Η Χιλιανή Μαρία Λουίσα Μπομπάλ (María Luisa Bombal, 1910-1980) είναι μια συγγραφέας όλο εκπλήξεις. Για όποιον δεν την γνωρίζει, ιδού κάποια στοιχεία:

  • Θεωρείται η μητέρα των συγγραφέων του λατινοαμερικάνικου boom
  • Η πρόδρομος του μαγικού ρεαλισμού
  • Η πρώτη Λατινοαμερικάνα συγγραφέας που γράφει για τη γυναικεία ερωτική επιθυμία
  • Η ζωή της έχει γίνει δυο φορές ταινία

Η Μπομπάλ σε μια εποχή που στην παγκόσμια λογοτεχνία η γυναίκα παρουσιαζόταν είτε ως άγγελος, είτε ως δαιμόνιο τόλμησε τη δεκαετία του ’30 να μιλήσει στα έργα της για τη γυναικεία πραγματικότητα στην πατριαρχική κοινωνία, τη βαθιά μοναξιά και την αναγκαστική περιχαράκωση στον εαυτό της μέσα στον αντρικό κόσμο.

Ως η πρόδρομος του μαγικού ρεαλισμού στη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία, γράφει πλάθοντας μαγικά σύμπαντα τόσο ζωντανά όσο ένα όνειρο. Στο σύντομο μυθιστόρημά της “Οι αναμνήσεις μιας νεκρής” η πρωταγωνίστρια Άνα Μαρία, μια νεκρή γυναίκα, όμορφη και παθιασμένη, αναλογίζεται το παρελθόν της με την πικρή σοφία του πεθαμένου. Ξεδιπλώνει μπροστά μας μια ζωή χαραμισμένη σε αδιέξοδους έρωτες, βασανισμένη από την αδυνατότητα της γυναίκας να ζήσει με πλησμονή τη ζωή. Φόντο της προσωπικής της ιστορίας οι σκιές, η ομίχλη, τα υγρά τοπία μιας ρομαντικής Χιλής. Το μυθιστόρημα αυτό ανανέωσε και σημάδεψε την ισπανόφωνη λογοτεχνία. Όπως είχε πει ο Μπόρχες είναι “ένα βιβλίο που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Αμερική μας”.

Το μυθιστόρημα “Οι αναμνήσεις μιας νεκρής” αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Απόπειρα, μετάφραση Άννα Βερροιοπούλου