Το Aνώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα γνωμοδότησε ότι η ελλιπής γνώση αγγλικών αποτελεί λόγο αποκλεισμού από τις εκλογές

Η Αλεχαντρίνα Καμπρέρα ίσως ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα δέσποζε σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων σε ολόκληρη την Αμερική και θα γινόταν πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα.

H Aριζόνα είχε ξαναβρεθεί στο προσκήνιο, όταν ο Κυβερνήτης της Πολιτείας είχε προσπαθήσει να επιβάλει έναν αντιμεταναστευτικό νόμο, κάτι που είχε εξοργίσει τον πρόεδρο Ομπάμα και είχε και πάλι διχάσει την Αμερική

Η ΑΜΕΡΙΚΗ λόγω της πολυπολιτισμικότητάς της δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη τη χρήση μίας μόνο γλώσσας, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό, πιστεύουν οι πιο φιλελεύθεροι.

Η συγκεκριμένη γυναίκα εδώ και μερικές ημέρες έχει καταφέρει με την υπόθεσή της να δημιουργήσει έναν πολιτικό διάλογο σε οξύ ύφος, καθώς μέσω αυτής αναδεικνύεται ένα θέμα που απασχολεί σήμερα και που θα απασχολήσει κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια.

Η Υπόθεση Καμπρέρας

Η Αλεχαντρίνα Καμπρέρας γεννήθηκε στη μικρή πόλη των ΗΠΑ Γιούμα, στην Αριζόνα, στα σύνορα με το Μεξικό και είναι Αμερικανίδα πολίτις βάσει όλων των προδιαγραφών που απαιτούνται. Σε μικρή ηλικία έφυγε για μερικά χρόνια με τους γονείς της στο Μεξικό και επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα, για να ζήσει μόνιμα στην Αμερική, όπου και αποφοίτησε από το Λύκειο.

Η Καμπρέρας αποτελεί μία τυπική περίπτωση ισπανόφωνης Αμερικανίδας, που μεγάλωσε με μητρική γλώσσα τα ισπανικά και απ' εκεί ξεκινάει το όλο ντιμπέιτ, καθώς η ίδια αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Σεντ Λιούις στην Αριζόνα, επίσης στην παραμεθώριο περιοχή. Στο Σεντ Λιούις το 87% των κατοίκων μιλούν ισπανικά ως πρώτη γλώσσα, με πολύ περιορισμένη γνώση της Αγγλικής, ενώ το 98,7% του πληθυσμού είναι λατινοαμερικανικής καταγωγής, σύμφωνα με την απογραφή του 2010.

Η Καμπρέρας θέλησε να συμετάσχει στις εκλογές της 13ης Μαρτίου 2012, όμως, κατόπιν προσφυγής εναντίον της υποψηφιότητάς της από τον νυν δήμαρχο της πόλης, το Aνώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα αποφάσισε να βάλει τέρμα προς το παρόν σε οποιαδήποτε πολιτική φιλοδοξία, καθώς γνωμοδότησε ότι η ελλιπής γνώση αγγλικών αποτελεί λόγο αποκλεισμού από τις εκλογές. Μάλιστα, το οξύμωρο είναι ότι ο Δήμαρχος που έκανε την καταγγελία είναι επίσης μεξικανικής καταγωγής.

Το πρώτο δικαστήριο δικαίωσε τον Δήμαρχο και αποφάσισε τον αποκλεισμό της 45χρονης από τις εκλογές. Οι συνήγοροι της Καμπρέρας προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα, και εκεί η Αλεχαντρίνα Καμπρέρας υποχρώθηκε να εξεταστεί στην αγγλομάθεια, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά για παρόμοια περίπτωση. Ο Ανώτατος Δικαστής Τζον Νέλσον αποφάσισε το όνομα της Καμπρέρας να διαγραφεί από τους καταλόγους των υποψηφίων, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη δικαστική απόφαση.

Ο Δικαστής κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση αφού κατέθεσαν ειδικοί γλωσσολόγοι, καθώς στην ακροαματική διαδικασία η Καμπρέρας απάντησε σωστά πού γεννήθηκε και ποιο είναι το όνομά της, όμως δεν κατάφερε να απαντήσει στα αγγλικά για το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε, ενώ ερωτήθηκε τρεις φορές. Η Καμπρέρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN στα ισπανικά, υπογράμμισε ότι η γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι ικανοποιητική και τόνισε ότι είναι μία απόφαση ρατσιστική και διάκρισης σε βάρος ισπανόφωνων.

Η σημασία της δικαστικής απόφασης

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί μίαν απλή περίπτωση πολιτικής κόντρας ή πολιτικών παιχνιδιών, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές του δημογραφικού και νομικούς ουσιαστικά ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και βγαίνει στην επιφάνεια ένα ζήτημα που όσο και αν προσπαθούσαν να το περιορίσουν, πλέον έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχουν τη φήμη ενός τεράστιου χωνευτηρίου, μέσα στο οποίο η αμερικανική κουλτούρα και αμερικανική ταυτότητα όλα αυτά τα χρόνια έτεινε να επικρατήσει έναντι της ταυτότητας των Ιταλών, Ελλήνων, Ιρλανδών, Σκανδιναβών, Αφρικανών μεταναστών, όμως πλέον αυτό εξελίσσεται σε δίκοπο μαχαίρι, καθώς η έκρηξη στον ισπανόφωνο πληθυσμό έχει φέρει τέραστιες ανατροπές στο ψηφιδωτό της αμερικανικής ταυτότητας.

Στην τελευταία απογραφή το 2010, ο συνολικός πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανέρχεται στα 308,7 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων τα 50,5 εκατομμύρια, δηλαδή το 16% είναι ισπανόφωνοι λατινικής καταγωγής. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην προηγούμενη απογραφή το 2000, οι ισπανόφωνοι ήταν 35,3 εκατομμύρια, κάτι που αποδεικνύει και τον καλπάζοντα ρυθμό αύξησης των Λατίνων στην Αμερική. Την ίδια στιγμή, μεταξύ των δύο απογραφών, ο συνολικός πληθυσμός της Αμερικής αυξήθηκε κατά 27,3 εκατομμύρια, οπότε, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο ρυθμός αύξησης των ισπανοφώνων αυξήθηκε 4 φορές περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αν κάποιος θελήσει να εξετάσει την καταγωγή των ισπανοφώνων που αυξήθηκαν σε νούμερα, το 54% είναι μεξικανικής καταγωγής. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση της Αριζόνα και καθώς η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της μεξικανοποίησης του πληθυσμού, είναι ότι μόλις το 2006 ανακηρύχθηκε η Αγγλική ως επίσημη γλώσσα στη συγκεκριμένη Πολιτεία, σε μία προσπάθεια να μπουν διαχωριστικές δικλίδες πριν το θέμα πάρει ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Η ΜΑΧΗ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ
Διχασμένη η κοινή γνώμη

Η ΔΙΚΗ ήγειρε το ζήτημα της δημοκρατίας και αντιπροσώπευσης στην Αμερική του 2012, καθώς πολλοί θέτουν το ερώτημα αν μπορεί ένας ικανός πολίτης να αποκλείεται ένεκα της ελλιπούς γλωσσομάθειας και επίσης το ποιος είναι πιο κατάλληλος να αντιπροσωπεύει μία μειονότητα, που τείνει να γίνει πλειονότητα. Επιπροσθέτως, το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποια κλίμακα κάποιος κρίνεται ικανός να πολιτευτεί, δηλαδή πόσο αντικειμενική είναι η αξιολόγηση.

Η Καμπρέρας σε δηλώσεις της τόνισε ότι όταν της πήραν το δικαίωμα να είναι υποψήφια, πήραν αυτόματα το δικαίωμα των συμπολιτών της να αποφασίσουν για την καταλληλότητά της.
Η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ έχει χωριστεί στα δύο, δηλαδή σε αυτούς που θεωρούν την αγγλομάθεια ως απαραίτητη προϋπόθεση για εκλογή και σε αυτούς που θεωρούν ότι οι πολίτες του Σεντ Λιούις στην Αριζόνα θα έπρεπε να αποφασίσουν βάσει της δημοκρατίας.

Οι υπερσηντηρητικοί υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πήραν την θέση ότι όχι μόνο τα αγγλικά πρέπει να είναι η επίσημη γλώσσα της Αμερικής, αλλά και ότι πρέπει να είναι η μοναδική που θα διδάσκεται στα σχολεία. Ο πολιτικός αναλυτής Bob Vandevoort επεσήμανε ότι η χώρα θα εμφανιζόταν πιο ενωμένη και ενιαία, αν τα αγγλικά ήταν η μόνη γλώσσα στις κυβερνητικές υπηρεσίες. Είναι τεράστιας εθνικής σημασίας το ζήτημα, καθώς δεν θέλουμε να γίνουμε ένα έθνος πολυγλωσσικό. Το τι γλώσσα μιλούν οι Αμερικανοί στο σπίτι τους είνα ήσσονος σημασίας, όμως στις δημόσιες υπηρεσίες τα αγγλικά είναι μονόδρομος», τόνισε.

Οι πιο φιλελεύθεροι υπογραμμίζουν ότι η Αμερική, λόγω της πολυπολιτισμικότητάς της, δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη τη χρήση μίας μόνο γλώσσας, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. Μάλιστα, τονίζουν ότι παρόμοιες αποφάσεις θα επιφέρουν ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς θα προκαλέσουν το αίσθημα της απομόνωσης στους ισπανόφωνους και αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω εσωστρέφεια. Μάλιστα, υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της Αριζόνα, η Ισπανική έχει βαθύτερες ρίζες ιστορικά απ' ό,τι η Αγγλική.

H Aριζόνα, εξάλλου, είχε ξαναβρεθεί στο προσκήνιο, όταν ο Κυβερνήτης της Πολιτείας είχε προσπαθήσει να επιβάλει έναν αντιμεταναστευτικό νόμο, κάτι που είχε εξοργίσει τον πρόεδρο Ομπάμα και είχε και πάλι διχάσει την Αμερική. Η αλήθεια είναι ότι η μάχη μόλις άρχισε, η ιστορία επαναλαμβάνεται από την ανάποδη, καθώς η πολυπολιτισμικότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υπάρξει μαζί ευχή και κατάρα...

Πηγή: η Σημερινή