην παλάτι του 18ου αιώνα. Καλές τιμές και ενδιαφέρουσες προσφορές.
Hotel Valencia Center (Avenida de Francia 33, www.valenciacenter hotel.com): Ομορφο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ το δίκλινο για κρατήσεις που θα γίνουν μέσω Διαδικτύου.
Eurostars Gran Valencia (Valle de Ayora, 3 - Paralela Cortes Valencianas, τηλ. +34 96 3050800, www.eurostarsgran valencia.com): Μοντέρνο ξενοδοχείο με όμορφη θέα στο κέντρο της Βαλένθια και εξαιρετικές προσφορές για τα πέντε αστέρια του, αν κάνετε την κράτησή σας... εγκαίρως.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΠΟΥ ΝΑ ΦATE

Tο διάσημο ισπανικό πιάτο paella έχει, όπως λέγεται, καταγωγή από τη Βαλένθια.

Η βάση της είναι ρύζι, ντομάτα και κρόκος, συχνά με κρεμμύδι και σκόρδο, μαγειρεμένα σ' ένα μεγάλο τηγάνι. Παραδοσιακά στη Βαλένθια φτιάχνεται με κοτόπουλο ή κουνέλι, αλλά συναντάται και σε διάφορες παραλλαγές με κρέας, θαλασσινά ή λαχανικά. Νόστιμες paellas και παραδοσιακή βαλενθιανή κουζίνα θα δοκιμάσετε:

• La Riua (Calle del Mar 27, στο κέντρο κοντά στην Plaza de la Reina). Θρυλικό εστιατόριο με περίπου 15 διαφορετικά είδη paellas, πολύ καλό ντόπιο κρέας και διάφορα θαλασσινά, σ' ένα περιβάλλον διακοσμημένο με την παραδοσιακή κεραμική τέχνη της πόλης.

• Chust Godoy (Calle de Boix 6, στο κέντρο κοντά στον καθεδρικό ναό). Παραδοσιακή κουζίνα με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οπτική του διάσημου σεφ και ιδιοκτήτη του μαγαζιού.

Για τα περίφημα tapas (μεζεδάκια της ισπανικής κουζίνας) σημειώστε:

• Tasca Angel (Calle de la Purisima 1, στη συνοικία Carmen, κοντά στη La Lonja). Μικροσκοπικό tapas bar με κλασικές αλλά και πιο… ευφάνταστες γεύσεις σε πολύ λογικές τιμές. Φημίζεται για tapas με… σαρδέλα.

• Las Cuevas (Calle de Samaniego 9, στη συνοικία Carmen, κοντά στην Plaza de la Virgen). Με περίπου 70 διαφορετικά είδη tapas, θα ικανοποιήσει σίγουρα όλα τα γούστα. Στα συν του η διακόσμηση, που έχει γίνει αποκλειστικά με παραδοσιακά κεραμικά.

ΠΟΥ ΝA BΓEITE

Το μέρος όπου χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής της πόλης είναι η συνοικία Canovas. Ακριβώς δίπλα στο κέντρο υπάρχουν μπαρ, παμπ και κλαμπ για όλα τα γούστα, ενώ γι' αυτούς που προτιμούν κάτι πιο εναλλακτικό, η συνοικία Carmen στο κέντρο της παλιάς πόλης αποτελεί ιδανική επιλογή. Επίσης, η Avenida Neptuno προσφέρει, εκτός από ποικιλία μαγαζιών, και φανταστική θέα στη θάλασσα.

* Σημείωση:
Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Πηγή: kathimerini.gr